• 10 December 2018, Monday 7:49

Kafkaslardan Gelen Sağlık: Kefir

     Bağırsaklarımızdaki mikroorganizmalar, sindirim sistemi sağlığında önemli rol oynamaktadır. Ayrıca bu mikroorganizmalar bağışıklık sistemi, bilişsel işlevler ve ideal vücut ağırlığının korunumu gibi birçok farklı görevde de etkindir. Probiyotikler, yiyecek ve içeceklerle yeterli miktarda alındığında, sağlığa yararlı olan canlı mikroorganizmalar olarak tanımlanmaktadır. Probiyotik besinler ise, sağlık için yararlı olan bu canlı probiyotik mikroorganizmaları gerekli miktarda içeren besinler olarak tanımlanabilmektedir. Kefir en önemliprobiyotik gıdalardan biridir.

Kefir, laktik asit bakterileri, maya ve polisakaritlerden oluşan kefir taneleri ve süt fermantasyonu ile yapılan yoğun kıvamlı bir içecektir. Kefir; Kafkasya temelli olup, inek, koyun, keçi ve kısrak sütüne, karnabahar benzeri kefir tanelerinin eklenmesiyleelde edilir. Kafkaslarda yaşayan halkların sağlıklı ve uzun yaşamlarının sırrı, gençlik iksiri olarak adlandırılır. Kefir tanelerininçevresi bakteri ve mayalardan oluşan polisakkarit çember ile çevrilidir. Bu çemberde bulunan laktik asit bakterileri ve mayaların sütü fermente etmeleri sonucu laktik asit, karbondioksit, az miktarda alkol ve aromatik moleküller oluşur. Oluşan bu moleküller kefirin kendine has tadı, kokusu ve aromasından sorumludur.

      Kefirin iyi kalite olduğunu akıcı kıvamı, homojen ve parlak görünümünden anlayabiliriz. Topaklı bir yapıda olmasını istemeyiz. Kefiritükettiğimizdemayanın hafif tat ve aromasını hissetmeliyiz.

Evde Kefir Yapımı:

Kaynatılmış süt oda sıcaklığına geldiğinde cam bir kavanoza alınıp, kapağı kapatılır. Üzerine kefir mayası eklenir ve oda sıcaklığında, ışık görmeyecek şekilde 8-24 saat(sıcak havalarda mayalanma süresi daha kısa olur) bekletilir. Süt yoğunlaşıp pıhtılaştığında kefir olmuş demektir. Plastik bir süzgeçle süzülerek içilebilir. Kefir taneleri metalle temas ettirilmemeli, herhangi bir karıştırma işlemi gerektiğinde tahta/ plastik kaşık kullanılmalıdır.


Kefir ve Sağlık İlişkisi:

- Sindirim Sistemi Sağlığını Düzenlemeye Yardımcıdır: İçerdiği laktik asit bakterileri ile ishal, kabızlık ve emilim bozuklukları gibi sindirim sistemi rahatsızlıklarına karşı korur, iyileşmeye yardımcı olur. Laktoz içeriği süte göre oldukça düşük olduğu için laktoz intoleransı olan kişilerin tüketimine uygundur. Sağlıklı bir sindirim sistemi için düzenli tüketimi önerilmektedir.

- Vücut Ağırlığının Korunmasında Etkilidir: İçerdiği protein sayesinde tokluk hissini arttırır ve kan şekerinin daha yavaş yükselmesini sağlar. İştah kontrolüne yardımcı olarak, kişinin ideal kilosunu korumasına destek olur.

- İskelet-Kemik Sağlığını Korur, Geliştirir:İçeriğindeki kalsiyum ve kalsiyum emilimine yardımcı olan laktik asit bakterileri nedeniylekaliteli bir kalsiyum kaynağıdır.Ayrıca fosfor ve K vitamini kaynağı olarak da kemik sağlığını desteklemeye yardımcı olur.

- Bağışıklık Sistemini Güçlendirir:Kefir besin değeri, kolay sindirim özelliği ve içeriğinde bulunan vitamin, mineral ve proteinlerle sağlıklı bir bağışıklık sisteminde etkin rol oynar. Ayrıca probiyotik özelliği ile patojen yani hastalık yapıcı mikroorganizmaların insan vücudunda çoğalmalarına engel olur, bakteri ve mantar enfeksiyonlarına karşı koruyucu etki gösterir.

- Kolesterol Seviyesini Düzenler:Düzenli kefir tüketimi, toplam kolesterol ve LDL kolesterol (kötü huylu kolesterol) düzeylerini azaltmaya yardımcı olur. Kalp ve damar hastalıklarına karşı koruyucudur.

Kefir,ayran gibi direkt içilerek, ev yoğurdu ile karıştırılarak ya da yayla çorbası, cacık gibi yiyeceklerin yapımında kullanılarak tüketilebilir.
Evde yapılabileceği gibi hazır paketli olarak da alınabilir. Fazla enerji tüketiminden kaçınmak için satın alınan kefirlerin şeker içermemesine dikkat edilmelidir. Sağlıkla dolu günler dilerim…
 


MAKALEYE YORUM YAZIN

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


Site en altı
yukarı çık