Yangın mağduru çiftçilere 78 ton tohum desteği

Milas Belediyesi ve Milas Ziraat Odası işbirliğinde hayata geçirilen proje kapsamında yangından etkilenen 9 kırsal mahalledeki çiftçilere toplam 78 ton tohum desteği yapıldı. Yangının ilk başladığı Beyciler Mahallesi’nde başlayan tohum dağıtımı töreninde konuşan Milas Ziraat Odası Başkanı İsmail Atıcı, yangından sonra hasar tespit çalışmaları ardından yapılacak olan desteğin 2 ay içinde verilmesinin hayati önem taşıdığını ve yangın mağduru çiftçilerin en az 5 yıl desteklenmesi gerektiğini söyledi. 

Yangın mağduru çiftçilere 78 ton tohum desteği
  • 28 October 2021, Thursday 10:09

Milas Belediyesi ve Milas Ziraat Odası işbirliğinde hazırlanan çiftçiye destek projesi kapsamında, yangının ilk başladığı Beyciler Mahallesi’nde tohum dağıtım töreni yapıldı. 
Törene; Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat, Milas Ziraat Odası Başkanı İsmail Atıcı, Beyciler Mahallesi Muhtarı Halil İbrahim Genç, MİZO ziraat mühendisleri, MİZO personeli, Milas Belediye Başkan Yardımcıları Mehmet Ateş ve Halil Mutlu, Milas Belediyesi Tarımsal Hizmetler Müdürü Süleyman Karatoprak, Milas Belediyesi Zabıta Müdürü Salim Tanış, Milas Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Bekir Güney, belediye personeli ve çiftçiler katıldı. 
Törenin açılış konuşmasını yapan Beyciler Mahallesi Muhtarı Halil İbrahim Genç, yangınların söndürülmesi için mücadele eden tüm ekiplere ve yangınlarda bizzat sahada olan, vatandaşların yanında olan Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat’a teşekkür etti. 
Yaraların sarılmasında emeği ve katkısı olan herkese mahalleli ve şahsı adına minnettar olduklarını ifade eden Genç, orman yangınlarının bir daha yaşanmamasını temenni ederek herkese geçmiş olsun dileklerinde bulundu.
“MİZO HER ZAMAN ÇİFTÇİLERİN YANINDA OLACAK”
Daha sonra kürsüye gelerek protokole ve çiftçilere hitaben bir konuşma gerçekleştiren Milas Ziraat Odası Başkanı İsmail Atıcı, 9 mahallede etkili olan ve 11 gün süren yangınları sahada takip eden biri olarak hasarı ve o acıyı yakından gördüğünü ifade etti ve yaraların sarılması adına ilk günden bu yana TZOB ve MİZO olarak çalışma içinde olduklarını söyledi. 
Hasar tespit komisyonunu tespitlerine göre; yangında yaklaşık 10 bin dekar alanın zarar gördüğünü, 67 küçükbaş, 8 büyükbaş hayvanın telef olduğunu bunun yanında 417 arı kovanının yandığını hatırlatan Başkan Atıcı, “Yangın sürecinin ardından yaraların sarılması için Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanımız Sayın Şemsi Bayraktar’ın talimatlarıyla Türkiye’deki Ziraat Odaları’nın katkısı ile 9 mahallemize gıda ve diğer yardımları yaptık. TZOB olarak ülke genelinde bağış toplandı. Yardım kampanyasını devam ettirdik. Bu konuda Milas Belediye Başkanımız Sayın Muhammet Tokat’tan da destek istedim. Sağ olsunlar Milas Belediye Başkanımız Sayın Muhammet Tokat ve Tarımsal Hizmetler Müdürümüz Sayın Süleyman Karatoprak, Milas Belediyesi bizleri kırmadı ve bu destekle birlikte yangın mağduru çiftçilerimize dağıtılmak üzere; 565 çuval sertifikalı buğday tohumu, 123 çuval sertifikalı arpa tohumunu ve 838 çuval tritikale tohumunu hazırladık ve Beyciler’den dağıtımına başladık. Bu desteği sizin ayağınıza getirdik. Bu tohumlar ilaçlı ve sertifikalı direk olarak hayvanlarınıza yedirmeyin yoksa zehirlenmelere sebep olur. Bu tohumları toprakla buluşturarak üretim yapalım. Milas Ziraat Odası her zaman çiftçilerimizin yanında olacak.” dedi.
DESTEĞİN YILBAŞINA KADAR VERİLMESİ ÇOK ÖNEMLİ
Bölgede yangından sonra yapılan hasar tespit çalışmalarına göre özellikle yanan zeytinlik alanlarla ilgili vermesi planlanan desteklerin yılbaşından önce vermesi gerektiğine dikkat çeken Başkan Atıcı, “Çünkü çiftçimizin geliri yok. Bu insanlara yılbaşından önce yardım yapılmalı. İkincisi çiftçilerimizin girdi maliyetleri artıyor. Milas Ziraat Odası’nın kuruluşu olan MİZOTAR’da biz birçok tarımsal girdi alanında kapıya hizmet götürüyoruz. Ancak bu girdilere gelen sürekli zamlar bizleri zorluyor. Biz artık çiftçimize fiyat söylemekten tedirginiz. Çiftçimiz bu yüksek girdiler karşısında tarlasını ekip ekmemekte kararsız. Eğer çiftçimiz desteklenmezse bu durum böyle devam ederse 2022’de ciddi sıkıntılar yaşarız. Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanımız Sayın Şemsi Bayraktar bu durumu rapor olarak Tarım ve Orman Bakanımıza iletti. Sadece Milas değil yangın bölgesindeki çiftçilere yardım yapılmasının yanında diğer tüm çiftçilerimize de destek verilmeli. Geçen sene 9 Kasım’da çıkan desteklemeler halen yayınlanmadı. Bu desteklemelerin güncellenerek çıkmasında büyük fayda var. Yoksa bu girdi fiyatlarıyla işimiz çok ama çok zor. Bu durumun sonucunda üretimdeki düşüş herkesi kötü etkiler.” diye konuştu.  
“BU YANGINLARDAN DERS ALMAK ZORUNDAYIZ”
Yangınlardan ders alınması gerektiğini ifade ederek söze başlayan Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat, yangın sürecinde de vatandaşların yanında olduklarını ifade etti ve bu projeyle de yaraların sarılmasına destek olmaya devam ettiklerini söyledi. 

