Image Slider
Fevzi Topuz
Mehmet Cayirli
Durmus Ozdemir
Ahmet Aras

Yeniköy Termik Santrali önünde eylem

Milas'ta Akbelen Ormanları'nı kömüre teslim etmemek için nöbet tutan çevreciler ve köylüler, Yeniköy Termik Santrali önünde "İklim Acil Durumu İlan Edilsin" eylemi yaptı.

Yeniköy Termik Santrali önünde eylem
  • 26 March 2022, Saturday 9:25

Milas'a bağlı İkizköy sınırları içerisindeki Akbelen Ormanları'nın termik santrallere kömüre kurban edilmesini önlemek için günlerdir nöbet tutan İkizköylüler ve çevreciler, Türkiye genelinde yapılan İklim Acil Durumu İlan Edilsin eyleminin Milas etabını Yeniköy Termik Santrali önünde gerçekleştirdi.

Eylem sırasında Yeniköy Termik Santrali'nde bankacılardan oluşan bir heyet de bulunuyordu.

Ellerinde "Doğanın Maliyeti Sıfır Değildir , Zeytin İçin Adalet, İklim Adaleti İçin Geç Değildir" yazılı pankartlarla gelen çevrecilerden ve İkizköylülerin sözcülerinden Deniz Gümüşel yaptığı açıklamada, “Bugün Küresel İklim Grevi eylemlerinden biri de Milas Yeniköy Termik Santrali önünde gerçekleştirildi.Sabah komiteye ulaşan bir bilgiye göre kredi veren bankalardan bir heyet, bugün YK Enerji maden sahalarında teftişteydi. Kredi anlaşması sürecinde şirketler finansman sağlayan bankalara çevresel bazı tahhütlerde bulunuyorlar. İkizköy Işıkdere kömür sahasını ve Akbelen Sahası kömür madeni projesini de finanse ettiği düşünülen bankaların bu alanları da içine alan idari davalar nedeniyle, şirketin kredi anlaşmasında verdiği taahhütleri yerine getirip getirmediğini incelemeye geldikleri tahmin ediliyor." diye konuştu.

 

TAM KIRK YILDIR MÜCADELE VERİYORUZ, SANTRALLERİN KAPATILMASINI İSTİYORUZ

 Çevreci ve köylüler adına basın açıklamasını Demet Parlar okudu. Parlar açıklamasında “Bugün İklim Adaleti Koalisyonu olarak "İklim Acil Durumu İlan Edilsin!" , "Kâr değil insanlar" diyen gençlerin sesini yükseltmek üzere, haklı taleplerine destek olmak için buradayız. Türkiye’nin pek çok şehrinden gençlerle birlikte biz de burada onların çığlığını, taleplerini doğrulayan bir yangın yerinden Akbelen Ormanları nöbet alanından, zeytinlikleri, ormanları kömür madencilerine verilmek istenen İkizköy'den sesleniyoruz size. Genç iklim aktivistleriyle birlikte, temiz hava hakları, temiz su hakları ellerinden alınan Akbelen ormanını koruyan İkizköylülerle birlikte biz de 40 yıldır Muğla bölgesi başta olmak üzere erken ölümlere, çocuklarda ve yaşlılarda ciddi sağlık sorunlarına, devasa bir eko kırıma yol açan kömürlü termik santrallerin kapatılmasını istiyoruz” diye konuştu.

 

'İKLİM ACİL DURUMU İLAN EDİLMELİ' DİYENLERİN SESLERİ DUYULMALI

Parlar açıklamasının devamında ise, dünyanın her yerinde olduğu gibi Türkiye'de de “İklim Acil Durumu İlan Edilmeli” diye haykıran gençlerin sesinin duyulmasını, haklı taleplerinin artık inandırıcılığını çoktan yitirmiş vaatler ve sözlerle değil doğayı ve insanı koruyan radikal bir dönüşümle yerine getirilmesini istediklerini belirterek “Gençlerin Türkiye’nin iklim krizi ile mücadele etmek için açıkladığı 2053 net sıfır karbon hedefine ulaşmak için acilen 2030 yılında kömürden çıkılması taleplerini destekliyoruz. İklim Adaleti Koalisyonu olarak karbonsuz bir gelecek için bir an önce “Kömürden Çıkış”ı sağlamak üzere kömürlü termik santrallerin 2030'a kadar kapatılması, yeni termik santral planlarının iptali için harekete geçtiğimizi siz yaşam savunucuları ve kamuoyu ile paylaşıyor, bu kervana katılmanızı bekliyoruz” ifadelerini kullandı. Basın açıklaması ve eylemin ardından grup, termik santralin önünden ayrıldı.

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık