Milas’ta 1 yılda15 doktor istifa etti... KAMU HASTANELERİNDE KRİZ Mİ BAŞLIYOR?

Muğla Tabip Odası Başkanı Dr. Cafer Şahin, son 1,5 yılda Muğla genelinde yaklaşık 50 hekimin kamudaki görevinden istifa ettiğini söyledi. Fethiye’den Bodrum’a kadar tüm ilçelerde görev yapan hekimlerin istifa ettiğini…

Milas Önder Gazetesi

Diken’den Mesude Erşan’a konuşan Muğla Tabip Odası Başkanı Dr. Cafer Şahin, özellikle Milas, Bodrum ve Marmaris’teki devlet hastanelerinden hekim istifalarının yoğun şekilde devam ettiğini belirterek, “Son bir-bir buçuk yılda Muğla’daki yaklaşık 50 hekim kamudaki görevinden istifa etti.” dedi.

Yayınlanan habere göre; Tek uzman hekim istifa ettiğinde, yerine yenisi atanmıyor. Hekim ihtiyacı diğer hastanelerden görevlendirmeyle karşılanıyor. Başka bir deyişle, taşıma suyla değirmen döndürülüyor. Örneğin, Muğla merkezden 70-80 kilometre mesafedeki Milas’a hekim görevlendiriliyor. İcap nöbetleri ve geçici görevlendirmelere ağır hasta yükü, sağlıkta şiddet, düşük maaşlar, yüksek kiralar turistik yerler ve hayat pahalılığı da eklenince hekimler çareyi istifada arıyor. Kamudan ayrılanlar ise özel hastanelere geçiyor.

Tabip Odası Başkanı Şahin, kısa zaman içerisinde sadece Milas’ta 15 uzman hekimin istifa ettiğini söyledi. Erken emekli olmak zorunda kalan hekimlerin de bulunduğunu anlatan Şahin, “Fethiye’den Bodrum’a kadar tüm ilçelerinde istifalar sürüyor. Marmaris, Bodrum, Milas devlet hastanelerinde hekim yetmezliği nedeniyle büyük sorun var” diye konuştu. 

VATANDAŞ RANDEVU BULAMIYOR

Öte yandan vatandaşlar, bazen hekim yetersizliğinden, bazen ise randevuların dolmasından kaynaklı doktor randevusu bulamıyor. Rahatsızlığına rağmen 20 gün sonraya bile randevu bulamayan vatandaşlar, çareyi Acil Servis’e gitmekte buluyor. Bu da Acil Servislere ek yük getiriyor. Ayaktan başvuran ve ayakta tedavisi sağlanabilecek basit rahatsızlıkların sınıflandırıldığı yeşil triaj alanı, acil servisteki en yoğun alanı oluşturuyor.

RANDEVUYA GİTMEME ORANI YÜZDE 40

Önder’e konuşan yetkililer, Milas’taki kamuya ait sağlık kuruluşlarında gerçekleşen randevuya gitmeme oranının yüzde 35 ila 40 arasında olduğunu söyledi. Buna göre vatandaşlar, randevu aldıktan sonra Merkezi Hekim Randevu Sistemi(MHRS)’den gelen hatırlatma telefonuna rağmen hastaneye gitmiyor. Yetkililer, vatandaşlardan randevudan vazgeçilmesi halinde iptal edilmesini istiyor.