Zeytinlikuyu’da örnek Yurttaş Hareketi

ÖNDER Haber –

Zeytinlikuyu’da örnek Yurttaş Hareketi

Kıyıkışlacık Zeytinlikuyu mevkiinde yeralan "Rüyam Kartepe Sitesi" sakinleri, her yıl olduğu gibi bu yıl da "Kıyı Temizlik Kampanyası" gerçekleştirdiler.

Yirmi kadar site sakininin çalışmaları sonunda yaklaşık 50 büyük torba atık toplandı.

Atıklar, büyük ölçüde kıyıya yaklaşık 1 km. uzaklıktaki balık çiftliklerinin atıklarından oluşuyor. Çeşitli boy ve kalınlıkta naylon ipler ve halatlar, yiyecek ambalajları doğrudan kıyıya vuran atık örnekleri.

Ayrıca, kıyı şeridindeki toprak zeminli tali yol çevresinde çok sayıda cam, teneke ve pet şişeler de dikkati çeken diğer atıklar.

Temizlik çalışmalarına diğer siteler de kendi alanlarında katkı veriyorlar.

Rüyam Kartepe Sitesi Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Küpçü, toplanan atıkları aynı gün gönderdikleri araçla toplayıp merkez çöplüğüne taşıyan Milas Belediyesi Çevre ve Temizlik İşleri Müdürlüğü’ne teşekkür ederken, Muğla Büyükşehir Belediyesi Çevre Dairesi Başkanlığı’nı da balık çiftlikleri konusunda harekete geçmeye davet etti.

 

Karasularımızı saran büyük tehlike!..

Mustafa KÜPÇÜ –

Milas-Kıyıkışlacık’ta (Tarihi İassos), Zeytinlikuyu köyü, Ege’de eşsiz bir kıyı mekanıdır.

Öncelikle, bol oksijenli tertemiz havası ile, tıpkı Edremit’teki Kaz Dağları gibi, insan yaşamı için bulunmaz bir nimettir.

Sahil boyunca sıralanan güzel koyları ile de turizm açısından bir yalancı cennettir.

Bu güzel köşede, İzmitlilerin öncülüğünde kurulan ve ağırlıklı olarak İzmitlilerin bir arada olduğu “Rüyam Kartepe” sitesinde biz de son 13 yıldır yaşıyoruz.

Sessizliğin derin huzuru içinde, önce beyinlerimiz dinginleşiyor. Bu güzel sitede son 5-6 yıla kadar denizimiz de pırıl pırıldı! Sonra, bu güzelim koyun karşısına bir dizi “Balık Çiftlikleri” kuruldu!

O günden bugüne hemen her sabah, ellerimizde kepçeler, o balık çiftliklerinden denize salınan yem torbaları, yiyecek atık ve ambalajları, çeşitli boylarda naylon ipleri topluyoruz!

Bu bir yana, balık yemlerinin deniz dibinde oluşturduğu tortular, öğleden sonraları başlayan rüzgarlar sonucu dalgalarla koylara sürükleniyor! Bu yüzden, denizin berraklığı ve görüş mesafesi her yıl biraz daha azalıyor!..

Bu yemler içinde tavuk kemikleri ve iç organlarının da bulunduğu söyleniyor!?

Milas’ta bu yemleri üreten fabrikanın yaydığı kokuya tahammül etmek mümkün değil! Bu konu hakkında hayli bilgi sahibi olan Kimya Mühendisi bir arkadaşımız, deniz üzerinde oluşan köpüklerin, bu yemlerden kaynaklandığını söylüyor!?

Çiftlik sahipleri maddi ve siyasi açıdan hayli güçlü firmalar!.. Ama Ege’nin bu eşiz doğal güzelliği ve denizi sinsice öldürülüyor!

Yine işin uzmanı bir kişi; “Avrupa’da, balıkların toplandığı kavuzlardaki ağların altında, ikinci bir torba daha oluyor ve burada toplanan yem artıkları tıpkı elektrikli süpürge gibi araçlarla çekilip alınıyor, deniz kirlenmiyor. Aksi olursa, büyük maddi bedeller ödeniyor, ruhsatları iptal ediliyor” diyor!

Bizler, asıl yaşam alanımız olan Marmara Denizi ve Körfezi hoyratça kirletilen bir bölgeden, yüzlerce kilometre ötelerde “sağlıklı bir yaşam” umudu ile buralara gelen ve bedel ödeyen insanlarız. Bu olumsuzluklara karşı, “insanca bir hak mücadelesi” veriyoruz.

Sağlıklı yaşam hakkımızı savunuyoruz.

Her türlü kirliliğe karşı doğamızı korumak istiyoruz.

Bu mücadelede sarılacağımız tek güç YARGI’dır. Ancak, ülkemizdeki “ADALET ve SİYASET” düzenine yönelik derin kaygılarımız var!

Çünkü, ekonomik güç sahiplerinin “siyasal karar vericileri etkileme gücü” ile yarışamayız!

YARGI’nın bugünkü düzeni içinde de “ADALET” inancımız hayli zayıf!

Şimdilik, tarihe bir not düşüyor ve bir gün er geç hesap verecek olanları “uyarma” ve “doğaya sahip çıkma” görevimizi yapıyoruz!..

Bu kara düzen böyle sürerse, yakın bir zamanda Ege ve Akdeniz sahillerinde de “temiz deniz” ve “temiz bir doğa” kalmayacak!

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık