• 26 January 2019, Saturday 10:10

Depresyon Tedavisi ve Beslenme

Depresyon, bir duygu durum bozukluğu olarak tanımlanır. Bireyin günlük rutin faaliyetlerini gerçekleştirmesini engelleyen üzüntü, kayıp ve öfke gibi duygularla tetiklenir ve her kişide farklı şekillerde seyreder. Günlük çalışmanızı engelleyebilir, üretkenliğinizde düşüşe neden olabilir, ilişkilerinizi bozabilir ve bazı sağlık durumlarını da etkileyebilir. Yaklaşık olarak 20 kişide 1 görülür. Depresyon; astım, kalp-damar hastalıkları, kanser, diyabet, obezite gibi rahatsızlıkların ilerlemesine neden olabilir.
Üzüntü verici olaylar herkesin hayatında ortaya çıksa da, sürekli mutsuz, umutsuz hissetmek normal bir durum olarak karşılanmaz. Depresyon, ciddi bir sağlık problemi olarak değerlendirilir ve tedavi edilmezse aylar, hatta yıllar boyu devam edebilir. Tedavi edildiği takdirde ise birkaç hafta içinde bile semptomlarda iyileşme gözlemlenebilir.

Yaygın Görülen Depresyon Nedenleri:
- Beyin yapısı: Beynin frontal lobunun daha az aktif olması
- Kronik bir hastalık, uykusuzluk, kronik ağrı veya dikkat eksikliği, hiperaktivite bozukluğu
- Uyuşturucu ve aşırı alkol kullanımı
- Madde bağımlılığı

- Düşük benlik saygısı veya kendini eleştirme
- Ailede akıl hastalığı olması
- Alınan bazı ilaçlar
- Sevilen birinin kaybı, ekonomik sorunlar veya boşanma gibi stresli olaylar

Depresyon tedavisi sırasında beslenirken nelere dikkat etmek gerektiği ve depresyonu olan kişilerin neler yemesi gerektiği sıklıkla merak edilen sorulardandır.Depresyonu olan bireylere özel spesifik bir diyet programı olmasa da şikayetlerin azalmasına yardımcı ve tedavide kullanılan ilaçlara özel uygulanabilecek beslenme önerileri bulunmaktadır. Yediklerimiz duygularımızı belirgin biçimde etkilemektedir. Dolayısıyla da beslenme biçimimize dikkat etmemiz gerekmektedir.
- Tam Tahıllı Besinler: Bu besinler güçlü birer vitamin, mineral, lif ve antioksidan kaynağıdırlar. Yulaf gibi birçoğunun içerdiği triptofan aminoasidiserotonin,yani mutluluk hormonu salgılanmasın sağlar.
- Yeşil Yapraklı Sebzeler: Ispanak, brokoli, pazı, tere gibi yeşil yapraklı sebzeler stres ve anksiyeteyi azaltan antioksidanlar, folik asit, B ve C vitaminlerini içerdikleri için beslenmemizde sıklıkla bulundurulmalıdır.
- Probiyotikler: Vücudumuzda üretilen mutluluk hormonu serotoninin büyük bir kısmı mide ve bağırsaklar tarafından sentezlenir.  Bu nedenle de sağlıklı bir sindirim sistemi, ruh sağlığı için de temeldir. Kefir gibi probiyotik özellikli besinler bağırsak florasını destekler ve güçlendirir.
- Omega-3:Araştırmalarda omega-3 yağ asitlerinin tüketiminin düşük olduğu ülkelerde depresyon sıklığında artış olduğu görülmektedir. Asya gibi balık tüketiminin yoğun olduğu ülkelerde ise depresyon sıklığı da düşük bulunmaktadır. Balık yağında bulunan dokosaheksanoik asit (DHA) ve eikosapentaenoikasitin (EPA) ‘nın insandaantidepresanetkileri bulunmaktadır.Bu nedenle beslenmemizde yağlı balıklara sıklıkla yer vermemiz gerekmektedir.
- Beyaz Et (Tavuk&Hindi):Depresyonla mücadele için beslenmede kırmızı etin yoğun olarak kullanılması önerilmez. Bunun yerine tavuk ve hindi gibi kümes hayvanı etleri daha faydalı olmaktadır.Protein açısından zenginlerdir ve beyinde dopamin seviyesinin yüksek olmasına yardımcı olantirozin adında bir amino asit içerirler.
- Yağlı Tohumlar:Omega 3, E vitamini, antioksidanlar ve çinko gibi içerdiği besin öğeleri ile ceviz, fındık, badem gibi yağlı tohumlar sinir sistemini koruyucu ve mutluluğu arttırıcı özelliktedirler.
     Depresyon gibi bir sağlıklı problemine sahip olanlarda beslenme biçimi değişikliği sorunların tamamen çözülmesine neden olamaz ancak beyniniz için daha fazla serotonin ve dopamin sağlayarak iyileşmeyi hızlandırıcı ve tedavinin etkinliğini arttırıcı etki gösterebilir. Her yerde, her koşulda sağlıklı beslenip, mutlu kalmak dileğiyle… 

( Diyetisyen Elif Zeybekoğlu – 3S Diyet ve Beslenme Danışmanlığı –
www.3sdiyet.com )


MAKALEYE YORUM YAZIN

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


Site en altı
yukarı çık