‘Yatağan Maden’e Bronz Madalya

ÖNDER Haber * -

‘Yatağan Maden’e Bronz Madalya

Geçtiğimiz hafta Menteşe’de Zeytindostu Derneği tarafından düzenlenen “Muğla’da Zeytinyağının Oscarları” ödül töreninde, zeytinyağında dereceye giren firma ve kişilere ödülleri verildi.

Bereket Enerji’ye ait Yatağan Termik Enerji Üretim A.Ş. bünyesinde faaliyet gösteren ‘Maden Direktörlüğü’ de ödül töreninde, önceki yıllarda maden alanında kaldığı için yerinden sökülüp döküm alanlarına dikilerek tekrar zeytin tarımına kazandırılan Memecik zeytinlerinden elde ettiği erken hasat zeytinyağı ile bronz madalya kazandı.

 

“Böyle değerli bir ağacın

odun olmasına kesinlikle

izin vermeyeceğiz!”

Muğla Büyükşehir Belediyesi Gazi Mustafa Kemal Atatürk Kültür Merkezi’ndeki ödül töreninde Bronz madalya sertifikasını alan Maden Direktörü Yüksel Akın, ödül alan zeytinyağının, maden üretim alanında kalan ve sökülerek döküm alanlarına dikilen yaşlı Memecik zeytin ağaçlarından elde edildiğini söyledi.

Bugüne kadar 165 hektar alanda 42 bin zeytin ağacı dikildiğini belirten Maden Direktörü Akın, bu çalışmaların özelleşme öncesinde 1992’den bu yana Türkiye Kömür İşletmeleri (TKİ) bünyesinde sürdürüldüğünü, özelleştirme sonrasında da aynı şekilde Bereket Enerji olarak bu geleneği devam ettirdiklerini dile getirdi.

Özelleştirme öncesinde TKİ bünyesinde çeşitli görevlerde bulunduğunu ve maden sahası ağaçlandırma çalışmalarının başından beri içinde olduğunu söyleyen Akın, sözlerini şöyle tamamladı:

“Zeytin tarımına tekrar kazandırdığımız yaşlı zeytin ağaçlarından elde ettiğimiz yağın böyle önemli bir organizasyonda ödül alması bizi sevindirdi. Zeytinleri erken hasat ettik ve bekletmeden sıkıma gönderdik. Bundan sonra da istimlak alanında kalan yaşlı zeytin ağaçlarını yine döküm sahalarımıza dikerek değerlendireceğiz. Böyle değerli bir ağacın odun olmasına kesinlikle izin vermeyeceğiz. Dileğimiz, Zeytin Oskarlarında altın madalya almak!”

 

Hem maden hem zeytin

Zeytindostu Derneği yöneticilerinden, Zeytinyağı Üreticisi Atilla Totoş ise, Maden Direktörlüğü’nün aldığı ödülün çok önemli, çok değerli olduğuna vurgu yaparak şunları söyledi:

“2010 yılında firmamız TUAY öncülüğünde Yatağan’da ortak akıl toplantıları düzenledik. Amaç, maden sahalarında kalan zeytin ağaçlarını nasıl değerlendirebileceğimizi konuşmaktı. Bir akademisyen, hangi yaşta olursa olsun zeytin ağacının başka yere taşınabileceğini anlattı. O zaman TKİ Müessese Müdürü olan Yüksel Akın, bu konuyu incelemeye aldı. Üretim alanında kalan ağaçları taşımaya başladı. Düzensiz zeytinliklerin, düzenli zeytinlikler haline gelmesini sağladı. Bu uygulamayla Türkiye şunu gördü: ‘Zeytin varsa maden çıkartılmamalı ya da maden varsa zeytini boş ver!’ Bu yanlış anlayış çürütüldü. Bilimsel yaklaşımı ön plana çıkartan bir idarecinin, ülkenin ekonomisine kazandırdığı akılcı bir çözümdür bu. Alınan ödül, yapılan işin ne kadar doğru olduğunun bir kanıtıdır.”

(* Nevzat Çağlar TÜFEKÇİ’nin haberinden yararlanılmıştır.)

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık