• 09 May 2018, Wednesday 19:49
Av. Ezgi EFENDİOĞLU

Av. Ezgi EFENDİOĞLU

“İmar Barışı”

HUKUK KÖŞESİ / Av. Ezgi EFENDİOĞLU ÇİÇEK / [email protected]

Gerek kentsel dönüşümle birlikte ortaya çıkan sorunlara, gerekse yıllardır süregelen ve gün geçtikçe artan kaçak yapılara yönelik olarak getirilen “imar barışı”nın koşulları ve başvuru prosedürü oldukça merak uyandırmaktadır. Bu yazımızda okuyucularımıza 2018 İmar Barışı uygulaması hakkına bilgi vermeye çalışacağız.

 

İmar Barışı, çıkarılacak olan Kanun Hükmünde Kararnamenin 13. maddesinde yapılan değişiklikle gerçekleştirilecektir. Bu sayede 31 Aralık 2018 tarihine kadar başvuruda bulunan ve gerekli şartları taşıyan imarsız yapılara kentsel dönüşüm kapsamına alınmaları için gerekli olan yasal düzenleme yapılmış olacaktır.

 

Yapı Kayıt Belgesi, yapının yeniden inşa edilmesine veya kentsel dönüşüm uygulamasına kadar geçerli olacak. Yapının ve arsasının mülkiyet durumu, Yapı Kayıt Sistemi’ne yapı sahibinin beyanına göre kaydedilecek.

Aftan yararlanılabilmesi için, yapıların 31 Aralık 2017 tarihinden önce yapılmış olması şarttır. Bu şartları taşıyan yapılarla ilgili yapılan başvuruların Çevre ve Şehircilik İl Müdürlükleri tarafından kabul edilmesi durumunda yapı sahiplerine Yapı Kayıt Belgesi verilecektir. İmarsız ve kaçak yapılara tapu senedi değil, ayrı bir kayıt belgesi verilmesi planlanmaktadır.

 

Yapı Kayıt Belgesi alınan yapılar için daha önce verilen yıkım kararı ile yapı için kesilmiş olan idari para cezaları iptal edilecek. Arsa emlak değeri ve yapı yaklaşık maliyetinin toplam bedelleri dikkate alınarak bu tutar üzerinden yüzde 3 oranında kayıt bedeli talep edilecek. Tahsil edilen bu bedeller kentsel dönüşüm projelerinde kullanılmak üzere kaynak olarak ayrılacak.

 

İmar barışı ile birlikte mülkiyet sorunu nedeniyle tapuda arsa gözükmekle birlikte üzerinde bina olan yapılara resmi olarak doğalgaz ve su bağlatamama gibi sıkıntıların önüne geçilmesi planlanmaktadır. Bu afla birlikte imar çalışması gündeme gelir gelmez kaçak inşaat yapanlar kapsam dışında bırakılacaktır.

 

Kanun teklifinin tam metni şu şekildedir:

MADDE 16- Afet risklerine hazırlık kapsamında ruhsatsız, ruhsat ve eklerine aykırı veya imar mevzuatına aykırı yapıların kayıt altına alınması ile dönüşüm projelerine fınans sağlanarak dönüşümün daha hızlı ve etkin yapılması amacıyla;

- 31/12/2017 tarihinden önce yapılmış yapıların, yapı sahiplerinin müracaatları üzerine ve beyanına göre hazırlanacak Yapı Kayıt Sistemine işlenmesi,

-Bu yapılara su, elektrik ve doğalgaz bağlanabilmesi, yargı ve belediyelerdeki iş yükünün azaltılabilmesi için alınmış yıkım kararlarından ve tahsil edilmeyen para cezalarından vazgeçilmesi,

-Maliklerin yarısının muvafakatinin bulunması halinde yapı kullanma izin belgesi aranmaksızın cins değişikliği ve kat mülkiyeti tesis edilebilmesi,

-Yapı Kayıt Belgesinden elde edilecek gelir, genel bütçeye gelir kaydedilecektir. Bu gelirler, şehirlerin yeniden inşa ve imarında kullandırılması yönünde düzenleme yapılacaktır.

 

Beklenen “İmar Barışı”na ilişkin düzenleme henüz Resmi Gazete’de yayımlanmamakla birlikte önümüzdeki günlerde yayımlanması beklenmektedir ...


MAKALEYE YORUM YAZIN

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


Site en altı
yukarı çık