• 16 September 2018, Sunday 0:11

Türkiye Şampiyon! Ama Obezitede…

Dünya Sağlık Örgütü 2018 Avrupa Sağlık Raporu’nu açıkladı. Rapora göre Türkiye obezite sıralamasında 53 ülke arasında birinci sırada…

Avrupa Kıtası’nın en şişman ülkesi Türkiye ve Türkiye’nin dünya genelinde 27.sıraya yerleştiği görülüyor. Dünya Sağlık Örgütü’nün 2018 Avrupa Sağlık Raporu’na göre Türkiye’nin %32.1’i obez.Avrupa genelinde obezite ortalaması ise %23 olarak tespit edilmiş.Raporda incelenen 53 ülke arasında başı çeken Türkiye’yi Malta, İngiltere, Macaristan ve Litvanya izliyor.İsrail, Çekya, Andorra, İrlanda ve Bulgaristan da ilk 10’da yer alıyor.Avrupa’da ortalama yaşam süresi 2010’da 76,7 iken bu sayı 2015 itibariyle 77,8’e yükselmiş.Dünya Sağlık Örgütü Avrupa genelinde ortalama yaşam süresi uzasa da obezitenin ve aşırı kilolu nüfustaki önüne geçilemeyen artışın ortalama yaşam süresindeki bu iyiye gidişi kötüye çevireceğini gösteriyor.Türkiye’de obezite özellikle kadınlar için büyük tehdit oluşturuyor.  Şöyle ki, Türkiye’de erkeklerde obezite oranı %20.5 iken kadınlarda bu oran %39,2 olarak görülüyor. Yani 10 kadından neredeyse 4’ü obez ve bu oran kadınlarda erkeklere göre 2 kat daha yüksek… Obezite; Tip 2 Diyabet, kanser, kalp damar hastalıkları gibi kronik hastalıkların görülme sıklığını ve bunama riskini arttırıyor.Eklem ve bel problemlerini de beraberinde getiriyor.

Obezite görülme sıklığı bölgelere göre değişiyor…

Türkiye’de obezitenin en sık görüldüğü bölge %33.1 ile Doğu Karadeniz olurken bu bölgeyi %33 ile Batı Anadolu, %32.9 ile de Orta Anadolu takip ediyor. Obezite oranı Batı Marmara Bölgesi’nde %30,7, Doğu Marmara Bölgesi’nde %30,6, Akdeniz’de %30,1, Ege’de %28, Kuzeydoğu Anadolu’da %23,5, Güneydoğu Anadolu’da %22,9, Ortadoğu Anadolu’da ise %20,5 olarak görülüyor.

Obezite görülme sıklığı cinsiyete göre değişiyor… : Ve kadınlar birinci!

Avrupa Birliği’nin resmi istatistik sonuçlarına göre Türkiye’de özellikle kadınlarda obezite ve şişmanlık oranı %56,7 ile Avrupa Birliği ortalamasının üzerinde.Hatta Avrupa Birliği ortalamasının üzerinde olmakla da kalmayıp, ülkeler arasında en kötü durumda olanı.Erkekler ise Avrupa Kardiyoloji Derneği üyesi 56 ülke arasında en kilolu ülkeler sıralamasında 15.sırada yer alıyor. Türkiye’de yaşamı tehdit eden en yaygın hastalıkların başında kalp ve damar hastalıkları geliyor. Obezite ve fazla kilolu olmak; kan basıncının yüksek olması, diyabet(şeker hastalığı) ve kolesterol  yüksekliği gibi kalp hastalıkları açısından risk faktörü oluşturan durumların görülme olasılığını arttırıyor. Bu nedenle Türkiye’de kalp ve damar hastalıklarının sık görülmesinin nedenlerinin başında obezite, fiziksel aktivitenin az olması, kan yağlarının yüksek olması ve yüksek tansiyon olduğu görülüyor. Ülke çapında besinlerle vücudumuza aldığımız enerji miktarı artarken, fiziksel aktivitemizdeki yetersizlik nedeniyle tükettiğimiz enerji azalıyor ve bu da obeziteye ve hastalıklara davet çıkarıyor.

Türkiye’de obezite artış hızının son yıllarda ciddi oranda fazlalaştığı görülüyor.  Bu oran Avrupa Kıtası’ndaki artış hızından yaklaşık 2 kat daha yüksek. Bu artışın bu derecede yüksek olmasının sebebinin beslenme biçimimizin yağ ve karbonhidrat ağırlıklı olması ve fiziksel aktivite miktarımızın oldukça düşük olması olduğu görülüyor.

Sadece fiziksel aktiviteyi arttırmak çözüm değil!

Obeziteyle mücadelede temeli “sağlıklı beslenme” oluşturuyor.Özellikle de ülkemizde spora ayrılan zamanın oldukça düşük oluşu ve Türk mutfağının zenginliği düşünüldüğünde obezitedeki artışın önüne geçebilmek için ilk olarak sağlıklı beslenmenin insanlara öğretilmesi ve uygulatılması gerektiği görülüyor.

Yaşam alışkanlıklarımıza uygun bir beslenme ve egzersiz planıyla obeziteyi rahatlıkla yenebilir, sağlıklı-sürdürülebilir bir kiloyu ve yaşamı elde edebiliriz. Obezitenin ve beraberinde getirdiği sağlık problemlerinin farkında olalım, çok geç olmadan başa çıkmak doğru adımı atalım… 


MAKALEYE YORUM YAZIN

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


Site en altı
yukarı çık