• 23 May 2018, Wednesday 19:27
İlkayKumtepe

İlkay Kumtepe

Sevgi

İlkay KUMTEPE

“Sevgi anlaşmak değildir

 Nedensiz de sevilir

 Bazen küçük bir an için

 Ömür bile verilir …”

 

Ne güzel söylemiş usta sanatçı.

Sevgi, ne yüce bir duygudur ki nice şarkılara, türkülere, resimlere, heykellere konu olmuştur.Onun üzerine nice öyküler, destanlar yazılmıştır.

Sadece insan için mi önemlidir bu duygu? Hayır. Yapılan birçok çalışma, doğadaki bütün canlılar için sihirli bir duygu olduğunu gösteriyor.

Yetiştirdiğiniz bir bitkiye ne kadar ilgi gösterirseniz o kadar canlanıp güzelleştiğini görürsünüz. Bir hayvana dost elinizi uzattığınızda düşmanca karşılık görmeniz mümkün değildir.

Bütün canlılar sevildiğini hisseder ve buna mutlaka sevgi ile karşılık verir.

Sevgi üzerine söz söylemek hem zor hem kolay. Çünkü onun üzerine o kadar çok şey söylenmiş ki, yeni bir şey söyleyebilmek zor. Aynı şeyleri yinelemek ise kolay.

Ben sevgimizi gösteriş şeklimiz üzerine bir şeyler söylemek istiyorum bu kez.

İnsan, fiziksel olarak havaya gereksinim duyduğu kadar ruhsal olarak da sevgiye gereksinim duyar. Bazen bir bakış, bazen bir gülüş, ufak bir göz teması, yumuşak bir el dokunuşu, bir öpücük, sarılma, sade bir söz ya da sessizlik ifade eder sevgiyi. Alan da veren de anlar ne olduğunu ve iki taraf da mutlu olur.Bazen ömre değecek küçük bir andır işte o.

Sevgimizi göstermenin çok değişik yolları vardır.İlle de herkesin gösterdiği gibi olmasına gerek yoktur.Kendimiz olmanın gereği kendimiz gibi göstermek gerekir sevgimizi, içimizden nasıl geliyorsa öyle.Abartmadan, başkalarının gözüne sokmadan.

Küçük bir çocuğun gözlerine baktığınızda bir ışıltı görürsünüz de yüzüne ayrıntılı baktığınızda o ışıltıya gölge düşüren ifadeler bulduğunuzda anlarsınız sevgisiz kaldığını.Sevgi ile büyüyen çocukların yüzünde canlılık, mutluluk vardır, hayata güvenli bakışlar vardır.Sevgi öylesine bir sihirdir ki onu bulan başkalarına da verir.Sürekli paylaşılır ve paylaşıldıkça çoğalır.

Öğretmeninin eli ile kafasını okşadığı çocuğun yüzüne bakın, annesinin boynuna sarılan çocuğa, babasının boynunda gezen çocuğa, sevgilisiyle el ele oturan gence, bir erkeğin sevgisini yaşamış bir kadına, bir kadının sevgisini hissetmiş bir erkeğe, hepsinde aynı ifadeyi bulabilirsiniz.

Sevgi bazen sıkıca sarılıp bırakmamaktır, bazen de gitmesine izin vermektir istemesen bile. Bu kadar değişik şekillerde ifade bulan sevgi bir tek şiddetle anlatılamaz.

Kimse bir başkasına gösterdiği şiddeti sevgi ile açıklayamaz.

Kıskançlıktan evden çıkarılmayan kadına söylenen güzel sözler; “seni çok sevdiğimden kıskanıyorum”, ya da dayak yedikten sonra duyulan “kıskandım, elimde değil”, “seven kıskanır” sözleri … O kadınlar da buna inanır. Çünkü onların içinden sadece sevildiğini duyduğu sözcükleri alır, gerisini görmezden gelir.Hayallerine sığınır, sevilme hayallerine.

Çocuğuna şiddet uygulayan anne babanın da mazereti “onun iyiliği için, başına kötü bir şey gelmesin diye, onu sevdiğimden” şeklindedir. O çocuk da bu sözlerdeki sadece sevgi sözcüğüne sığınır. Sevildiğini düşünerek yaşadıklarına katlanır.

Daha önceleri dile getirdiğim bir durum ama, tacize uğrayan çocuklar ne acıdır ki tacizcileri tarafından sevildiklerini düşünürler.Sevginin nasıl gösterileceğini bilmediklerinden belki de.

Sevildiğini hissetmeden büyüyen çocuklar ise ergenlik dönemlerinde kendilerine biraz ilgi gösteren kişilerin peşinden gider.Gerçek sevginin ne olduğunu hiç öğrenemeyebilirler.Sevginin mutlulukla değil acı çekmek ile eşdeğer olduğunu düşünürler.Sevgisiz büyüyen insanlar yetişkinlikte de gerçek sevginin farkına varamazlar. Biraz ilgi, biraz sevgi gösterisi için neler yapmazlar ki; eşinin her tür şiddetine boyun eğmek, çevresindekilerin zorbalıklarına ses çıkarmamak, herkese şirin görünmek, amirlerinin her söylediğine boyun eğmek, kendinden zayıf gördüklerini ezmeye çalışmak, dedikodu yapmak vs.

Anneler ve özellikle babalar, çocuklarınızı her şeyden herkesten çok sevdiğinizi biliyorum.Çocuklarınıza sevginizi göstermekten korkmayın, kaçmayın.Korkmayın çünkü sevgi göstermek kimsenin otoritesini sarsmaz, aksine güçlendirir.Kaçmayın çünkü çocuklarınıza sevgi göstermekten kaçarsanız aslında var olmayan sevgilerin peşinden giderler.

Korkmadan, kaçmadan, birlikte ve baş başayken, başkalarına nispet olsun diye değil gerçekten ve nedensiz sevginizi göstermenin, ömre bedel anlar biriktirmenin birçok yolu var. Herhangi birini seçebilirsiniz ama tek bir şeyi öğretmekten vazgeçmeyin:

Sevgi ile şiddetin bir arada olamayacağını. (19. 05 2018)


MAKALEYE YORUM YAZIN

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


Site en altı
yukarı çık