Yük taşımacılığı şoförlerinden ‘kontak kapatma’ eylemi

Muğla İl Şoförler Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Mustafa Özmen, Türkiye genelinde karayolu yük taşımacılığı yapan şoför esnafının sektördeki sorunlar sebebiyle kontak kapatma eylemi başlattıklarını duyurdu. 

Yük taşımacılığı şoförlerinden ‘kontak kapatma’ eylemi

Muğla İl Şoförler Yardımlaşma Dayanışma Derneği Başkanı Mustafa Özmen, pazartesi gününe kadar sürecek kontak kapatma eylemiyle ilgili açıklamalarda bulundu.
 “Son yıllarda artan mazot, lastik, otoyol, sigorta, kasko gibi giderlerin artmasıyla nakliye fiyatlarının zam almadan kar oranlarının düşmesi ve kendi aralarında rekabet etmesi nakliye fiyatlarının düşmesi birlik beraberlik içinde olmaktan kaçınmaları bir çatı altında toplanamamaları maalesef iflasın eşiğine getirdi.” diyen Başkan Özmen, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:
“Bugün bakıyorum da bana dokunmayan yılan kırk yıl yaşasın diyenler bıçak kemiğe dayanınca en ön saflarda yer alıyor. Hal böyle olunca borçlarını ödeyemez duruma gelip icralık olunuyor. Şoför esnaflarımız evine ekmek götüremez duruma geldi.”

EYLEM PAZARTESİ GÜNÜNE KADAR SÜRECEK…

Pazartesi gününe kadar sürecek olan kontak kapatma eyleminin gerekçelerini maddeler halinde açıklayan Başkan Özmen,
“1. Ulaştırma Bakanlığı tarafından uygulamaya konulacak olan dijital takograf veri kayıt sistemine geçilecek olması,
2. Bugüne kadar yük taşımacılığı yapan araçlara K  plaka tahsis edilmediği  korsan kayıt dışı nakliye yapanlarla mücadele  edilmediği için
3. Nakliye fiyatlarının km bazında belirlenmediği herkes kafasına göre fiyat verip bir boşluk oluştuğu için,
4. Büyük lojistik firmalar mazot, lastik vs. diğer giderleri daha uygun aldıkları ve araç sayıları çok oldukları için yük taşımacılığı yapan şoför esnaf meslektaşımız onlarla rekabet edemeyip gerçek değerinde nakliye işi bulamayıp kıyıda kenarda buldukları işleri zararına gittikleri için,
5. Durum böyle olunca bu olumsuzluklardan SGK’lı çalışan şoför arkadaşımız da nasibini alıyor. Örneğin şoförlük mesleği ağır ve tehlikeli işler gurubuna girdiği için maaş hesaplamaları iki asgari ücret olması gerekiyor. SGK primleri aldıkları maaş üzerinden ödeme yapılması, hafta tatili yıllık izin vs gibi… Neden bu duruma geldik? Bence işi bilen, bilmeyen herkesin bu sektöre yönlenmesi, araç sayısının çoğalması, acilen nakliye işi yapan araçlara K plaka tahsisi yapılması, pika veriminin dondurulması ve bu araçlarda çalışacak olan şoförlerin tüm belgeleri tam, SRC-psiko dijital toko kartı olması gerekmekte, şoförün SGK ile işe giriş yapılırken kuruma ehliyet SRC psiko teknik  takoraf seri numaralarının istenmesi, sonra şoför olarak SGK kurumu iş girişini kabul etmesi gerekmektedir.
Bunlar için Ulaştırma Bakanlığı köklü bir reform yapması gerek. Kurulacak olan bir komisyonla mesleğimizi temsil eden federasyon odalar ve derneklerden komisyon üyesi alıp kalıcı köklü bir reform edilip bu komisyonlar en az yılda bir sefer toplanıp sektörün dertlerini dile getirmesi gerekmedir. Muğla İl Şoförler Yardımlaşma Dayanışma Derneği olarak greve başlayan yük taşımacılığı yapan şoför esnaf meslektaşımızı çalışan şoför arkadaşlarımızı yalnız bırakmıyor onları destekliyoruz!” diye konuştu.
 

HABERE AİT RESİMLER

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık