Image Slider
Fevzi Topuz
Mehmet Cayirli
Durmus Ozdemir
Ahmet Aras

TÜM Emekli Sen’den ‘Promosyon’ tartışmalarına dair açıklama

Tüm Emekli Sen Merkez Yürütme Kurulu, bir süredir devam eden, bankaların emekli aylığı alanlara verdiği promosyonlarla ilgili ve pek çoğu sosyal medya üzerinden devam eden tartışma ve önerilere ilişkin olarak bir açıklama yayınladı.

TÜM Emekli Sen’den ‘Promosyon’ tartışmalarına dair açıklama
  • 12 August 2022, Friday 10:15

Açıklama şöyle:

“Bir süredir bankaların emeklilere verecekleri promosyon miktarındaki kısmi artış açıklamaları kamuoyunun gündemini meşgul etmeye devam ediyor.

Bu açıklamalar üzerine, özellikle facebook üzerinden örgütlenen kimi gruplar, promosyon ücretleri şu kadar olsun,bu kadar olsun diye açıklamalar  yapıyor, açıklamalarını ortak çağrıya dönüştürerek devam ettiriyorlar. Bize de, yazdıkları metne imzacı olmamız çağrısı yapıyorlar.

Öncelikle promosyon konusundaki görüşlerimizi belirtmeden önce, ortak iş yapma biçimine dair düşüncemizi açıklayalım.

Bir etkinliğin birlikte yapılabilmesinin yöntemi; muhataplarla bir toplantı düzenlenerek (online veya yüz yüze) yapılmak istenen etkinlik tartışılır. Etkinliğin içeriği, biçimi, zamanlaması, muhatapları vs.konuşulur. Görüş birliğine varılır. Uygun görmeyenler katılmayabilir. Görüş birliği içinde olanlar etkinliği  örgütler. İkinci adımda ise paydaşlara destek çağrısı yapılabilir. Kabaca böyle. Yapılan işin sorumluluğu alınacaksa ki alınmalıdır, karar mekanizmasında da olunmalıdır. Aksi, bizim kabul edebileceğimiz tarzlar değildir.

Diğer bir konu da etkinliği gerçekleştireceklerin statüsü, pratikleri ve meseleyi kavrayış biçimleridir. Şimdilik bu kadarla yetinelim.

Promosyonlara gelince. Öncelikle bankalar emeklileri düşündüğü için promosyon yarışına girmezler. Hatta hiç vermek istemezler. Ancak kapitalizm nasıl daha çok kar ederim paradigması ile böyle ataklar yapabiliyor. Neticede emeklilerin en azından bir kısmı maaşlarını ay içinde peyder peyder çekerek harcamasını yapıyor, kalan kısmı bankalarca kullanılıyor. Daha da önemlisi kredi kartı kullanılıyor, fatura ödeme talimatı veriliyor veya kredi kullanılıyor. Bu ve benzeri kullanımlardan bankalar faizsiz mevduat topluyor ve topladığı mevduatı işletiyor. Kredi kullandırıyor vs.

Bütün bu hesaplar üzerinden daha çok mevduat toplamak için yöntemlerinden biri de  promosyon kanalıyla emeklilere ve çalışanlara ulaşmaktır.

Emekliler yaşam alanlarında varlar ve dağınıktır. Değişik bankalardan maaş alıyorlar. Genellikle de maaş aldığı bankalardan  kredi kartı ve kredi kullanmışlardır. Hal böyle olunca kimi emekliler bu rekabetten yararlanamıyor. Oysa kredi borcunu zamanında ödeyen bir kişinin banka değiştirmesi engel değilse de, bankalar bir şekilde engel çıkarıyor.

Özüne bakıldığında bizim mücadelemiz emeklilerin sorunlarının köklü çözümüne yöneliktir. Yığınağımızı da, önceki pratiklerimizde gösterdiğimiz gibi emeklilerin sınıf tavrı ve mücadelesi üzerine kurarız...

Bu tür (promosyon) palyatif durumlar ("sermayenin tevecühü"!)  bir anlam ifade etmiyor. Ancak yoksullaştırılmış, ölüm sınırında yaşama mahkum edilmiş emeklilerin kursaklarına girecek olan 3 -5 kuruşun da  alınması için yol yöntem ararız, duyarsız kalmayız.

Bu durumda  doğru çözüm; emeklileri banka kuyruklarında dolaştırmak değildir. Olması gereken, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, emekli sendikaları ve bankalar bir araya gelerek , bir protokolle promosyon miktarının ve süresinin  belirlenmesidir.

Buradan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına çağrımızdır. Derhal muhataplara çağrınızı yapın, bu işi birlikte çözelim.

Emeklileri kapı kapı dolaştırıp, daha çok onurlarıyla oynanılmasın.

Yoksullukları yüzlerine vurularak incitilmesin. Yeter.

Bugün için önerimiz; yıllık 5000 TL. 3 yıllık için ise, her yıl enflasyon farkı eklenmek kaydıyla 15 000 TL dir.

TÜM EMEKLİ SEN MYK”

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık