Toplu taşıma araçlarından ücretsiz yararlanan bazı 65 yaş üstü ve gazilerin, gün içerisinde birkaç kez indi-bindi yaptığını, bu nedenle ekonomik yönden şoför esnafını zarara uğrattığını ileri süren Milas Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Nurol Paskal; “Yasadan yararlanan bazı kişiler bu düzenlemeyi suiistimal ediyor” dedi.
Milas Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Nurol Paskal, yasal düzenleme ile 65 yaş üstü ve gazilerin toplu taşıma araçlarından ücretsiz yararlandığını ancak bazı kişilerin bu yasayı suiistimal ettiğini söyledi.
Oda Başkanı Paskal; “Elbette ücretsiz taşınmalarına bir itirazımız yok. Hepsi bizim insanımız, ancak bazıları gün içerisinde birkaç defa yolculuk yapıyor. Yasa çıkmadan önce belki haftada bir gün ilçe merkezine gelenler, yasal düzenlemenin ardından neredeyse gün içinde, işi olmasa da bulunduğu mahalleden ilçeye gelip-gidiyor. Araçlarda 15-20 yolcu var gibi görünüyor ancak bu sayının yarıdan fazlası hatta kimi zaman bir-iki ücretli yolcunun dışında tamamı ücretsiz taşınanlar oluyor.
Bu hizmetin karşılığında aylık olarak esnafa yaklaşık bin lira gibi bir ücret ödeniyor. Ancak bu ücret, bırakın hizmetin karşılığını ödemeyi, yakıt masrafını bile karşılamıyor” diyerek, yasanın yeniden gözden geçirilmesini istediklerini söyledi.
Her araç için aylık hesapların ortalamalarına bakıldığında, ücretsiz taşınanların maliyetinin yaklaşık 7 bin lirayı bulduğunu ileri süren Milas Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Nurol Paskal; “Her ay yaklaşık 7 bin liralık verdiğiniz hizmetin karşılığında bin lira alıyorsunuz. Geriye kalan kısım şoför esnafının cebinden çıkıyor. Son günlerde dövizdeki dalgalanmadan kaynaklanan artışlara yakıt masrafını da eklediğinizde gerçekten işin içinden çıkılmaz bir hal aldığını görüyorsunuz.
Öte yandan bu masraflara; personel ücreti, vergiler ve araçların tamamı banka kredisiyle alındığı için bir de ödemek zorunda olduğunuz kredi taksitleriniz var. İlçedeki tüm toplu taşıma işi yapan esnaf, bırakın para kazanmayı, giderleri bile ödeyemiyor.
Bizim şoför esnafı olarak yasa düzenleyicilerden isteğimiz, yasanın yeniden gözden geçirilmesidir. Toplu taşıma araçlarından ücretsiz yararlananlara günlük sınırlama getirebilir veya aylık ödemeler yükseltilebilir. Yani bu soruna bir çözüm bulunmalıdır” dedi.
“Kooperatif üyeleri işi bırakmayı düşünüyor”
S.S. Milas Birlik Minibüs ve Otobüs Motorlu Taşıyıcılar Kooperatifi Başkanı ve aynı zamanda Milas Şoförler ve Otomobilciler Odası Yönetim Kurulu Üyesi olan Hasan Akyol ise, sorunun giderek büyüdüğünü, çözüm bulunamaması durumunda kooperatif üyelerinin büyük bir bölümünün taşıma işinden vazgeçeceğini belirterek; “Araçlarda hep aynı yüzleri görüyoruz. Sürekli, gün içinde birkaç defa ilçeye gelip-gidiyorlar. Baktığınız vakit araçlar dolu gibi görünüyor ancak ücretsiz taşınanları çıktığınızda geriye birkaç tane ücretli yolcu kalıyor. Bu durumda araçlar, yakıt parasını karşılamıyor. Her ay zararla kapatıldığı için üyelerimiz yaptığı işten zevk almamaya, sonuç olarak da işin bu şekilde devam etmesi halinde taşıma işini bırakacaklarını söylüyor” diyerek, işin vahametini ortaya koymaya çalıştı.
“Hacizler kapıda”
Muğla Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Daire Başkanlığı tarafından başlatılan ‘Ulaşımda dönüşüm’ projesi kapsamında mevcut araçların yenilendiğini belirten Kooperatif Başkanı Akyol; “Bu araçların tamamı banka kredileriyle alındı. Dolayısıyla her ay ödenmesi gereken kredi taksitlerini ödemekte zorlanıyoruz. Her taksit döneminde birilerinden borç alarak veya yeni bir kredi çekerek borç ödüyoruz. Dolayısıyla borçlar birikti. Önümüzdeki günler hacizler başlayabilir. Bu da şoför esnafının bitmesi demektir” dedi.





