​​​​​​​İPTAL ETME TEDBİR AL

Milas Atapark’ta bir araya gelerek basın açıklaması yapan Milaslı esnaflar, düğünlere getirilen kısıtlama kararını eleştirerek, kısıtlama sebebiyle birçok esnafın kepenk kapatma noktasına geldiğini söyledi ve “İptal etme, tedbir al” dedi.

Milas Önder Gazetesi

İçişleri Bakanlığı’nın son genelgesine göre, daha önce 14 ilde izin verilmeyen sokak/köy düğünü, sünnet düğünü, kına gecesi, nişan vb. etkinlikler, 4 Eylül Cuma gününden itibaren ülke genelinde yapılamayacak.

Düğünlere getirilen kısıtlama kararının ardından Milas’ta düğün sektörüyle ilgili işlerde hizmet veren çok sayıda esnaf, Atapark’ta toplandı ve basın açıklaması yaptı. Esnaflar adına basın açıklamasını okuyan Mustafa Özgülergil, kısıtlama kararını eleştirerek esnafın zor durumda olduğunu belirtti.

 Atapark’ta Atatürk anıtına bırakılan cansız gelin damat mankeni, kazan ve davul zurna eşliğinde açıklama yapan Özgülergil, kısıtlama kararıyla ilgili şunları kaydett:

“Sezonu dört gözle bekleyen, mart ayında gelen yasaklarla birlikte zaten zor duruma düşen esnaf İçişleri Bakanlığından gelen genelgeyle birlikte temmuz ayı itibariyle başlayan işler ancak ve ancak ağustos ayında hız kazanmışken yaşanan tedbirsizlikleri denetlemek veya bölgesel olarak kısıtlamalar yapılması gerekirken bir gece vakti çıkan karar ile sektörden ekmek parası kazanan esnaflar ve bir o kadar masraf eden düğün sahipleri mağdur edilmiştir. İşletmeler ve düğün sahipleri olarak tüm tebliğ edilen tedbirler alınmışken ve yasal sorumluluklar işletme ve düğün sahiplerine bırakılmışken sokak ve köy düğünlerine izin verilmemesi bizleri ve bu işten ekmek parası kazanan esnafı mağdur etmiştir. Turizm düşünülerek uçak biletleri yüzde 18’den yüzde 1’e indirilmiş, havalimanı dışında sosyal mesafe kuralı titizlikle uygulanırken, uçağın içine girdiğinizde tam kapasite ile seyahat edildiği göz ardı edilmiştir. Bayramda otellerin faaliyetlerini sürdürmesi için kısıtlama getirilmemiş, aksine bankalardan düşük faizli kredi verilerek tatil teşvik edilmiştir. Akaryakıtta indirime gidilmiş, seyahatler artmış ve turizm bölgelerine yığılma meydana gelmiştir. Uluslar arası seyahatler açılmış ama her ne hikmetse Kovid-19’un sorumlusu düğünler olmuştur.

Şimdi soruyoruz sizlere barda, diskoda yapılan müzikten virüs bulaşmıyor, düğünlerde yapılan müzikten mi virüs bulaşıyor?

Düğünlerde yapılan organizasyon işlerinden mi virüs bulaşıyor. Pastanede yenilen pastadan virüs bulaşmıyor. Yine aynı pastaneden tek kullanımlık kaseler içerisinde dağıtılan, hijyen kuralları çerçevesinde dağıtılan pastalardan mı bulaşıyor virüs? Lokanta ve restoranlarda yenilen yemeklerden virüs bulaşmıyor. Düğünlerde yenilen tabloid yemeklerden, aşçılarımızdan mı virüs bulaşıyor. Dizi ve film çekimlerinden virüs bulaşmıyor. Fakat düğünlerde görüntü ve fotoğraflar çeken, ekmek parasını buradan kazanan düğün fotoğrafçılarından mı virüs bulaşıyor. Otellerde ve sahillerde ortak kullanım alanlar o kadar çok iken, ne amaçla düğünler riskli iş alanı ilan ediliyor. Neden düğünler günah keçisi oluyor. Ayasofya camiine binlerce kişi katılım sağlanırken hangi fiziki kurallar uygulandı da virüs bulaşmadı. Düğünlerdeki kalabalık mı virüs bulaştırıyor. Giresun’da yapılan mitingde binlerce kişi için sosyal mesafe kuralı uygulanmazken, virüs o gün tatile çıkmış sanki… Sadece düğünlerde mi mesaisini harcıyor. Aylardır düğün sektöründen ekmek parası kazanan, doğrudan ve dolaylı yönden bu sektörle ilişkili esnafların borçlarını kim ödeyecek. Peki düğüne saatler kala düğünü iptal edilen gelin ve damatların, yakınlarının psikolojik durumunu düşündünüz mü? Düğünlere defalarca denetim yapılırken, sahil kenarları ve otellerin açık, yarı açık ve kapalı ortak kullanım alanları kaç defa denetlendi? Düğün esnasında müzisyen arkadaşlar sosyal mesafe kuralına uyulması ve maske takılması hususunda defalarca anonslar yapıyorlar. Medya her seferinde düğünleri konu alırken, ülkemizdeki kapalı düğün salonları ve kır düğün bahçeleri neden aynı tutuluyor. Peki düğün öncesinde gelinlik, damatlık, kıyafet satan esnaflar ne durumda farkında mısınız? O kadar fazla insan çalıştırıyorlar ki gece alınan bir karardan dolayı insanlar mağdur, kepenk kapatma durumuna düşüyorlar. Bu sektörde çalışarak evine ekmek götüren emekçi kardeşlerimiz sadece kısa çalışma ödeneği ile mi geçinecek. O zaman içimizden bazen şunu söylüyoruz. Keşke Turizm Bakanımız düğün salonu sahibi olsaydı diye sorular aklımıza geliyor. Virüs salgını konusunda başka tedbirler alınması gerekiyorsa alırız. Biz diyoruz ki sağlık elbet önemli ancak iptal edilerek sağlığından olanların hesabını kimler verecek? İptal etme tedbir al diyoruz. Bu organizasyonda bizlere gerekli kolaylığı sağlayan Kaymakamımız Eren Arslan’a, Belediye Başkanımız Muhammet Tokat’a, Esnaf Odası Başkanımız Celal Devrim’e, Gıda Odası Başkanımız Mustafa Sezgin’e, Bakkallar Odası Başkanımız Özay Sabancı’ya, Ticaret Odası Başkanımız Reşit Özer’e şükranlarımızı sunuyoruz.”

Basın açıklamasının ardından alkış yapan esnaflar, fotoğraf çekiminin ardından alanı terk etti.