• 29 September 2018, Saturday 19:14

Başlık: Bugün Dünya Kalp Günü!

     Dünya Kalp Günü, Dünya Kalp Federasyonu tarafından, insanları her yıl tüm dünyada 17.1 milyon kişinin yaşamını kaybetmesine neden olan kalp hastalıkları ve inmenin başlıca ölüm nedeni olduğuna ilişkin bilgilendirmek için düzenlenen bir gündür. İlk olarak, 24 Eylül 2000 tarihinde kutlanmıştır. Dünya Kalp Federasyonu üyeleri, tütün kullanımı, sağlıksız beslenme ve fiziksel aktivite yoksunluğu gibi başlıca risk faktörlerini kontrol altına alındığı takdirde kalp hastalığı ve inmeye bağlı erken ölümlerin en az %80'inin önlenebileceğini bildirmektedir.

     Kalp damar hastalıkları, tüm dünyadaki ölüm nedenleri arasında birinci sıradadır. Dünya nüfusunun %25’i kalp damar hastalıklarından etkilenmektedir. Ülkemizde de oldukça büyük bir sorun olan kalp damar hastalıklarının görülme sıklığı 50 yaş üzeri yetişkinlerde %12-15 arasında değişmektedir. Yaşam kalitesini düşüren ve ölüm nedenlerinin başında yer alan kalp damar hastalıklarının başlıca risk faktörleri; hipertansiyon (yüksek tansiyon), kanda artmış LDL-Kolesterol (kötü kolesterol) ve trigliserit düzeyleri, HDL-Kolesterol (iyi kolesterol)’nin düşük olması, sigara, diyabet(şeker hastalığı) ve şişmanlıktır. Yetişkin nüfusumuzun yarıya yakını kalp damar hastalıkları riski altındadır. Kalp damar hastalıkları önlenebilen ve oluştuktan sonra da gerekli uygulamalarla tedavisi yapılabilen hastalıklardır. Önlem için sağlıklı beslenme ve yaşam tarzı değişikliğine dikkat etmeli, oluştuktan sonra tıbbi tedavi, beslenme tedavisi ve yaşam tarzı değişiklikleri ile iyileşme sağlanmalıdır.

Kalp Damar Hastalıklarında Beslenme Nasıl Olmalıdır?

- Beslenmenizde yağı azaltın: Beslenmenizde toplam yağ tüketimi enerjinin %30’ unu geçmemelidir. Diyette yağı azaltmak için yediğiniz tüm besinlerin yağ miktarını dikkate alın. Özellikle de salata ve meze tarzı yiyeceklere eklediğiniz ekstra yağları da göz ardı etmeyin.
- Beslenmenizde balığa daha çok yer verin. Haftada en az 2 kez fırın, buğulama veya ızgara şeklinde tüketmeye özen gösterin.
- Günde en az 5 porsiyon sebze ve meyve tüketin. Sebze ve meyvelerin yağ içeriğinin düşük olmasının yanı sıra posa içeriğinin de yüksek olması kalp damar sağlığını korumada olumlu etki yapar.
- Yağsız dana, koyun eti ile derisi alınmış kanatlı hayvan etlerini tercih edin. Hayvanın sırt bölgesinden alınan ve görünür yağı ayrılabilen etler daha az yağlıdır.
- Tam tahıllı ürünleri tercih edin. Günlük enerji gereksiniminizin büyük bir kısmını kompleks karbonhidrattan zengin besinlerden(tam tahıllı ekmek, bulgur, kepekli makarna vb.) karşılayarak yağ alımınızı azaltabilirsiniz. Yulaf gibi tahıllar çözünür posa da içerdiği için kan lipitlerini daha iyi düşürürler.
- Yemeklerinizde katı yağlar(tereyağı, margarin vb.) yerine bitkisel sıvı yağları(zeytinyağı, ayçiçeği, mısırözü yağı vb.) tercih edin.
- Ara öğünlerde yağ miktarı düşük besinleri tercih edin. Bisküvi, kek, pasta, cips gibi yağ içeriği ve enerjisi yüksek besinler yerine enerjisi ve yağ miktarı düşük meyve ve sebzeler, hafif bir kahvaltı, az yağlı süt ve süt ürünlerini tercih edin.
- Uygun pişirme yöntemlerini seçerek yağ kullanımını azaltın ya da yağ kullanmayın. Yemek hazırlama yöntemlerinizi değiştirerek lezzette herhangi bir eksiklik olmaksızın yemeklerinizdeki yağ miktarlarını azaltabilirsiniz. Örneğin besinleri kızartmak yerine, fırında kızartma, haşlama, ızgara veya buharda pişirme yöntemlerini tercih edin.
- Beslenmenizde kuru baklagillere daha çok yer verin. Kuru baklagiller yağ, doymuş yağ ve kolesterolden fakir kompleks karbonhidratlar ile posadan zengin bitkisel protein kaynağı besinlerdir. Bu özellikleri nedeni ile kan kolesterolünün düşürülmesine yardımcı olurlar.
- Ev dışında yemek yediğiniz zaman yağ oranı mümkün olduğunca düşük yemekleri tercih edin. Mönüden yemek seçerken az yağlı besinleri tercih etmek için gördüğünüz yiyeceklerin nasıl yapıldığını sorun ya da kızarmış veya soslarla zenginleştirilmiş olanları tercih etmeyin. Unutmayın, sağlıklı diye tükettiğimiz salatalar bile içerilerine eklenen sosun yağ ve tuz oranına göre masum olmaktan çıkabilir…


MAKALEYE YORUM YAZIN

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


Site en altı
yukarı çık