CHP’li ÖNEŞ DERİCİ: “TBMM, Orman Yangınlarını Araştırsın”

CHP Muğla Milletvekili Süreyya Öneş Derici, Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne sunduğu araştırma önergesiyle son dönemde artan orman yangınlarının nedenlerini ve yangınlara müdahalede yaşanan kurumsal zaaflara yönelik TBMM’ye bir araştırma önergesi…

Milas Önder Gazetesi

Muğla, İzmir ve Hatay başta olmak üzere Türkiye’nin pek çok bölgesinde ardı ardına çıkan orman yangınları, yalnızca doğal bir afet olarak değil; aynı zamanda ciddi bir yönetim ve koordinasyon sorunu olarak karşımıza çıktığını vurgulayan Öneş Derici “Bu yangınlar, kamu kaynaklarının etkin kullanılmadığını, afetle mücadelede görevli kurumlar arasındaki eşgüdüm mekanizmalarının işlevsiz kaldığını ve teknolojik altyapı ile karar süreçlerinin bilimsel temelden uzaklaştığını bir kez daha ortaya koymuştur” dedi.

“Artık sorumlulukları örtbas ederek değil, hesap vererek konuşmak zorundayız”

Süreyya Öneş Derici, Meclis’e sunduğu önergenin gerekçesinde; “Yangınlar durmuyor, müdahaleler geç kalıyor, koordinasyon sağlanamıyor. Oysa elimizde teknoloji var, bilgi var, öngörü var. Buna rağmen hâlâ aynı tabloyla karşılaşıyorsak, bunun adı ihmal değil, sistemsel başarısızlıktır. Afet yönetimi sadece yangın anında değil, öncesinde riskleri öngörebilmekle, sonrasında ise rehabilitasyonu planlamakla mümkündür. Ancak ne yazık ki Türkiye’de bu süreçler birbirinden kopuk ve günübirlik reflekslere teslim edilmiş durumda” ifadelerine yer verdi.

Yangın riski biliniyor, hazırlık bilinçli şekilde yapılmıyor

Öneş Derici, önergesinde özellikle yanıtlanması gereken bazı temel soruların altını çizdi buna göre; yangınların çıkış nedenlerinin bilimsel yöntemlerle yeterince araştırılıp araştırılmadığı, bölgelere özgü yangın risk haritalarının neden hâlâ güncellenmediği ve bu haritaların karar alma süreçlerine ne ölçüde entegre edildiği ve aynı şekilde, erken uyarı sistemlerinin neden yeterince işlevsel olmadığı, bu sistemlerin hangi teknik ve idari nedenlerle devre dışı kaldığı sorgulanması gerektiğini vurguladı.

Önergenin içeriğinde yangınlara müdahale sürecinde hangi kamu kurumlarının, hangi yetki ve sorumluluk çerçevesinde hareket ettiği, bu kurumlar arasında nasıl bir görev dağılımı yapıldığına ilişkin “Yangın sonrası rehabilitasyon çalışmalarının ise neden dağınık, kopuk ve kısa vadeli bir anlayışla yürütüldüğü; bu süreçlerde bilimsel planlamaya ne ölçüde başvurulduğu mutlaka Meclis denetimi altında değerlendirilmelidir” ifadelerini kullandı.