• 06 January 2018, Saturday 19:07

Mucize içecek: Su

Diyetisyen Bakışı ... / Elif AKTAŞ / Diyetisyen

Sağlığın korunması ve canlılığın devamı için gereken en temel sıvı ‘Su’dur. Bu nedenle herhangi bir bitki çayı veya sıvı karışımı arayışına girmeden önce yeteri kadar su içip içmediğimizi gözden geçirmeliyiz.

Vücudumuzda bulunan su miktarı yaş, cinsiyet, ve vücut kompozisyonumuza (yağ ve kas dokusu miktarı) göre değişim gösterir. Yeni doğanlarda vücudun % 75’i, yetişkinlerde vücudun % 60 – 70’i, yaşlılarda ise vücudun % 50 – 55’i sudan oluşur.

Canlılığın devamı için gerekli olan su; •Hücrelerin, dokuların, organ ve sistemlerin çalışması, •Eklemlerin kayganlığının sağlanması, •Vücut ısısının denetimi ve düzenlenmesinin sağlanması, •Yediğimiz besinlerin sindirimi, emilimi ve hücrelere taşınması, •Hücrelerde yaşam için gerekli biyokimyasal tepkimelerin oluşması, •Metabolizma sonucu oluşan zararlı maddelerin taşınması ve atılması gibi birçok yaşamsal faaliyette görevlidir.

Vücudun su dengesinin korunmasına “hidrasyon” denir.

Vücudun su dengesi, solunum yoluyla, idrarla, terle ve dışkı ile kaybedilen suyun; içme suyu, içecekler ve yiyeceklerle yerine konulması ile sağlanır.

Havanın sıcak olduğu yaz günlerinde, fiziksel olarak aktif olduğumuz zamanlarda ve fazla proteinli ve tuzlu besinlerle beslendiğimizde su kaybımız artar.

Ayrıca vücut ısımızın arttığı ateşli hastalıklarla barsak yoluyla sıvı kaybımızın arttığı ishalde ve hamilelik, emzirme dönemlerinde de vücudumuzun su ihtiyacı artmaktadır. Bu tür durumlarda hidrasyonu sağlamak için günlük sıvı alımımızı bir miktar arttırmamız gereklidir.

 

Zayıflama döneminde su alımı

Su içseniz yaramaz, çünkü su kalori içermez.

Su, midede yarattığı doluluk hissiyle gereksiz ve aşırı yemenizi engeller. Yeterli sıvı alımı sağlamadığınız zamanlarda oluşan “kabızlığı” önler. Bu sayede kilo kaybını kolaylaştırır. Az su içtiğiniz dönemlerde karşılaştığınız, vücudun aşırı su tutması, yani “ödem” durumunu engeller.

Metabolik hızınızı arttırarak, gün boyu harcadığınız kalori miktarını arttırır. Kandaki oksijenin dokulara taşınmasını kolaylaştırarak, yağ yakımını hızlandırır.

 

Ne kadar ve ne zaman su içmeli?

Su ihtiyacı, bireysel farklılıklara göre değişmekle birlikte yetişkinlerde ortalama 2 - 3 litre civarındadır. Zayıflama döneminde, hamilelerde, emziren annelerde, bedenen çalışan işçilerde ve sporcularda bu ihtiyaç, 3,5 - 4 litrelere kadar çıkabilmektedir. Su içmek için ‘en ideal’ denilen bir zaman yoktur. Yalnızca, su içmek için susamayı beklememeye dikkat etmeniz gereklidir. Ortalama olarak her saat başı içeceğiniz birer bardak su, günlük sıvı ihtiyacınızı karşılamaya yetecektir.

Unutmayın, su yaşam kaynağıdır!

Daha sağlıklı bir gün ve yarınlar için suya hayatınızda yer açın …


MAKALEYE YORUM YAZIN

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


Site en altı
yukarı çık