• 13 January 2018, Saturday 23:04

Sağlığa giden yol alışverişle başlar

Diyetisyen Bakışı ... / Elif AKTAŞ / Diyetisyen

Sağlığa giden yol, alışverişle başlar …

 

Aç karnına alışverişe çıkmayın

Yapılan birçok araştırma, aç karnına alışverişe çıkan insanların, tok olanlara göre çok daha yüksek kalorili besinlere yöneldiklerini göstermektedir. Uzun süre aç kalan kişiler, daha fazla yiyecek satın almakta ve daha fazla tüketmektedirler.

İş hayatının yoğunluğundan zaman bulamama nedeniyle en yoğun acıktığımız saatler olan iş çıkışı saatlerine bırakılan alışveriş, besin tercihlerimizi olumsuz yönde etkileyebilir. Bu nedenle alışverişe mümkün olduğunca tok karnına çıkmalı veya alışveriş öncesinde tokluk hissimizi arttıracak sağlıklı atıştırmalıklar tüketmeye özen göstermeliyiz.

 

Alışveriş listesi hazırlayın

İhtiyaçlarınızı doğru belirlemek; alışverişinizi en hızlı, en ekonomik ve sağlıklı şekilde tamamlamanızı sağlar. Bu nedenle market alışverişine çıkmadan önce mutlaka “alışveriş listesi” hazırlayın. Zamandan kazanmak açısından listenizi; kahvaltılıklar, sebze-meyveler, kuru gıdalar, temizlik ürünleri gibi bölümlendirmek oldukça işinize yarayabilir. Bu sayede gerçekten ihtiyaç duyduklarınızı alıp, gereksiz harcamalardan ve sağlığınızı olumsuz etkileyebilecek abur cuburlardan kaçınmış olursunuz.

 

Etiket okuma alışkanlığı kazanın

Unutmayın; light, form, organik, yağı azaltılmış, vitamin-minerallerle zenginleştirilmiş gibi ilgi çekici isimlerle pazarlanan ürünlerin hepsi de sağlıklı değildir. Light adı altında pazarlanan ürünlerin birçoğunun yağ oranı azaltılıp şeker içeriği artırılmaktadır. Bu şekilde, ürünün kalori miktarı düşse de, artan şeker içeriği sağlığımızı olumsuz yönde etkileyebilir.

Bir diğer yanlış da, form ürünlerin kilo aldırmayacağı düşüncesidir. Bunlar, benzer ürünlere kıyasla daha düşük kaloride olmalarına rağmen fazla tüketildiklerinde kilonuzda artışa ve sağlığınızda olumsuz etkilere neden olabilir.

 

Son kullanma tarihlerine dikkat edin

Özellikle et, tavuk, deniz ürünleri, süt ve süt ürünleri, yumurta gibi tüketim süresi kısa olan besinlerde satın almadan önce son kullanma tarihini okumaya dikkat etmeliyiz. Özellikle, hemen pişirmeyi düşünmediğimiz ürünler için, son kullanma tarihi daha ileride olanları tercih etmeli, yakın zamanda tüketmeyi planlamadığımız besinleri dondurucuda saklamaya özen göstermeliyiz.

 

Saklama ısısının tehlike getirebileceğini unutmayın

Hastalık yapıcı veya besinlerde bozulmaya neden olan mikroorganizmaların üremelerini engellemek için buzdolabında saklanması gereken besinleri 4 - 5 derecenin altında tutmak önemlidir. Dondurulmuş besinler için bu derecenin çok daha düşük olması gerekmektedir. Bu nedenle, alışveriş süresini çok uzun tutmamaya, kolay bozulabilecek yiyecekleri en son satın almaya ve mümkün olan en kısa sürede buzdolabınıza yerleştirmeye özen göstermemiz gerekir.

Ürünün satın alınmadan önce ne kadar süre yüksek ısıya maruz kaldığını tahmin edemediğimiz için, saklama süresi kısa olan yiyecekleri az miktarlarda satın alıp kısa süre içerisinde tüketmeliyiz.


MAKALEYE YORUM YAZIN

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


Site en altı
yukarı çık