Baltalı Kapı’dan Gökçeler Kanyonu’na: Milas Keşfi

​​​​​​​Ekosistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği (EKODOSD), haftalık etkinlikleri kapsamında bu kez Karya’nın başkenti Milas’a ziyaret gerçekleştirdi. Tarihi ve doğal güzellikleriyle ön plana çıkan Milas’ta, Baltalı Kapı, Uzunyuva Arkeopark Alanı,…

Milas Önder Gazetesi

Ziyaret sırasında Gökçeler Kanyonu’nda doğa yürüyüşü yapıldı ve İncirliin Mağarası’ndaki doğal oluşumlar incelendi. Ancak Milas’ın doğal güzellikleri kadar çevresel sorunları da dikkat çekti. Özellikle Hamzabey Çayı’nın su seviyesinin azalması, bölgedeki ekolojik değişimlerin en somut göstergesi olarak gözlemlendi.

Milas’ta yaşadıkları izlenimleri ve Milas’ın kanayan yarası haline gelen bazı sorunları da ele aldıkları gözlemlerini siz okuyucularımızla paylaşıyoruz.

Açıklama şu şekilde;

“Bu haftaki etkinliğimiz için, Antik Dönemde Karia’nın başkenti olan Milas’a gittik. Milas’ta evlerin arasında kalan içinden yol geçen tarihi Baltalı Kapıyı ziyaret ettik.

Profesyonel turist rehberi Hakan Bahçecioğlu’ndan Milas’ın tarihteki yerini ve mitolojik hikayelerini yerinde dinledik.

Baltalı Kapı’nın güney yüzündeki kilit taşı üzerinde antik çağlarda “Labrys” olarak adlandırılan çift yüzlü balta kabartmadan dolayı bu ismi aldığı, antik dönemde Zeus Labrandos Festivali’nin geçtiği güzergah üzerinde bulunduğunu ve kentin kuzey kapısı olduğunu, Hıristiyanlık devrinin başlarında şehrin doğusundaki dağlardan su getiren kemerlerin kapıya bağlandığını öğrendik.

Bir soygun sonucunda açığa çıkarılarak arkeoloji dünyasının gündemini oturan Hekatomnos’un mezarının bulunduğu Uzunyuva olarak bilinen arkeopark alanındaki çıkarılan eserleri inceledik. Milas’ın ünlü halı ve kilimlerini gördük ve nasıl yapıldıklarıyla ilgili bilgiler aldık. Milas konaklarını gezerek ilginç baca sistemlerini inceledik.

Orta Avrupa ve Akdeniz mimari özelliklerini sergileyen Milas’ın ünlü Macar Evlerini inceledik.

İçinden Hamzabey çayının geçtiği, yarlarında sayısız mağaraların olduğu Gökçeler Kanyonu’nda bir yürüyüş gerçekleştirdik. Her taraf buz keserken, kanyonun özgün klimasında adeta bahar havasında, lalelerin içinde yürüdük.

Her gittiğimizde gürül gürül akan Hamzabey çayının kış ayında olmamıza rağmen cılız bir şekilde aktığını üzüntüyle izledik.

Yürüyüşümüzün bitiminde Gökçeler Köyünde bulunan kanyonun içinde bir doğa harikası olan İncirliin Mağarasına gezdik. Fosil mağaranın içindeki sarkıt, dikit ve sütunları inceledik.”