‘Üreten Muğla Buluşması’ dün Milas’taydı

Oktay ÇAYIRLI -

‘Üreten Muğla Buluşması’ dün Milas’taydı
  • 28 September 2016, Wednesday 6:49

AKP Muğla İl Başkanlığı Tarım Komisyonu tarafından projelendirilen ‘Üreten Muğla Buluşması’ toplantısı ilçemizde dün saat 11’de Milas Halk Eğitimi Merkezi Salonunda gerçekleştirildi…

AKP Muğla Milletvekili Nihat Öztürk, Gıda Tarım ve Hayvancılık Muğla İl Müdürü Nazif Ekici, Milas Veteriner Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hayrettin Akkaya, AKP Muğla İl Başkanı Kadem Mete, Milas İlçe Başkanı Levent Akyer, Milas Süt Birliği Başkanı - Türkiye Süt Üreticileri Merkez Birliği İkinci Başkanı Ali İhsan Gezgin, Milas Bakkallar ve Bayiler Odası Başkanı Özay Sabancı, Milas Ziraat Odası Başkanı İsmail Atıcı, Mahalle Muhtarları, partılı yurttaşlar ve üreticilerin katılımıyla gerçekleşen toplantı, divana Tamer Topal, Hasret Kaya, Ahmet Bilgin Şaşmaz, Abdul Müttalip Akgün’ün seçilmesinin ardından saygı duruşunda bulunularak, istiklal marşımızın okunmasıyla başladı.

 

Tarımın önemli ilçesi

Ve toplantıda ilk konuşmayı ev sahibi olarak AKP Milas İlçe Başkanı Levent Akyer yaptı.

Katılımcılara “hoş geldiniz” diyerek toplantının başarılı geçmesi dileğinde bulunan Akyer, “AK Parti Muğla İl Başkanlığımız, ‘Üreten Muğla’ başlığında yeni bir proje hayata geçirdi. Üreten Muğla buluşmalarında tarım sorunları, yapmamız gerekenler, sıkıntılarımız, problemlerimizle ilgili bir proje hazırlandı ve bu projenin başlangıcı daha önce birkaç ilçemizde yapıldı ve şuan da, tarımın beşiği olan ve Muğla’nın en fazla köyüne sahip olan, 114 köyümüzle Muğla tarımında önemli ilçe olan Milas’ta yapılıyor” dedi.

 

İlk 100’e giren

ilk ve tek örgüt

Akyer’in ardından kürsüye davet edilen Milas Süt Birliği Başkanı - Türkiye Süt Üreticileri Merkez Birliği İkinci Başkanı Ali İhsan Gezgin, süt üreticisinin ve besicilik yapan üreticilerin sorunlarını ele alan bir konuşma yaptı.

Konuşmasının başında, Milas Süt Birliği hakkında bilgiler aktaran Gezgin, “2007 yılında kurulan birliğimiz 357 üyeyle çıktığı bu yolda 2016 yılında üye sayısını 3 binlere ulaştırmıştır.

Aynı şekilde 3 personelle başladığımız hizmet ağımızı 69 personele ulaştırarak kaliteli hizmet ve istihdam sağladık. Geçen 9 yılda süt, Milas’ın 67 mahallesinin gelir kaynağı haline gelmiştir. Kurumlar vergisinde Muğla genelinde üst üste ilk 100’e giren ilk ve tek üretici örgütüyüz” dedi.

