• 06 November 2018, Tuesday 17:15
CanPulak

Can Pulak

MUĞLA VE İLÇELERDE SEÇİM

Muğla’da siyaset ve belediye seçimlerini yalayan rüzgarlar farklı yönlerden esmeye başladı.

Adayların ilanları gecikiyor, partilerde çekişmeler artıyor, yapılan tahminler spor toto ve iddia’ya taş çıkartıyor. Bazı ilçelerde Başkan ve belediye Meclis adayları belli ama, merkezden şimdilik pek ses gelmiyor. En sessiz partiler de AKP ve HDP. Adaylar yıpranmasın diye mi, yoksa başka nedenleri mi var bilinmiyor.

Ankara’dan gelen haberlere, Muğla ve ilçelerde yapılan tahminlere bakılırsa, CHP’nin Muğla Büyükşehir Belediye Başkan adayı Osman Gürün. Kendisini şimdiden ve peşin kutlayabilirsiniz. O’nu AKP’nin sürpriz ve çarpıcı bir adayla zorlayacağı söyleniyor ve Üniversiteden gelecek oylara bel bağlanıyor ama, bana sorarsanız, böyle bir ihtimalin şansı yok. Peki, İyi Parti’nin adayı kim olacak? Mehmet Kocadon olmasın sakın. Olabilir, hatta kuvvetle ihtimal. Osman Gürün’ün CHP’den adaylığı kesinleştiğine göre, Kocadon’un da kendisine başka bir parti araması tabiidir. Eğer Kocadon İyi Parti’den adaylığını koyarsa seçilebilir mi, bunun kolay olmadığı biliniyor.

Bodrum’da, Marmaris’te, Fethiye’de, Milas’ta ne olur? Nabız yoklamalarına göre, eğer partilerin genel merkezleri tepeden adaylar indirmezlerse, Fethiye’de Behçet Saatçi İyi Parti’den, Marmaris’te Ali Acar ve Milas’ta Muhammed Tokat tekrar CHP’den seçilebilirler. Onları düşürebilecek güçte rakip adaylara şimdilik rastlanmıyor. Ama dedim ya, Ankara’nın sağı solu belli olmaz, merkezden göndereceği bir adayla tüm tahminleri altüst edebilir. Aslında önseçim yapmak, demokrasinin olmazsa olmaz kuralıdır ama, Türkiye’de hangi kurala uyuluyor ki… Bodrum’u merak ediyoruz değil mi? Kocadon’un dönme şansı olmadığına göre, kim Belediye Başkanı olabilir? CHP’de aday bolluğundan geçilmiyor. Herkes kendine göre şanslı, en azından bir defa denemeye değer görüyorlar Başkan adaylığını. Ama Ankara’ya kulak vermek gerek. Sürpriz, şöhretli, deneyimli ve donanımlı bir aday gönderme ihtimalini pek hafife almayın. Eğer merkez böyle bir yanlışı yapmazsa, Bodrum’da CHP’de seçim kıyasıya mücadeleyle geçer. Söylenenlere aldırmayın, adayların hepsi değerli, geçmişte partilerinde iyi hizmetler yapmış insanlar… Bunların içinden isabetli bir seçim yapılabilir. Ama kim ne derse desin, CHP’nin Başkanlığı kazanması öyle eskiden olduğu gibi çantada keklik değil. Kimi aday gösterse kazanır lafı, artık günümüzde geçerliğini korumuyor.

Geçen dönemden şikayetçi olan halk, artık hizmet istiyor. Hizmet edebilecek ve inanılır bir adaya oy verilecek. Partiler değil, adaylar çok önemli bu seçimde. Ayrıca oy yüzdelerinde de büyük değişiklikler var. Bodrum’da doğup büyüyenlerin  oyu, yüzde 35’lere düştü. Çoğunluk yabancılarda, yani dışarıdan gelip Bodrum’a yerleşenlerde. Adayların buna çok dikkat etmeleri ve çalışmalarında bu önemli değişikliği dikkate almaları şart. Bilmem partiler farkındandalar mı, AKP Bodrum’da güçleniyor. Dışardan bilinçli olduğu görülen bir göç dalgası dikkati çekiyor. Seçimi kazanabilmek için, hem adayda hem parada büyük atak yapabilir. Önemli ve oy alabilecek bir aday çıkarabilir yani. Sansı olabilir mi, bana sorarsanız bu seçimde olamaz ama, hataların ısrarında devam edilir ve hizmet hasisliği sürerse, bir sonraki seçimi zorlayabilir.

Mevcut adaylara bakılırsa, Bodrum’da şimdilik en şanslı aday İyi Parti’li Mehmet Tosun görülüyor. Konacık Belediye Başkanlığı döneminde yaptığı başarılı hizmetler, bugüne referans gösteriliyor. Kızgın ve kırgın CHP’lilerin oylarını bile alabilecek güçte olduğu söyleniyor ama, kuracağı ekip çok mühim. İyi bir ekip ve iyi bir programla seçime giderse, köylerden ve merkezdeki yabancıların çoğundan iyi oy alır. Tabii, diğer partilerin çok güçlü, çok çarpıcı ve çok şanslı merkez adayları göstermemeleri şartıyla…

    Şimdilik verebileceğim seçim haberleri, söylentileri ve tahminleri bunlar. Gelişmeler oldukça yine sizleri haberdar edeceğim.


MAKALEYE YORUM YAZIN

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


Site en altı
yukarı çık