Türkiye Maden İşçileri Sendikası Yatağan ve Havalisi Şubesi’nden “ 4 ARALIK DÜNYA MADENCİLER GÜNÜ” MESAJI

Türkiye Maden İşçileri Sendikası Yatağan ve Havalisi Şube Başkanı Osman İLHAN, madenciliğin dünyanın en zor ve meşakkatli mesleklerinden biri olduğunu söyledi.

Türkiye Maden İşçileri Sendikası Yatağan ve Havalisi Şubesi’nden “ 4 ARALIK DÜNYA MADENCİLER GÜNÜ” MESAJI
  • 04 December 2019, Wednesday 9:22

İlhan, 4 Aralık Dünya Madenciler Günü nedeniyle yayınladığı yazılı mesajda, “Son yıllarda madencilik günah keçisiymiş gibi algı yaratılıyor. Madencilik önyargı ile yaklaşılacak bir alan değildir. İnsana ve çevreye zarar vermeden yapılabilir. 'Kapatın' çağrıları ile yapılan yaklaşım gerçekçi olmadığı gibi insani de değildir.” dedi.
Dünyada olduğu gibi ülkemizde de “4 Aralık” tarihinin “Dünya Madenciler Günü” olarak kutlandığını belirten Maden İş Şube Başkanı Osman İLHAN, 4 Aralık tarihinin madencilik günü olarak kutlanmasının nedenini şöyle anlattı:

“4 Aralık, madenciliğin piri olarak kabul edilen 'Santa Barbara'ya adanmış bir gündür. Roma İmparatorluğu zamanında babasının gazabından kaçarak, madencilerin çalışmakta olduğu bir mağaraya sığınan ve bu madenciler tarafından 'Azize' kabul edilen 'Santa Barbara'nın aynı zamanda İzmit'te yaşamış olması ve efsanenin yaşandığı yerin Anadolu toprakları olmasının da ayrı bir önemi vardır. Madencilerin 'Koruyucu Azizesi' olarak kabul edilen Santa Barbara'nın 4 Aralık tarihinde bu mağaraya yerleşmesi ve mağarada çalışmakta olan madencileri koruyor olması nedeniyle, önce Anadolu'da, sonra da Avrupa ve tüm dünyada 'Dünya Madenciler Günü' olarak kutlanmaktadır.”

Maden İş Yatağan Şube Başkanı Osman İLHAN tarafından yapılan açıklamada Madensiz yaşamın düşünülmeyeceğinin altı çizilerek, son zamanlarda “madenciliğin hedef alınması” ile ilgili şu ifadelerde bulundu:

“Madencilik dünyanın en zor, en meşakkatli ve en riskli uğraşısıdır. Aynı zamanda 'medeniyet' demektir. Madencilik diye bir şey olmasaydı, bugün ulaşılan medeniyet, konfor da olmazdı. Mesele enerjinin fosil yakıtlardan mı, doğal kaynaklardan mı karşılanması meselesi değildir. Bugün termik santraller, mermercilik ve altın alanları nedeniyle madencilik adeta günah keçisi ilan edilip, hedef tahtasına konulmuştur. Oysa tuzun da maden olduğunu düşünürsek, madensiz yaşam düşünülemez. Ancak madenciliğin nasıl yapıldığı ve madenin nasıl işlenip, kullanıldığı da önemli. Bu işler insanlara ve çevreye zarar vermeden yapılabilir. Günümüzde bu mümkün. Hal böyle iken bazı çevreler radikal davranış ve söylemler içinde her sorunda 'kapatın' diye ortaya çıkıyorlar. Bu çözüm değil. Santralları kapatırsanız karanlıkta kalırsınız. Mermer ocaklarını, taş ocaklarını kapatarak yapı yapamaz, şehirler kuramazsınız. Altın olmadan uzay yolculuğuna çıkamazsınız. Ancak altını siyanürsüz çıkarıp, mermeri, taşı çıkardıktan sonra ağaçlandırma yapıp, atıkları değerlendirmeye gidip, Termik santralları elektro filtre ve baca gazı arıtma tesisi ile çalıştırabilir ve kömür havzalarını yeniden, hemen ağaçlandırabilirsiniz. Çevre ve insan sağlığına duyarlı bir üretim anlayışı ile maden zenginliklerimizi ekonomiye kazandırmalıyız. Unutulmamalı ki biz zengin madenlerimizin fakir bekçileri olmamalıyız. ”

Bu vesile ile tüm madencilik camiasının, çalışanlarının “4 Aralık Dünya Madenciler Gününü” kutlayan Türkiye Maden İşçileri Sendikası Yatağan ve Havalisi Şube Başkanı Osman İLHAN sözlerini şöyle sürdürdü:

“Sektörümüze emeği geçen tüm madencilere şükranlarımızı sunuyor ve bu uğurda hayatını kaybeden tüm emekçileri minnet ve şükranla anıyoruz. Bölgemizde çalışan tüm maden emekçilerinin Anayasal ve Yasal Hakkını kullanarak, Sağlıklı ve güvenli bir iş ortamında çalışmak ve emeğinin karşılığını almak için, insani koşullarda çalışıp, insani koşullarda yaşamak; hakkının, hukukunun korunması ve güvence altına alınması; 'İş Güvencesi'; sendikalı, toplu sözleşmeli çalışma düzeni; insanca yaşayacak bir ücret; iyi ve kötü günde, geleceğimize, işimize, işyerimize, ekmeğimize sahip çıkacak, dayanışma ve yardımlaşmayı yaratacak daha da güçlü sendikal örgütlülük yaratmak için Anayasal ve Yasal Haklarını kullanarak Sendikalı olarak, çalışmalarını dileriz.”       

Editör: Gülçin Erşen
Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık