• 22 February 2019, Friday 15:53

Çocukluk Çağı Obezitesi Nasıl Önlenir?

Çocuklarda yanlış ve dengesiz beslenme alışkanlıkları “çocukluk çağı obezitesi”nin en büyük nedenlerinden biridir. Çocuklarda obezite çabuk yorulma, nefes almada güçlük, hareket azlığı, bacaklarda ağrı gibi birçok sorunla kendini gösterebilir. Ayrıca kalp-damar hastalıkları, yüksek kan yağları, insülin direnci gibi endokrin sistem bozuklukları ve psikolojik sorunlara yol açabilir.

Çocukluk çağı obezitesiyle mücadelede birincil görev aileye düşmektedir. Çocuğa karşı kabul edici, sevgi dolu ve destekleyici bir duruş sergileyen ailelerde çocuklar ebeveynlerinin her koşulda yanlarında olduklarını hisseder. Bu destekleyici tutum çocukların yaşayabileceği psikolojik sorunların azalmasına neden olur ve kendilerine olan güvenlerinde artış sağlar. Kendilerine olan güvenleri arttıkça kilo vermeye yönelik yaşam tarzı değişikliklerine uyum sağlamaları da kolaylaşır.

Çocuklarda obeziteyle karşı karşıya kalındığında başlangıç çocukla uygun bir ortam ve zamanda bu konu hakkında konuşmak, onun neler düşündüğünü, hissettiğini de göz önünde bulundurmak olmalıdır. Hiçbir zaman sert ve azarlayıcı bir tavır sergilenmemeli ya da çocuğa karşı lakap takma vb. alaycı bir üslup kullanılmamalıdır. Öncelikle çocuğa bu sorunun önemi, niçin çözülmesi gerektiği ve bunun ne şekilde yapılacağı gibi konular anlatılmalı ve anlatılan çözümlerilk başta ebeveynler tarafından uygulanmaya başlanmalıdır. Bundan sonra çocuk mutlaka uzman bir doktor tarafından tıbbi kontrolden geçirilmeli ve aşırı kilosunun nedenleri belirlenmelidir. Mutlaka doktorun önerileri doğrultusunda davranılmalı ve beslenme planı, beslenme eğitimleri için bir diyetisyenden yardım alınmalıdır. Gerektiğinde psikolog desteği de mutlak şekilde sağlanmalıdır.

Çocukluk Çağı Obezitesini Önleme Yöntemleri:

- Yemekleri çoğunlukla masaya oturarak, bir düzen içerisinde ve ailecek yemeye çalışın.
- Hızlı yemek yemeyin, sofrada yemeğe gerekli zamanı ayırın.
- Çocukla birlikte yemek yapmaya çalışın.
- Gerektiğinde bir diyetisyenden ve psikologdan yardım alın.
- Yemek sırasında televizyon izleme, telefonla uğraşma gibi aktivitelerden kaçının, çocuğun sadece yemek yeme işiyle meşgul olmasını sağlayın. Bu yeme farkındalığını arttıracak, daha çabuk doyma hissi sağlatacaktır.
- Yağ ve şeker içeriği yüksek bisküvi, gofret, cips vb. besinleri evinizde mümkün olduğunca bulundurmamaya çalışın ve bu süreçte siz de bu tarz yiyecekleri tüketmekten kaçınarak, çocuğa örnek bir davranış sergilemeyen özen gösterin.
- Yemek aralarında çocuk bir şeyler tüketmek istediğinde meyve, yoğurt, süt, yağlı tohumlar(fındık, ceviz, badem), kuru meyveler gibi sağlıklı seçimler yapmasını sağlayın.
- Yemek porsiyonlarınızı  ve yemek tabaklarınızı küçültün.
- Tabaktaki yemek sağlıklı bir yemek de olsa bitmesi konusunda çocuğa ısrarda bulunmaktan kaçının. Doyup, doymadığı kararını onun vermesine izin verin.
- Fast-food tarzı hazır besinlerin tüketimini azaltın.
- “Sınavın iyi geçerse hamburger yemeye gidebiliriz.” y a da “Odanı toplamamışsın! Bu akşam baban dondurma almayacak sana!” cümlelerinde olduğu gibi besinleri ceza veya ödül olarak kullanmayın.
- Ailecek katılıp, keyif alabileceğiniz futbol, voleybol, doğa yürüyüşü gibi fiziksel aktiviteler ve egzersizler bulun ve bunları belirli bir rutinle tekrarlamaya çalışın.
- Çocukların ev işlerine katılımlarını sağlayın. Bahçe, oda temizliği, köpeğin gezdirilmesi, birlikte araba yıkama gibi işler onun günlük fiziksel aktivite miktarını arttıracaktır.
- Televizyon, bilgisayar ve telefon başında geçirilen zamanı azaltmak için çocuğu ilgisi olan bir spor kulübüne veya kursa kaydettirebilirsiniz.
- Günün önemli bir zamanını kapsayan okulda neler tükettiğini gözlemleyin, mümkünse okul rehberlik servisinden de destek olarak okul içinde sağlıklı beslenme alışkanlıklarını devam ettirmesine yardımcı olun.
 

“Araştırmalar, çocukluk çağı aşırı kilolu geçen bireylerin yaklaşık -50’sinin ileride obez olacağını göstermektedir.”  Bu yüzden, çocukluk çağında sağlıklı yeme alışkanlıkları kazanılmasına ve ideal kilonun korunmasına büyük bir özen gösterilmelidir.

(Diyetisyen Elif Zeybekoğlu - 3S Diyet ve Beslenme Danışmanlığı – www.3sdiyet.com)


MAKALEYE YORUM YAZIN

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


Site en altı
yukarı çık