Yangından etkilenen Akçakaya, Bayır, Beyciler, Bozalan, Çökertme, Fesleğen, Gökbel, Gürceğiz ve Türkevleri mahallelerindeki toplamda 246 üreticiye yardımlarda bulunulacak. Gerçekleştirilen proje kapsamında 20 dekar arazisi olan çiftçilere %100, 20 dekardan fazla arazisi olan üreticilere ise dekar başına %25 hibe gerçekleştirildi. Yardımlardan 2021 Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) belgelerini alan üreticiler yararlandı.
Pandemi döneminde tarımın, hayvancılığın ve en çok da üretimin ne denli önemli olduğunun anlaşıldığını kaydeden Başkan Tokat, kırsal yaşamın canlılığının çok önemli olduğuna dikkat çekerek, “Milas Belediyesi olarak bu bağlamda çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Pandemi döneminde kapanan pazarlar sebebiyle ürünü elinde kalan çiftçilerimizin ürünlerini aldık, tüketicilere ulaştırdık. Şuanda yanan alanlarda kırsal yaşamı ve üretimi desteklemek adına tohum dağıtımı yapıyoruz. Tüm bu projeleri çiftçinin sözcüsü olan, çiftçiliği, üretimi en iyi bilen kesime hizmet eden Milas Ziraat Odamızla değerli Oda Başkanımız Sayın İsmail Atıcı ile beraber gerçekleştiriyoruz. Milzas Ziraat Odamız ile birlikte gerçekleştirdiğimiz bu proje kapsamında Beyciler, Akçakaya, Bayır, Bozalan, Çökertme, Fesleğen, Çökertme, Gökbel, Gürceğiz, Türkevleri mahallelerimizde toplam 78 ton tohumu dağıtıyoruz. Büyükşehir Belediyemiz olarak da bu alanda kırsalda, yangın bölgelerinde desteklemelerimiz sürecek. Başta birlikler ve kooperatifler, muhtarlarımız ile bu desteği imkanlarımız yettiği ölçüde yapacağız. Üretimi desteklediğimiz gibi satış, pazarlama konusunda da desteklemeler yapacağız. Bu kararlılığı sürdüreceğiz yeter ki üretim devam etsin, kırsalda yaşam canlansın.” dedi.
Konuşmaların ardından protokolün de katılımı ile çiftçilere tohum çuvalları teslim edildi. 
Tohum dağıtımına katılan çiftçiler, Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat ve Milas Ziraat Odası Başkanı İsmail Atıcı ile projede emeği geçen herkese teşekkür etti.

 

 

HABERE AİT RESİMLER

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık