14. Karya sempozyumu sona erdi..
Gazeteci Olcay Akdeniz arkadaşımız tarafından 16 yıldır gerçekleştirilen “Karia, Karialılar ve Mylasa Sempozyumu”nun 14.’sü, Cumartesi-Pazar günleri Milashan Otel salonunda gerçekleştirildi. Pandemi nedeniyle 2 yıl yapılamayan sempozyum, geçen seneden bu yana yapılmaya başlamıştı.
Milas ve Karialılar üzerine, konusunun uzmanı, bir kısmı bölgemizdeki kazıların eski ve yeni başkanları olan, dünyada Karia üzerine geniş çalışmaları olan yerli ve yabancı akademisyenlerin katıldığı sempozyum bu yıl, California Üniversitesi Mimarlık Tarihi ve Klasik Arkeoloji Bölümü’nden Ordinaryüs Prof. Dr. Fikret Yegül ile, Oxford Üniversitesi’nde Klasik Arkeoloji ve Sanat Profesörü ve 30 yıldır Aphrodisias Kazı Başkanı olan Prof. Dr. R.R.R. Smith’in onurlarına gerçekleştirilen bu yılki sempozyumun konusu, “Karia’nın Mozaikleri, Duvar Resimleri ve Yer Döşemeleri” idi.
İlk gün, Oturum Başkanlığını Bodrum Pedesa Kazı ve Araştırmaları Bilimsel Sorumlusu Prof.Dr. Adnan Diler’in yaptığı ilk bölümde, onurlarına sempozyum yapılan Prof. Dr. Fikret Yegül’ün yaşamı ve arkeolojik çalışmalarıyla ilgili olarak Prof. Dr. Mustafa Hamdi Sayar, Prof. Dr. R.R.R. Smith’in yaşamı ve arkeolojik çalışmaları konusunda da, Aphodisias’da Profösör Smith’in Kazı Başkan Yardımcılığını da yapan Serra Somersan birer sunum yaptılar.
Daha sonra Prof. Dr. Mustafa Hamdi Sayar ve İasos eski Kazı Başkanı Dr. Fede Berti, sunumlarını gerçekleştirdiler.
Verilen öğle arası sonrasında Dr. Fede Berti’nin oturum başkanlığında, Prof. Dr. R.R.R. Smith, “Aphrodisias’ın Güncel Buluntuları” sunumunu yaparken, Prof. Dr. Adnan Diler, “Taşların Efendisi Leleglerin Karia’da Sur ve Duvar Gelişimine Katkıları Üzerine Bazı Notlar”, Doç. Dr. Birte Poulsen, Ece Benli Bağı, Seda Deniz Kesici ve Gürşans Uzala ise, Halikarnassos’ta bulunan mozaikli yapılar üzerine sunumlarını gerçekleştirdiler.
Bu günün konuşmacılarından Nezih Başgelen ise son anda çıkan bir İtalya seyahati nedeniyle sempozyuma katılamadı.
Öğleden sonraki oturumun başkanlığını Prof. Dr. Mustafa Hamdi Sayar yaparaken, bu oturumda Prof. Dr. Bilal Söğüt “Stratonikeia Mozaiklerinden Örnekler”, Prof. Dr. Zelihe Gider Büyüközer “Herakleia’nın Av Sahneli Mozaiği”, Prof. Dr. Zeynep Mercangöz “Karya’nın Kuzeyinden Anaia’dan Opus Sectile Döşemeler”, Doç. Dr. Hatice Özyurt Özcan ise “Kıyı Karya Bölgesi Bizans Dönemi Duvar Resimleri ve Döşeme Mozaikleri üzerine genel bir bakış” başlıklı sunumlarını yaptılar.
Birinci gün sonunda konuklar, Milashan Otel’de yemeklerini yediler ve konakladılar.
İKİNCİ GÜN..
Sempozyumun ikinci gününde sabahki bölümde Prof. Dr. Zeynep Mercangöz’ün oturum başkanlığında ise Fatih Yücel “Paul Wittek ve 1930 Yılında Çıktığı Karia Bölgesi Araştırma Gezisi”, Salma Azzam, “14. Yüzyıl sonu ve 15. Yüzyıl başlarında Süsleme Ortamları ve Karia’da Beylik Mimarisi”, Prof. Dr. Kadir Pektaş “Beçin Yapılarında Zemin Döşemesi Olarak Devşirme Malzeme Kullanımı”, Prof. Dr. Mustafa Adak “Erken İmparatorluk Dönemi’nde Kos ve Menderes Magnesiası Soylu Aileleri Arasındaki Bağlar”, Doç. Dr. Serdar Hakan Öztaner ise “Cumhuriyetimizin 100. Yılında Nysa kazıları” başlıklı sunumlarını gerçekleştirdiler.
Verilen öğle arası sonrasında Prof. Christof Berns’in oturum başkanlığında yapılan ikinci oturumda Prof. Dr. Celal Şimşek “Laodikeie (Katedral) Kilisesi Kazı ve Restorasyon Uygulamaları, Prof. Dr. Orhan Bingöl “Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesindeki Gizli Hazinelerden Örnekler”, Prof. Dr. Sevinç Günül “Karya Bölgesinin MÖ.2. Binyıl Kültürel Dinamiğinde Çine-Tepecik Kenti”, Ar. Gör. Tolga Kaan Kıyak, “Çine-Tepecik Miken Seramikleri”, Prof. Dr. Ali Bahadır Yavuz, Prf. Dr. Donato Attanasio ve Prof. Dr Mathias Bruno ise, “Aphrodisias’ta kullanılan Bazı Heykelsi ve Dekoratik Mermerlerin Menşei Üzerine” sunumlarını gerçekleştirdiler.
Öğleden sonranın ikinci oturumunun başkanlığını Prof. Dr. Numan Tuna yaptı. Bu bölümde de, Prof. Dr. Billur Tekkök Karaöz, Dr. Deniz Tamer ve Ebru Kırkanlı “Keramos Arkeolojik Araştırmaları”, Prof. Dr. Ali Yalçın Tavukçu “Alabanda Antik Kenti’nde 2021/2022 Yılı Çalışmaları”, Prof. Dr. Musa Kadıoğlu “Efsanevi Athamas’tan Yeni Athamas’a: Teos’un Ktistesleri”, Doç. Dr. Ufuk Çörtük ise “Kaunos’tan Romalı Senatörlere Adanan Anıtlar” konulu sunumlarını gerçekleştirdiler.
Oturumların sona ermesi sonrasında, katılımcılara plaketleri verildi ve “14. Karia, Karialılar ve Mylasa” sempozyumu sona erdi.