‘Topaç Çevirme Yarışması’ yapılacak

Oktay ÇAYIRLI -

‘Topaç Çevirme Yarışması’ yapılacak

Milas İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü öncülüğünde, Milas Gençlik Hizmetleri ve Spor İlçe Müdürlüğü ile Çocuk Oyunları ve Spor Kulüpleri Konfederasyonu’nun desteğiyle ilçemizde Topaç Çevirme Yarışması düzenlenecek… En az 2 bin kişinin katılımıyla gerçekleştirilmesi planlanan yarışma için Guinness’e de başvuruda bulunuldu…

Milas İlçe Milli Eğitim Müdürü İsa Bal, Milas Gençlik Hizmetleri ve Spor İlçe Müdürlüğü, Çocuk Oyunları ve Spor Kulüpleri Konfederasyonu’nun desteğiyle Mayıs ayı içinde ilçemizde Topaç Çevirme Yarışması düzenleyeceklerini açıkladı.

 

5 bin adet topaç

sipariş edildi

Yarışma için başlatılan çalışmaların devam ettiğini ve çalışmalar kapsamında ilçemize gelen 2 bin topacın okullara teslim edildiğini belirten Bal, “Okullarımızdaki öğrencilerin katılımıyla yarışmamız gerçekleşecek. Yarışma için 5 bin civarında topaç temin ettik. Bunların 2 bin adedi elimize ulaştı. Bu topaçları okullarımıza gönderdik. Kalan sayı da önümüzdeki günlerde gelecek. Yarışma için başvurularımız başladı. 22 Nisan tarihine kadar başvurular alınmaya devam edilecek. Mayıs ayı içerisinde de yarışmamız başlayacak. 3 gün sürecek olan yarışmanın ardından ödül töreni yapılacak” dedi.

 

Guinness’e

başvuru yapıldı

Yarışma kapsamında aynı anda yaklaşık 2 bin kişiyle aynı anda topaç çevrime yapılacağını ifade eden Bal, bunun için de Guinness’e başvuruda bulunduklarını sözlerine ekledi.              ...   ➡   sayfa 4

 

Çocuklar oyun oynar

Konuyla ilgili açıklamasında daha sonra, günümüz çocuklarının giderek daha çok bilgisayar, cep telefonu ve sosyal medya bağımlısı olduğuna dikkat çeken Bal, “Bizim bu yarışmadaki amacımız, çocuklarımızın daha çok sokaklarda oyun oynamasını sağlamak. Yetişkinler oyundan hoşlanır, ancak çocuklar oyun oynar. Oynamak çocuğun fiziksel, bilişsel gelişimini ve yaratıcı olmasını sağlar. Oyun oynarken çocuk, ailesinin ve toplumun bireyi olduğu kadar, oyun topluluğunun da eşit bir üyesidir. Oyunu çocuk, kendini kanıtlama, doygunluk sağlama ve eğlenme aracı olarak kullanır. Öte yandan oyunun çocuğu yetişkin yaşamına hazırlayan, onu etkin kılan bir yanı olduğu da hatırdan çıkartılmamalıdır. Aynı zamanda her çocuğun yaşamı için gerekli olan bir etkinliktir. Oyun; çocuğun kendini tanımasına ve kendini başkalarından ayıran özelliklerinin bilincine varmasına yardımcı olur. Özellikle evcilik oyunları, hayal ve taklit oyunları ve çeşitli meslekleri dramatize etme gibi oyunlar, çocuğa sosyal gelişim yönünden önemli katkılar sağlamakta. Oyun sırasında çocuğun bazı hareketleri sürekli olarak tekrar etmesi onun doğal olarak kas gelişimini hızlandırmakta. Ayrıca, koşma, atlama, sıçrama, tırmanma, sürünme gibi fiziki güç gerektiren oyunlar da çocuğun solunum, dolaşım, sindirim ve boşaltım gibi sistemlerinin düzenli çalışmasını sağlamakta. Bu sayede de oksijen alımı artmakta, kan dolaşımı ve dokulara besin taşınması hızlanmakta. Bu tür hareketli oyunlar ayrıca çocuğun çevresini tanımasına ve keşfetmesine de olanak sağlamakta. Çocukların yürüme, koşma, atlama, tırmanma, kayma, inme, çıkma, fırlatma, yakalama, sıçrama, zıplama, sallanma gibi eylemlerle sürekli hareket halinde olmaları, onların büyük kas gelişimini desteklemekte ve etkilemekte. Çocukların el ve parmak kaslarının gelişimi olan küçük kasların gelişimi ise tutma, koparma, kesme, bağlama, çözme, düğümlenme, yoğurma, delme, boyama, dikme, örme gibi etkinliklerin tekrarlanması oranında artmakta ve sonucunda da günlük yaşamda kullanılan birçok becerinin kazanılmasını sağlamaktadır. Çocukların oynadıkları oyunların herbiri bu tür faaliyetlerin en az bir veya birkaçını içermekte” dedi.

 

Toplumsal kuralları da

öğrenmekte

Çocukların oyun aracılığı ile kendine güven, kendini denetleme, işbirliği yapma, doğruluk ve disiplin gibi kişisel ve toplumsal alışkanlıkları kazandığını da dile getiren Bal, “Çocuklar oyun oynarken diğer insanlarla iletişim kurmayı, gözlem yapmayı ve yardımlaşma duygularını geliştirebilmektedir. Ayrıca başkalarına saygı gösterme, başkalarının hakkını ve kendi hakkını koruma, verilen görevleri üstlenme, herhangi bir konuda karar verip uygulayabilme ve işbirliği sağlayabilme gibi toplumsal kuralları da öğrenmekte. Oyunda çocuklar birbirlerine model olma rolünü üstlenirler. Özellikle büyük çocuklar küçüklerin davranışlarına, olumlu ya da olumsuz tepki vererek o davranışın yerleşmesinde ya da değişmesinde etkili olmakta. Oyun grubu içinde kendi görüşlerini, yaşam felsefesini diğer çocuklarla karşılaştırma olanağı bulur, ayrıntılı olarak tartışır ve düzeltme şansını elde eder” dedi.

 

Topaç çevirme yarışması

şartları ve başvuruları

1- Bireysel Topaç Çevirme: Her öğrenci kendi adına 3 defa topaç çevirir. 3 çevirme sonucunda toplam süreye göre en uzun topaç çeviren öğrenci bir üst tura geçer.

2- Takım Topaç Çevirme: Takımlar 3 öğrenciden oluşur. 3 kişi aynı anda topaç çevirir. Her takım 3 defa çevirir. Hem süre dikkate alınır hem de başarılı çeviren kişi sayısı. Toplamda başarılı olanlar bir üst tura geçer.

Örnek: 3 kişinin 3’ü de başarılı çevirme yapmışsa 3 puan + süre, 3 kişinin 2’si başarılı çevirme yapmışsa 2 puan + süre, 3 kişinin 1’i başarılı çevirme yapmışsa 1 puan + süre.

 

Başvuru Koşulları ve

Yarışma Takvimi

1- Her öğrencinin ‘Veli İzin Belgesi’ ve ‘Sağlık Raporu’nun olması.

2- Başvurular 6 Şubat - 22 Nisan arasında yapılacaktır.

3- Yarışmalar 29 Mayıs - 1 Haziran arasında yapılacaktır.

4- Ödüller verilecektir.

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık