Başkan Aras: “Yanan Zeytinlikler En Az 10 Yıl Toparlanamaz, Taşınacak Zeytin de Kalmadı”
Muğla Büyükşehir Belediyesi, yaz aylarında sıkça yaşanan orman yangınlarına karşı önlemlerini artırdı. Belediye, mahallelerin yangınla mücadelesine katkı sağlamak amacıyla 25 adet ilk müdahale tankeri ve 6 dar alan yangın müdahale…
Törende konuşan Yemişendere Muhtarı Cemal Yılmaz, mahalle güvenliği açısından önemli bir adım atıldığını belirterek, Başkan Ahmet Aras ve belediye yetkililerine teşekkür etti.
İtfaiye Daire Başkanı Yılmaz Arslan, Muğla genelinde toplamda 180 ilk müdahale tankerinin hizmet vereceğini ve araçların orman içi yerleşim yerleri gibi riskli bölgelere öncelikli olarak gönderileceğini söyledi.
Törene katılan Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras, dün Milas’ın Bafa ve Pınarcık mahallelerinde yaşanan zeytinlik yangınlarına da değinerek önemli açıklamalarda bulundu. Yangın bölgesini bizzat ziyaret ettiğini belirten Aras, “O zeytinler en az 10 sene toparlanamaz. Bazılarının toparlanması çok zor. İçin için yanıyordu, yazık gitti hepsi. Geçmiş olsun” ifadelerini kullandı.
“ZEYTİNLİKLER ESKİSİ GİBİ İŞLENMİYOR, TEHLİKE ARTIYOR”
Zeytinliklerin bakımsız kalmasının yangın riskini artırdığını söyleyen Aras, “Eskiden hasat zamanı giderdik, otları biçip hayvanlara yedirirdik. Millet çiftçilikten uzaklaştı. Şimdi zeytin toplamaya gidiyor ama bakım yok. Bu da alanı yangına açık hale getiriyor.” şeklinde konuştu.
“TAŞINACAK ZEYTİN KALMADI, YASA GERİ ÇEKİLMELİ”
Maden Yasası’yla zeytinliklerin taşınabileceği yönündeki açıklamalara da değinen Aras "Zeytinler taşınır diyorlar ama arkadaş, taşıyacak zeytin kalmadı ki. Boşuna uğraşmayın, bu yasa geri çekilmeli. Zaten zeytinliklerimiz yanıyor. Üç tane zeytin ağacı kaldıysa, onu da mı taşıyacaksınız? Taşınan zeytin de 10-15 yıl boyunca doğru düzgün ürün vermez, rekolte beklemeyin. Bu ağaçlar insan değil ki, alıp buradan Ankara’ya oturtasın. Kökü var, yıllardır o toprakta yetişmiş, mineralinden besleniyor. Canlı bir varlıktan bahsediyoruz.”
Zeytin ağaçlarının bir fabrika gibi taşınıp kurulamayacağının altını çizen Başkan Aras, “Bu bir endüstriyel ürün değil, canlı bir varlık” dedi.
“MİLAS’TA 25-26 KÖY TEHLİKEDE”
Zeytinliklerin maden projelerine açılmasının yalnızca tarımı değil, kırsal yaşamı da tehdit ettiğini belirten Aras, daha önce verdiği “1 ton kömür, 1 ton zeytinyağı” örneğini yeniden hatırlatarak, “Kömürü çıkardın, seneye aynı yerde tekrar kömür oluşmaz. Ama zeytin ağacı her yıl ürün verir. Bu çok basit bir hesap. Köylünün menfaatine olmayan bir iş için zeytinleri söküp atıyorsunuz, köyleri boşaltıyorsunuz. Milas bölgesinde en az 25-26 köy yok olma tehlikesiyle karşı karşıya. İnsanların atalarının mezarı, anıları o köylerde. Şimdi git Milas’ta yaşa nasıl yaşayacak orada? Kamulaştırmada dönüm başına 300-500 bin TL veriliyor, bu parayla şehirde ev alınabilir mi? İnşallah bu konuda vicdan galip gelir.” Dedi.
ARAS'TAN ELEKTRİK ŞİRKETİ VE ŞANTİYELERE SERT UYARI
Belediye Başkanı Ahmet Aras ise İzmir’de yaşanan yangınlara dikkat çekerek, “Risk çok fazla. Hava koşulları yangınlar için elverişli. Muğla’da 2021’deki büyük yangınlardan önemli dersler çıkardık. Bu nedenle fiziksel olarak da hazır olmak zorundayız” dedi. Başkan Aras, ayrıca yangın tehdidi nedeniyle belediyede izinlerin kaldırıldığını ve tüm birimlerin gerekli olduğu zaman sahada görev yapacağını hatırlattı.
Konuşmasında yangınların önemli bir nedeninin elektrik kaynaklı olduğunu söyleyen Başkan Aras, “Geçen sene Turnalı’daki yangın elektrikten çıktı. Aydem’le ilgili çok sayıda şikâyet alıyoruz. Şirket gereken yatırımı zamanında yapmalı” dedi. İnşaat şantiyelerindeki güvensiz elektrik tesisatlarını da eleştiren Aras, itfaiyeye her şantiyenin denetlenmesi talimatını verdi.
“Dağın başında kırık bira, rakı şişeleri… Bu sorumsuzluk kabul edilemez. Yol kenarları çöpten geçilmiyor. Bu da yangın riski demek” diyerek çevre duyarlılığına da dikkat çekti.