 

Sorunlar

Birlik olarak çalışma alanlarına yaptıkları yatırımlardan da bahseden Gezgin, en önemli yatırımın üreticiye yapılan yatırım olduğunu ifade ederek, “Ürettiğimiz sütün niteliğini artırmak için yaptığımız bilinçlendirme çalışmalarımız olmuştur. Eğitimler, danışmanlıklar, konferanslar, festivaller, fuar ve teknik gezileri sayabiliriz. Bizim en önemli güvencemiz bu yatırımlardır.  Milas’tan bakınca bu çalışmalar ve bakanlığımızın desteklemeleri sayesinde ilçemizde hayvancılık, üreticinin para kazandığı, evine ekmek götürdüğü, çoluğuna çocuğuna baktığı, okuttuğu bir sektör haline gelmiştir. Ama komşu ilçe ve illerden, hatta Türkiye’den bakınca durum hiç de böyle değil. Sektörümüz zor günler geçiriyor. İthal hayvan gelmeye devam ediyor. Mamulde ihracat yolları tıkandı. Turizm sektörü kötü geçti. Yem hammaddesinde dışa bağımlıyız. İç tüketim yolları artırılamadı. Ulusal Süt Konseyi kararlarının bağlayıcılığının olmaması ve maliyet odaklı pariteye göre fiyat belirleyememesi. Üretimde planlama sorunu ve arz fazlalığının etkin yönetilememesi. Ehliyeti olmayan, yani çiftçi olmayan kişi ya da kurumların bizim sektörümüze girmesi gibi nedenlerden dolayı üretici zor günler geçiriyor” dedi.

 

Öneriler

Sorunların çözümü konusunda da önerilerde bulunan Gezgin, “Bu sorunlar da ancak şöyle çözülür. Müdahale alımları yeterli miktarda ve zamanında yapılmalı, mamullerin ihracat yolları artırılmalı, iç tüketim kanalları diğer kurum ve kuruluşlarda da yaygınlaştırılarak tüm yılı kapsamalı, üretim planlaması yapılmalı, süt üretiminde planlama üretici birlikleri üzerinden yapılmalı, teşvik ve desteklemelerin üretici birlikleri üzerinden ve örgütlülüğü teşvik edici nitelikte yapılmalı” dedi.

 

Gelecek yıllar sıkıntılı

Gezgin’in ardından ise kürsüye Milas Ziraat Odası Başkanı İsmail Atıcı davet edildi.

Böyle bir toplantının Milas’a faydalı olacağını düşündüğünü belirten Atıcı, “Milas’ın tarım potansiyeliyle ilgili fazla konuşmaya gerek yok. Şu anda Milas’ta hayvancılık ön planda. Hayvancılıkla ilgili çok ciddi desteklemeler yapıldı. Fakat şu anda üretilen sütün tüketim sıkıntısı var. Tüketimden fazla üretim var. Bu sorunu çözemezsek sektör büyük sıkıntılar yaşayacaktır. Milas’ın en büyük sorunu tarım sulamasıdır. İlçemizde son yıllarda atılım yapıldı. İki tane daha sulama projesi faaliyete geçirildi. Fakat Milaslıların beklediği halen daha baraj projeleri var. 5 barajın daha gündeme alınması lazım. Üretimin yapıldığı alanlarımız su yönünde çok fakir. Yeraltı sularımız hem kısıtlı hem de giderek tuz seviyesi artıyor. Bu yıl da susuz atlatıldı. Ama gelecek yıllar sıkıntılı. Onun için sulama ile ilgili projelerin biran önce hayata geçirilmesi lazım” dedi.

Atıcı, konuşmasını tarımsal sulamada kullanılan elektrik dağıtımındaki desteklemelerle ilgili ve domuz zararları ile ilgili sıkıntıları dile getirerek sürdürdü.

 

Dünyanın en güzel

coğrafyasında yaşıyoruz

Oda başkanlarının konuşmalarından sonra ise siyasilere söz verildi. İlk olarak kürsüye gelen AKP Muğla İl Başkanı Kadim Mete, “Üreticilerimizi, Tarım İl ve İlçe Müdürlerini, sivil toplum örgütlerini siyasilerle bir araya getirerek, emeğinin karşılığını en iyi şekilde alabilmesi için, aradaki sorunların çözümü için buradayız. Dünyanın en güzel coğrafyasında yaşıyoruz. Zaten o yüzden başımıza bunlar geliyor. Yâri güzel olanın başı beladan kurtulmazmış. Türkiye de güzel bir yar. Ta Osmanlı zamanından beri bizimle uğraşıyorlar. Uğraşmaya da devam edecekler. Ama biz de pes etmeyeceğiz” dedi.

 

Sıkıntılar, çözüm önerileri

bakanlığa ulaştırılacak

Muğla’nın yeraltı ve yer üstü zenginlikleriyle eşsiz bir yer olduğuna dikkat çeken Mete, “Muğla öyle bir il ki, toprağın üstünde ayrı altında ayrı bir bereket var. Altı maden, üstü tarım ve turizm kenti. Bu topraklara hak ettiği değeri verebiliyor muyuz? Bunu sorgulamamız lazım. Süt üretiminde fazlalık var. Bu konuya sevinelim mi üzülelim mi? Sütte yaşanan sıkıntıyı konuşmamız lazım. Üreten Muğla buluşmaları bittikten sonra, odalarla tekrar bir toplantı yaparak dosya oluşturacağız. Üretimden pazarlamaya kadar yaşanan sıkıntılar, çözüm önerileri bakanlığa ulaştırılacak. Bugün burada toplanmamızın amacı, gayesi bu” dedi.

 

Üreticinin daha fazla

kazanması için

Son konuşmacı olarak kürsüye davet edilen AKP Muğla Milletvekili Nihat Öztürk, toplantıda ifade edilen sorunların çoğunu daha önce gerçekleştirdiği oda ziyaretlerinde oda başkanları tarafından kendisine iletildiğini belirterek, “Milas Muğla’nın hem tarım, hem de kültür başkenti. Milas, ovaları ve kültürüyle ayrı bir noktada. Hem tarımını hem de kültürünü desteklemeye çalışıyoruz. Tarım üretiminde su önemli. Bunun öneminin farkındayız. Bizim iktidarımız döneminde 2 tane baraj yapıldı. Sulamadan üretim yapılamıyor. 3 tane daha gölet projemiz var. Milas’ta her türlü üretimi destekleyerek, üreticinin daha fazla kazanmasını istiyoruz” dedi.

 

Çiftçilerin üretimleriyle

bugünlere gelindi

Son 15 yılda AKP iktidarı dönemi yapılanlara dikkat edilmesi gerektiğini ifade eden Öztürk, “15 yıl önce herkeste traktör yoktu. Şimdi hemen hemen her kapının önünde traktör var. Türkiye sanayi ülkesi olma yolunda ilerlese de bana göre halâ tarım ülkesi. Petrol zengini, altın rezervleri olan bir ülke değiliz. Ülkemiz çiftçilerin üretimleriyle bugünlere geldi. Onun için biz her zaman çiftçilerimizle gurur duyuyoruz” dedi. 

 

Türk tarımı dünyanın

5 tarımından biri

Süt üretimi ve tüketimi aşamasındaki sorunlara da değinen Öztürk, “Süt üretimi ile tüketimi arasında bir denge olmalı. Hem vatandaşın uygun fiyatlarla süt ve süt ürünlerini tüketmesini sağlamaya çalışıyoruz, hem de belirlenen fiyatlarda üreticinin mağdur olmamasını. Türk tarımı dünyanın 5 tarımından biri. Türk tarımı yukarı doğru bir ivme kazandı. Eksiklerimiz var. Bunları gidermeye çalışıyoruz. Ülkemizin de, milletimizin de, üreticilerimizin de önü açık” dedi.

İlçemizde hayata geçirilmesi planlanan çalışmalar hakkında da konuşması sırasında bilgiler veren Öztürk, Veterinerlik Fakültesi, TOKİ projesi, baraj ve göletler, spor kompleksi ve salonu, devlet hastanesi gibi projelerin hayata geçirileceğini söyledi.

Öztürk, toplantılarda hazırlanan raporların gerekli bakanlıklara ulaştırılacağını da sözlerine ekledi.

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık