• 11 March 2022, Friday 16:18
ÖnderGazetesi

Önder Gazetesi

İKİ YIKIM VE ÜÇ ANI..

İKİ YIKIM VE ÜÇ ANI.. / Özçelik ARAL

I.Hükümet Konağının Yapılışı: 1978

1975’de CHP Milas İlçe Başkanı ve Belediye Meclisi üyesiydim. Kıbrıs barış Harekatı’ndan sonra, Milas Kaymakamı Rasim Gezmiş, Muş Valiliği’ne atandı. Milas Kaymakamlığı’na Mersin Vali Yardımcısı ve Kıbrıs Koordinatörü Fahri Görgülü atandı. Fahri Bey deneyimli bir idareci idi ve valilik bekliyordu. Milas’a geldi, tanıştık. Milas gibi büyük bir ilçede Hükümet Konağı olmmasını yadırgadı. Sohbetlerimizde, yeni bir Hükümet Konağı için girişimlerde bulunmamızı söyledi. Ben CHP kanalı ile girişimde bulunurken, Fahri Bey ayrı bir kanaldan devreye girdi. Hükümet Konağı yapılailmesi için DPT (Devlet Planlama Teşkilatı)’nın izin vermesi gerekiyordu.

İşler bu durumda iken Kaymakamlığımızın, İçişleri Bakanlığı Mahalli İdareler Genel Müdürü olarak tayini çıktı.

Fahri Bey, Ankara’daki görevi sırasında bu işi ihmal etmeoden, DPT’nda takip etti. İzni çıkardı ve yeni Hükümet Konağı yapılarak, 1978’de hizmete açıldı.

Fahri Bey, daha sonra Emniyet Genel Müdürlüğü ve Sakarya Valiliği görevlerinde bulundu. Bu hizmetinden dolayı Fahri Görgülü’yü rahmetle anıyorum.

 

II.Kapalı Spor Salonu’nun Yapılışı

1979’da CHP İlçe Başkanı idim. Milletvekilimiz, hemşehrimiz ve politika hocam Hasan Fehmi İlter 1978’de vefat etmişti. Ara seçim yapılacaktı. Bu amaçla Gençlik ve Spor Bakanı Yüksel Çakmur Milas’a geldi. Bakan Çakmur’la gençlik yıllarımda TMTF (Türkiye Milli Talebe Federasyonu) ‘nun İzmir Başkanı olduğum yıllardan tanışıyorduk.

Koca Orman’da bakanı karşıladık. Beni görünce sarıldı, öptü. “Vali Bey, siz arabanızla tekip edin” talimatını verdi. Bakanlık aracına ben ve ilçe yönetim kurulu üyemiz rahmetli Günay Karadağ bindik. Milas’ta o gün bir stadyum ve Kapalı Spor Salonu yoktu. Bunların yapılması için yardımlarını istedik.

Köyceğiz’de verilen yemekte beni yanına aldı ve 250 kişilik spor salonunun yapılması için yetkisi olduğunu, daha büyük istersek DPT’den geçmesi gerektiğini söyledi. ‘Siz yalnız yerini hazırlayın, ben yaptıracağım’ dedi. Belediye Meclisi’nden yer tahsis kararını çıkardık. Bakanlıkta Beden Terbiyesi Genel Müdür Yardımcısı Hüseyin Avni Sağesen’i (İTÜ Talebe Birliği Başkanlığı’ndan tanıdığım ve daha sonra Halkçı Parti Ordu Milletvekili) görevlendirdi. Hızlı bir şekilde yapılan ihale ile, Ecevit Hükümeti düşmeden, bu iş gerçekleşti. Bu konuda destek olan Yüksel Çakmur’a sağlıklı yaşam dilerken, merhum arkadaşım Hüseyin Avni Sağesen ve Günay Karadağ’ı rahmetle anıyorum.

 

III.Ata Park’ın Yapılışı

1984 öncesinde Belediye Meclislerinin İmar Planı yapma ve değiştirme yetkisi yoktu. Yetkili, İmar ve İskan Bakanlığı idi. Milas Belediyesi’nin bir İmar Komisyonu vardı. Bu komisyon o zamanki dört yıllık İmar Programını hazırlar ve değişiklikler için öneride bulunurdu.

1978’de Milas’ın yeni bir imar planı yapıldı. Bu planla, şimdiki 19 Mayıs ve 23 Nisan Bulvarları’nın da açılması planlanıyordu. O zaman İmar Komisyon Başkanı bendim ve komisyonnda Halil Gümüşel, Ali Mil, İbrahim Özgün ve Erdoğan Civelek bulunuyordu.

Günlüklerin Fabrikası’ndan İzan Hastanesi’ne kadar olan alan imar planında resmi kurum alanı olarak görünüyordu. Hükümet Konağı ve Sağlık Ocağı arasındaki alanın Atatürk anıtı ve Park olarak değiştirilmesini Belediye Meclisi’ne önerdik. Ömerimiz İmar Bakanlığı’na iletildi. Planda değişiklik yapılarak, bu günkü Ata Park’ın olduğu alan oluştu.

1982-1989 yılları arasında Beledye Başkanlığı yapan Ünal Çetin, mevcut tribünleri yıkarak alanı ortaya çıkarttı. 1987 yılında da Atatürk Heykeli’ni gerçekleştirdi.

Daha sonra Belediye Başkanı Fevzi Topuz, heykeli geri plana alarak, önünde bir tören alanı oluşturdu ve 2005 yılında yeniden düzenledi.

IV.Yıkılanların Yerine Ne Yapılmalı?

Belediye Meclisince, İmar Planında değişiklik yapılarak, Hükümet Konağı, Spor Salonu ve Sağlık Ocağı’nın arkasındaki 1987 yılında Sosyal Dayanışma Fonu’na Belediyece Kız Öğrenci Yurdu yapılması amacıyla verilen alan geri alınarak, yeni düzenlenen Ata Park’a ilave edilmelidir.

Yaşlı bir Milaslı olarak, bunu Belediye Başkanı ve Meclis Üyelerince değerlendirilip, gerçekleştirileceğine inanıyorum.

Şimdiden teşekkür ederim.


MAKALEYE YORUM YAZIN

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


Site en altı
yukarı çık