• 03 February 2018, Saturday 18:20

Gebelikte Diyabet (Şeker Hastalığı) ve Beslenme

Diyetisyen Bakışı ... / Elif AKTAŞ / Diyetisyen

Gebelik döneminde başlayan ve ilk defa gebelik sırasında tanı konulan bir hormonal sistem bozukluğu olan gebelik diyabeti/gestasyonel diyabet, gebelerin yaklaşık % 1 - 3’ünde görülmektedir.

Yeterli ve dengeli beslenme, bu durumla karşı karşıya kalan gebelerde daha da fazla önem kazanmaktadır. Gebelik diyabeti, gebeliği takip eden doktor tarafından, sadece gebeliğin 24 - 28. haftalarında yapılan “şeker yükleme testi” ile tespit edilebilmektedir.

Sağlıklı bir bebeğin dünyaya getirilmesi ve annenin en az riskle karşı karşıya kalması için bu testin yaptırılıp, test sonucuna göre uygun beslenme, ilaç ve egzersiz tedavisinin uygulanması zorunludur.

Gebelik diyabeti 2 durumda incelenmektedir:

1) Gestasyonel Diyabet (Gebelikle birlikte gelişen diyabet).

2) Pregestasyonel Diyabet (Gebelikten önce de var olan diyabet)

 

Her iki durum için de tıbbi beslenme tedavisi çok önemli olup, eğer tam olarak uygulanırsa hastaların çoğunda insülin kullanılmasına gerek kalmadan kan şekeri istenilen düzeylerde tutulabilmektedir.

Bununla birlikte anne ve bebeğin iyi beslenmesi ve istenilen ölçüde kilo artışı da sağlanmaktadır.

Kan şekeri kontrolünün sağlanması, bebekte ölü doğum, düşükler, doğumsal anomaliler, aşırı irilik; annede ise gebeliğe ve diyabete bağlı diğer sorunların oluşmaması için gereklidir.

 

*Annede doğum öncesi ve ilk 3 ayda; öğün öncesi kan şekeri 100 mg/dl, öğün sonrası kan şekeri 140 mg/dl’nin altında olmalıdır.

*3. aydan doğuma kadar olan süreçte; öğün öncesi kan şekeri 60-90 mg/dl, öğün sonrası kan şekeri 120 mg/dl’nin altında olmalıdır.

 

Peki beslenmede nelere dikkat etmeli?

-Fazla kilo alımını önlemek için şekerli, unlu, yağlı besinlerin tüketimi azaltılmalıdır.

-Sakatatlar, sosis, salam, sucuk, pastırma tüketimi sınırlandırılmalı; kızartma, kavurma yerine haşlama, ızgara ve fırında pişirme gibi yöntemler tercih edilmelidir.

-Öğün ve ara öğünler düzenli olarak tüketilmelidir. Öğün atlanmamalıdır.

-Bol su içilmelidir.

-Diyette mevsim sebze ve meyvelerine yeterli ölçüde yer verilmelidir.

-Sağlıklı/kompleks karbonhidratlar tüketilmelidir.

-Alkol ve sigara kesinlikle tüketilmemelidir.

-Anne adayının enerji gereksinimine, sevdiği besinlere ve yaşam alışkanlığına uygun bir beslenme programının planlanması için diyetisyen yardımı alınmalıdır.

 

(3S Diyet ve Beslenme Danışmanlığı / www.3sdiyet.com)


MAKALEYE YORUM YAZIN

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


Site en altı
yukarı çık