A. Kemal KAŞKAR -
Milas İlçe İnsan Hakları Kurulu’nun 25 Ekim Cuma günü Kaymakamlık Toplantı Salonundaki toplantısına, Kurul Başkanı - Kaymakam Fuat Gürel ve beraberindeki Kurul ve İl Genel Meclisi Üyesi Halil Mutlu, köy ziyaretleri programının uzaması nedeniyle katılamadılar.
Toplantı, Kurul Üyeleri, Milas Belediyesi Başkan Yardımcısı Seyfi Sağlıcak, Muğla Barosu Milas Temsilcisi Av. Levent Anıl, Muğla Tabip Odası Milas Temsilcisi Dr. Funda Özelpınar, Hazine Avukatı Hasan Karakaş, CHP Milas İlçe Başkanı Suat Özcan, MHP Milas İlçe Örgütü Temsilcisi Mehmet Ali Akbay, AKP Milas İlçe Örgütü Temsilcisi Ayşegül Semerci Güneş, Okul Aile Birliği Temsilcileri Zuhal Avcılar ve Figen Yılmaz, MİSAD Başkanı Mehmet Nergiz, Güneş Mahallesi Muhtarı Salih Şen, Radyo Gözlem Temsilcisi Münevver Mat, Önder Gazetesi Genel Yayın Koordinatörü Kemal Kaşkar ... ş sayfa 3 ile Kaymakamlık Yazı İşleri Müdürü Refik Koçi ve Kaymakamlık Hukuk İşleri Şefi Fatma Sarıman’ın katılımlarıyla gerçekleşti.
Yanıt yazıları gelmedi
Eylül ayı toplantısında gündeme alınıp ilgili kurumlarla yazışma yapılmasına karar verilen üç dosyayla ilgili yanıt yazılarının gelmediği ve dolayısıyla yanıtların beklenmesi kararı alındı.
Bu yanıtlardan ilki, Çakıralan Köyünden bir yurttaşın, arazisinde "Yeniköy TEK Yetkilileri"nce yapıldığını iddia ettiği su isale hattının hukuksuz bir şekilde arazisinin içinden geçirilmesi, akıtılan suların zeytinliğini olumsuz etkilemesi, açılan çukurların kapatılmaması yüzünden can güvenliği riskinin söz konusu olması, bu konuyla ilgili olarak verdiği dilekçelere herhangi bir karşılık bulamaması ve ilgililerce kendisine kötü muamele yapılması şikayetleriyle ilgili olarak Yeniköy-Yatağan Elektrik Üretim A.Ş’den,
İkincisi, sorumlu olmadığı dönemin ödemesinin kendisinden istendiğini belirten Gürsoy Doğan adlı yurttaşın şikayetiyle ilgili, Aydem Milas’tan,
Üçüncü dosya ise, ilçemiz Akkent ve Efekent sitelerinde oturan yurttaşların maruz kaldıkları ‘çok kötü koku’yla ilgili şikayetleri hakkında Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nden beklenen yazılardı.
Gündeme alınmadı
Toplantıda ayrıca, Belediye binası önündeki İnsan Hakları Başvuru Kutusundan çıkan dilekçe okundu. Dilekçede Selimiye Beldesinde sokak hayvanlarının yaşadıkları sorunlar dile getiriliyordu. Konunun, doğrudan kurulun ilgi alanına girmediği görüşüyle gündeme alınmaması, ancak ilgili kurumların bilgilendirilmesi kararı alındı.
Orman ve Su İşleri
Muğla Şube Müdürlüğü
ile yazışma..
Kent içinde bir mekanda çevreyi rahatsız eden ve kötü koşullarda yaşatılan bir köpekle ilgili şikayet hakkında Milas Belediyesi’nce inceleme yapılmış ve köpeklerin aşılarının tamam olduğu ve gerekli yaşam koşullarının sağlandığı belirtilmişti. Konuyla ilgili olarak Kurul ayrıca, Araştırma İnceleme Komisyonu’nun da yerinde çalışma yapmasına karar vermişti.
Milas İlçe İnsan Hakları Kurulu Araştırma İnceleme Kurulu Üyesi Kemal Kaşkar tarafından yapılan çalışmanın ardından verilen raporda; "Yapılan gözlemde, hayvanın yaşama koşullarının ‘çok iyi’ olmadığı, ancak ‘çok kötü’ de olmadığı, ülkemizde evcil hayvan bakımı için kabul edilebilir koşullara ait standart belirsizliği dikkate alındığında bu tablonun nasıl değerlendirilmesi gerektiğinin açıkça bilinmediği ve bu anlamda ‘vasat’ olarak nitelendirilebileceği kanaati oluştu"ğu belirtilip "Bu anlamda, şikayet konusu ‘kötü koşullar’ iddiasının bir de, (Milas Belediyesi’nden gelen yanıtta dikkat çekilip Hayvanların Korunmasına dair uygulama yönetmeliğinin ilgili maddesi uyarınca sorumlu kurum olarak işaret edilen) Orman ve Su İşleri İl Müdürlüğü ekiplerince, ülkemizde evcil hayvanların hangi koşullarda yetiştirilebileceği konusunda kabul edilebilir sınırın netleştirilmesi bakımından denetlenmesinin uygun olacağı düşünülmüştür" deniliyordu.
Kurul bu doğrultuda ilgili müdürlükle yazışma yapılmasına karar verdi.
10 Aralık Dünya İnsan
Hakları Günü etkinlikleri
Milas İlçe İnsan Hakları Kurulu, Ekim ayı olağan toplantısında daha sonra 10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü’nde ilçemizde yapılabilecek etkinliklerle ilgili görüş alışverişinde bulunuldu ve özetle şu kararlar alındı.
İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ile işbirliği içinde, ilk ve orta dereceli okullarda öğrenim gören öğrencilere yönelik, 10 Aralık 2013 Salı günü, Belediye Toplantı ve Düğün Salonunda, toplu ‘insan hakları eğitimi çalışması’nın yapılması. Ayrıca, öğrenciler arasında Karikatür, Resim, Şiir ve Kompozisyon yarışmaları düzenlenmesi.
Ayrıca, 11 Aralık 2013 Çarşamba günü, tüm kurul üyelerinin katılımıyla, önceden haberli olarak Milas K Tipi Kapalı Cezaevi, Milas İlçe Emniyet Müdürlüğü, Milas Jandarma Komutanlığı ve 75. Yıl Milas Devlet Hastanesi’nin ziyaret edilmesi.
Bu etkinlikler sırasında, insan hakları ile ilgili farkındalık yaratacak bildiriler dağıtılması ve eğer mümkün olabilirse ‘sessiz tiyatral gösteriler’ (mim gösterileri) yapılması da gelen öneriler içinde kabul edilenler arasında yer aldı.
Milas İlçe İnsan Hakları Kurulu, bu etkinliklerin gerçekleştirilmesi yönünde ilgili kurumlarla gerekli yazışmaları önümüzdeki günlerde yapacak ve Kasım ayı olağan toplantısını, 10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü etkinliklerinin en iyi şekilde gerçekleşmesi amacıyla, daha erken bir tarihte (22 Kasım’da) gerçekleştirecek.