• 30 December 2017, Saturday 18:34

Diyette motivasyonu arttırmanın 5 altın kuralı

Diyetisyen Bakışı ... / Elif AKTAŞ / Diyetisyen

Eminim sağlıklı beslenme adına karar aldığınız birçok gün vardır.

Hatta karar almakla kalmayıp, mükemmel bir istek ve enerjiyle diyete başladığınız günler de …

Peki defalarca karar almanıza, başlamanıza rağmen neden devamını getiremiyorsunuz hiç düşündünüz mü?

Gelin, diyet sürecinde motivasyonunuzu arttıracak 5 altın kurala birlikte bakalım …

1) Nedenlerinizi not alın

Hepinizin diyet yapmak için belirli nedenleri vardır. Yüksek olan kan şekerinizi dengelemek, kolesterolünüzü düşürmek, beş yıl önceki kırmızı elbisenizin içine girebilmek, düğüne kadar 10 kilo vermek, ayakkabılarınızı eğilip rahatça bağlayabilmek ve sayarak bitmeyecek birçok neden daha …

Şimdi elinize kağıdı kalemi alıp, nedenlerinizi teker teker sıralama zamanı! Motivasyon kaybı yaşadığınız zamanlarda bunları açıp tekrar okumak, diyete bağlılığınızı artıracak en önemli kurallardan biri.

Bu yola neden çıktığınızı unutmayın! 

2) Doğru yolu seçtiğinizden emin olun

İş hayatınıza, sosyal yaşantınıza, sağlık durumunuza ve alışkanlıklarınıza uygun planlanmayan bir diyet programı ile başarıya ulaşma olasılığınız oldukça düşüktür.

Unutmayın, diyet kişiye özeldir! Arkadaşınızın uygulayıp oldukça güzel kilolar verdiği bir diyet listesi, sizin kilo almanıza bile neden olabilir. Bu nedenle sağlıklı beslenme adına bir karar aldıktan sonra mutlaka kan tahlillerinizi yaptırmalı, bir uzman görüşü alıp, tamamen “size özel” hazırlanmış bir programı uygulamalısınız.

3) Gerçekçi hedefler seçin

Sağlıklı bir program uygulamanıza ve kilo vermenize rağmen kendinizi başarısız hissediyor ve vazgeçme noktasına geliyorsanız, siz de bir haftada 5 kilo vermenin sırrını arayanlardan olabilirsiniz… Nasıl ki kilo alımınız bir anda gerçekleşmiyor, aylara hatta yıllara yayılıyorsa, kilo vermeniz de beklediğiniz kadar hızlı olamaz. Sağlıklı bir beslenme programıyla, bedensel ve ruhsal sağlığınızı koruyarak haftada en fazla vücut ağırlığınızın yüzde 1 - 1,5’u arasında kayıp sağlayabilirsiniz. Örneğin; 100 kg olan bir kişinin ideal kilo kaybı, -kilo verme hızını etkileyecek herhangi bir rahatsızlığı yoksa- haftada en fazla 1 veya 1,5 kg olmalıdır. Gerçekleştirilmesi imkansız hedeflerle ve kesin rakamlarla motivasyonunuzu kırmak yerine, daha sağlıklı beslenmeye ve fiziksel aktivitenizi arttırmaya odaklanın. Bu sayede diyette devamlılığı sağlayarak, sürdürülebilir bir başarıyı yakalayabilirsiniz.

 4) Besin Tüketim Günlüğü tutun

“Ben aslında çok az yiyorum, neden kilo alıyorum?”, “Yok canım yemedim, birer parça tatlarına baktım”, “Öyle tatlıyla falan aram yoktur benim, metabolizmam yavaş herhalde ...” gibi cümleler size de tanıdık geliyorsa yediklerinizi bir bir not alma vaktiniz gelmiş demektir.

Saatleri ve miktarlarıyla birlikte gün içerisinde yediklerinizi not almak, kendi kendinizi kontrol etmenizi ve bu sayede aşırıya kaçmanızı engelleyen en güzel yollardan biridir. Yazdıkça yanlışlarınızın farkına varacak ve düzeltme adına daha kararlı adımlar atacaksınız.

5) Sporla destekleyin

Sağlıklı, uzun ve kaliteli bir yaşam için sağlıklı beslenme ve egzersiz ayrılmaz bir bütündür. Bu ikiliyi benimseyip yaşam biçimi haline getirdiğiniz takdirde, vücut ağırlığınızda istediğiniz değişimi rahatlıkla sağlayabilirsiniz. Haftada en az 3 gün ve toplamda 150 dakika yapacağınız düzenli egzersiz, kendinizi daha iyi ve zinde hissetmenizi sağlayarak, sağlıklı beslenme motivasyonunuzu arttıracaktır. Ayrıca, uygulayacağınız egzersiz programı, yağ yakımınızı da destekleyecektir.

Unutmayın, kilo vermek emek ve sabır işidir.

Doğru yolda olduğunuz ve çabaladığınız sürece başarıya ulaşmanız kaçınılmaz …

(3S Diyet ve Beslenme Danışmanlığı / www.3sdiyet.com)


MAKALEYE YORUM YAZIN

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


Site en altı
yukarı çık