• 07 December 2016, Wednesday 19:40
Av. Ezgi EFENDİOĞLU

Av. Ezgi EFENDİOĞLU

Kartel Faizi ve Bankalara Tazminat Davası

HUKUK KÖŞESİ / Av. Ezgi EFENDİOĞLU ÇİÇEK / [email protected]

Rekabet Kurulu’nun 12 banka aleyhine başlatmış olduğu soruşturma neticesinde yazımızın sonunda adı geçen bankaların 21.08.2007 ile 22.09.2011 tarihleri arasında “kartel” oluşturarak, başka bir anlatımla, aralarında uzlaşma sağlayarak faiz oranlarında suni oynamalar yapmış oldukları ve bunun sonucunda müşterilerden haksız kazanç elde ettikleri sonucuna varılmıştır.

Bankaların bu haksız uygulaması sonucu kredi ve kredi kartlarına yüksek miktarda faiz artışı yapılmış; mevduatlara ise çok düşük faiz oranı uygulanmıştır. Danıştay tarafından da Rekabet Kurulu kararı hukuka uygun bulunmuş ve böylece kartel faizi mağdurlarına zararlarını tazmin etmelerinin yolu açılmıştır.

2007 ile 2011 tarihleri arasında adı geçen bankalardan kredi çeken (ev, ihtiyaç, taşıt), kredi kartı hizmeti alan veya mevduat hesabı açtıran kişiler yapılan bu haksız uygulama nedeniyle bankalara maddi tazminat davası açabileceklerdir.

Buna göre yukarıda belirtmiş olduğumuz tarihler arasında bankalardan kredi çeken, kredi kartı hizmeti alan vebu tarihlerde ilgili bankalarda mevduat hesabı bulunan tüketiciler, tacirler ve kamu kurumları uğradıkları zararın 3 katı kadar tazminat talebinde bulunabileceklerdir.

3 kat tazminat davası, bu tazminatın önceden hesaplanmasının mümkün olmaması nedeniyle belirsiz alacak davası olarak açılmalıdır. Bu davada uzman bilirkişiler tarafından, uğranılan zarar tespit edilecek ve mağdur olan kişiler bu tutarın 3 katını maddi tazminat olarak ilgili bankalardan alabileceklerdir.

Maddi tazminat davası açılmasında 10 yıllık zamanaşımı süresi mevcuttur.

Bu süre, kredi çektiğiniz veya kredi kartı hizmeti aldığınız tarihten itibaren işlemeye başlar. Örneğin ev kredinizi 20.09.2007 tarihinde kullandınız, 3 katı talepli maddi tazminat davasını en geç 20.09.2017 tarihine kadar açmanız gerekmektedir. Aksi halde hak kaybına uğramanız söz konusu olacaktır.

Açılacak davalarda başka bir önemli nokta ise, görevli mahkemelerin hangisi olacağıdır.

Bankalardan almış olduğunuz kredi ticari kredi ise Ticaret Mahkemeleri görevli olacaktır. Ticari olmayan ihtiyaç, konut ve taşıt kredileriniz için ise Tüketici Mahkemeleri görevlidir.

Yukarıda belirtilen tarihler arasında kartel oluşturduğu tespit edilen bankalar:

1.Akbank T.A.Ş. (AKBANK),

2.Denizbank A.Ş. (DENİZBANK),

3.Finans Bank A.Ş. (FİNANSBANK),

4.HSBC Bank A.Ş. (HSBC),

5.ING Bank A.Ş.(ING),

6.Türk Ekonomi Bankası A.Ş. (TEB),

7.Türkiye Garanti Bankası A.Ş. (GARANTİ), (Garanti Ödeme Sistemleri A.Ş.(GÖSAŞ) ve Garanti Konut Finansmanı Danışmanlık A.Ş. (GKFD) )

8.Türkiye Halk Bankası A.Ş. (HALKBANK),

9.Türkiye İş Bankası A.Ş. (İŞ BANKASI),

10.Türkiye Vakıflar Bankası T.A.O. (VAKIFBANK),

11.Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. (YKB)

12.T.C. Ziraat Bankası A.Ş.(ZİRAAT)


MAKALEYE YORUM YAZIN

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


Site en altı
yukarı çık