TSD Şube Başkanı Tevşi: “Engellilere ‘özel birey’ demekten vazgeçin”
Türkiye Sakatlar Derneği Milas Şubesi, 3 Aralık Engelli Farkındalık Günü nedeniyle Atapark’ta bir basın açıklaması yaptı. TSD Şube Başkanı Hüsnü Tevşi, çok sert bir açıklama yaptı. Tevşi; “Basın açıklaması, sosyal medyada ‘engellilerin yanındayız mesajı’ vererek türbinlere oynayanlar, işte bakın biz buradayız. Siz neredesiniz? Engellilere ‘Özel birey’ demekten vazgeçin. Biz özel birey değiliz, biz sakatız, biz engelliyiz” diyerek 3 Aralık Engelliler Farkındalık Günü’nde yöneticilerin hatta halkın, engellilerin yanında olmadığına vurgu yaptı.
Türkiye Sakatlar Derneği Milas Şubesi, 3 Aralık Engelli Farkındalık Günü nedeniyle Atapark’ta bir basın açıklaması yaptı. TSD Şube Başkanı Hüsnü Tevşi, çok sert bir açıklama yaptı. Tevşi; “Basın açıklaması, sosyal medyada ‘engellilerin yanındayız mesajı’ vererek türbinlere oynayanlar, işte bakın biz buradayız. Siz neredesiniz? Engellilere ‘Özel birey’ demekten vazgeçin. Biz özel birey değiliz, biz sakatız, biz engelliyiz” diyerek 3 Aralık Engelliler Farkındalık Günü’nde yöneticilerin hatta halkın, engellilerin yanında olmadığına vurgu yaptı.
Atapark’ta saat: 13.00’te başlayan basın açıklamasına; Yeniden Refah Partisi Milas İlçe Başkanı Ersin Toptaş, Zafer Partisi Kadın, Çocuk ve Aile Politikalarından Sorumlu İlçe Başkanı Nihal Öktür, Zafer Partisi Gençlik Kolları Başkanı Av. Umut Çakıcı, DEVA Partisi Milas İlçe Teşkilat Başkanı Muhammet Çiçek, Milas Kent Konseyi Başkanı Serap Türker ve az sayıda engelli vatandaşlar katıldı.
TSD Milas Şube Başkanı Hüsnü Tevşi, alanda engelli sayısının az olmasının ulaşımla ilgili sorundan kaynaklandığını belirterek; “Bu günde bile ulaşıma erişimle ilgili çok ciddi sorunlarla karşılaştık. Kimi araçlar engelli rampalarını açmıyor, kimisi araca binilmesine bile izin vermiyor. Gerekçe ücretsiz seyahat ettikleri için. Ama basın açıklaması yoluyla, sosyal medya hesaplarında engellilerin yanındayız mesajını veriyorlar. Anlaşılan o ki bu tür yaklaşımların hepsi türbinlere oynamaktır” dedi.
3 Aralık Dünya Engelliler Günü nedeniyle hazırladığı basın açıklamasını okuyan Tevşi şunları dile getirdi:
“Birleşmiş Millet tarafından alınan bir kararla 1992 yılından itibaren 3 Aralık tarihi “Dünya Engelliler Günü” kabul edilmiştir. Bu şekilde engellilerin sorunları, beklentilerinin dünya kamuoyu ile paylaşılmasına, toplumda farkındalık yaratılması ve çözüm üretmesi gerekenlerin uyarılmasına çalışılmaktadır.
Uluslararası sözleşmeler ve ulusal düzenlemelerle engellilerin yaşamını daha iyi hale getirme, hayata eşit katılımını sağlama yönündeki çabalar bir kez daha gözler önüne serilmektedir.
Engelli hakları yönünden Türkiye’de iki temel hukuksal düzenleme yapılmıştır. 2005 yılında 5378 sayılı Engelli Hakları Hakkında Kanun yürürlüğe girmiş ve ardından 2008 yılında Birleşmiş Milletler Engellilerin Haklarına İlişkin Sözleşme’nin ulusal mevzuatımızın bir parçası olmuştur. Ancak bu olumlu gelişmeler, gündelik yaşamda istenilen sonuçları vermemiştir. Devlet başta olmak üzere Sözleşme ve Yasa’da öngörülen yükümlülükler tam olarak yerine getirilmemiştir. Bunun sonucunda engelliler sahip olduklarını düşündükleri haklara aslında ulaşamamış, yararlanamamıştır.
Daha da vahim olan ise engelliler sahip olduklarını da yitirmeye, giderek daha fazla ötelenmeye, görünmez hale hatta yaşayamaz hale getirilmeye başlanmıştır. Bu çarpık gidişe son verilmelidir. Engelliler olarak şu acil taleplerimizi halkın ve Meclisin dikkatine sunuyoruz:
1) Sağlık raporları Dünya Sağlık Örgütü ölçütlerine göre düzenlenmeli, bu şekilde engellilerin çalışma, emeklilik başta olmak üzere haklarından adil şekilde yararlanmalarının önü açılmalıdır. Keyfi kural değişiklikleri nedeniyle emeklilik hakları elinden alınanlara hakları iade edilmelidir.
2) 2005 yılından beri toplu ulaşımın engellilere uygun hale getirilmesinin ertelenmesine son verilmeli, eski araçlar düzeltilmeli, koşullara uygun yeni araçlar alınmalıdır.
3) Devlet memurları ve iş kanunlarındaki istihdam kotaları eksiksiz uygulanmalıdır. Boş kadrolara atamalar gecikmeksizin yapılmalıdır. Engellilere insanca çalışma koşulları sağlanmalıdır.
4) Evde bakım yardımı ve engelli aylığı almak için gerekli koşullar keyfiyetten çıkarılmalı, gelir ölçütü aileye göre değil yararlanacak engelliye göre belirlenmelidir. Bakım yardımı ve engelli aylığı insanca yaşanacak düzeye çekilmelidir.
5) Engellilerin kullandığı ilaç, ortez, protez, bez gibi yaşamımız için gerekli sağlık ürünleri ve destekleri SGK tarafından tümüyle karşılanmalıdır. Sağlık Uygulama Tebliği buna göre değiştirilmelidir.
6) Engellilerin özellikle zihinsel engellilerin eğitimi özel sektöre bırakılmamalı, devlet okullarında yeterli derslik, eğitmen, danışman bulundurulmalı, rehabilitasyon derslerinin saatleri yeterli düzeye çıkarılmalıdır.
7) Engellilerin haklarından tam ve eksiksiz yararlanmalarının önü açılmalı, adil, eşit ve insanca bir yaşam hakkımız tanınmalıdır.”
“GERÇEK DOSTLARIMIZ ARAMIZDA”
Açıklamanın ardından konuşmasını sürdüren TSD Milas Şube Başkanı Hüsnü Tevşi; “Bizlere ‘özel birey’ diyenlere sesleniyoruz; biz özel birey değiliz, biz sakatız, biz engelliyiz. Sosyal medyada yaptığınız paylaşımlarla bizim yanımızda olamazsınız. Dünden beri bizleri kim arayacak, kim hatırlayacak diye bekliyoruz. Doğrusunu söylemek gerekirse şu an gördüğünüz gerçek dostlarımızın dışında yanımızda kimse yok. Bizlerin farkında olmadığınızın farkında mısınız? Sözde, toplumun bir parçası olarak görüyorsunuz ancak uygulamada varlığımızdan haberdar bile değilsiniz. İşte bakın bugün 3 Aralık… Engelliler için farkındalık günü… Biz zor şartlarda birkaç kişi de olsak bu alana gelebildik. Bu kenti yönetenler, yönetme iddiasında olan siyasiler, bizimle aynı statüye bağlı sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri sizler neredesiniz? Biz, görme engelli olduğumuz, yürüme engelli olduğumuz veya işitme engelli olduğumuz için bizlere acıma duygusuyla bakılmasını değil, anayasal haklarımızı tam olarak kullanmamızın sağlanmasını istiyoruz. İşte buradan tüm siyasi partilere sesleniyoruz; seçim sürecine girdiğimiz şu günlerde acaba kimler seçim bildirgesine engelli haklarını yazacaklar. Yazmakla kalmayıp uygulama için neler yapacaklar. Bekleyip göreceğiz” dedi.