ÖNDER Haber -
Muğla Halk Sağlığı İl Müdürü Uzm. Dr. Mustafa Nuri Ceyhan, yazılı bir açıklama yaparak, Sağlık Bakanlığı tarafından 2014 yılının ‘sağlıklı yaşam ve hareket yılı’ ilan edildiğini belirterek, 29 Aralık 2013 Pazar günü il merkezi ve tüm ilçelerde ‘Sevdiklerimizle Sağlığa Yürüyoruz’ temalı yürüyüşler yapılacağını belirtti.
Yakın mesafeler için
araç kullanmayın
Muğla Halk Sağlığı İl Müdürü Uzm. Dr. Mustafa Nuri Ceyhan’ın açıklaması şöyle.. Günümüzde, fiziksel aktivite konusunda toplumun bilgi düzeyinin yetersiz olması, fiziksel aktivitenin sağlık için öneminin yeterince anlaşılamaması ve giderek daha haraketsiz bir yaşam tarzının benimsenmesi, toplumda obezite, kalp-damar hastalıkları, hipertansiyon, diyabet, osteoporoz gibi kronik hastalıkların görülme sıklığını arttıran önemli nedenlerden biri olmuştur. Bireylerin düzenli fiziksel aktiviteyi yaşamlarının bir parçası haline getirmeleri, sağlıklı kilonun sürdürülmesi, dayanıklılık, güç ve esnekliğin artmasında rol oynadığı gibi kronik hastalıklara yakalanma riskini azaltarak artan sağlık harcamalarının azaltılmasında da önemli rol oynamaktadır. Ancak ülkemizde, toplumun büyük çoğunluğunun konuya gereken önemi vermediği de bir gerçektir.
Dünya genelinde fiziksel hareketsizlik, kötü beslenme ile birlikte toplam sağlık harcamalarının yaklaşık % 2’si ile ilişkilendirilmektedir. Fiziksel aktivitenin arttırılması, sağlık harcamalarının dolayısıyla ekonomik maliyetin azaltılmasında uygulanabilir. Maliyet, etkin ve en temel stratejilerden biridir.
Haftanın 5 (beş) günü en az 30 dakika orta şiddette fiziksel aktivite yapılması, sağlığın korunması, kardiyovasküler hastalıklar, diyabet, kolon ve meme kanseri riskini azaltmak için yeterli olacaktır. Orta şiddette fiziksel aktivite, solunum veya kalp atış hızında küçük artışlara neden olan orta düzeyde fiziksel efor gerektiren fiziksel aktivitedir.
Bunlar, Alışveriş Merkezlerinde asansör ve yürüyen merdivenlerin kullanılmaması, merdivenlerin tercih edilmesi, Otobüslerden erken inilmesi, Çocuklarla beraber ebeveynlerin 20 kez zıplamaları, Mobil telefon görüşmelerinde yürüyerek konuşmaların yapılması,
Televizyon kumandasının kullanılmaması, Yakın mesafeler için araç kullanılmaması ve Çocukların dans ve sokak oyunları gibi aktivitelere teşvik edilmesi.
29 Aralık’ta Muğla il
merkezinde
‘Sevdiklerimizle Sağlığa
Yürüyoruz’ yürüyüşü var
Muğla Halk Sağlığı İl Müdürü Uzm. Dr. Mustafa Nuri Ceyhan, açıklamasının son bölümünde, Sağlık Bakanlığının 2014 yılını "Sağlıklı Yaşam ve Hareket Yılı" ilan ettiğini belirterek, "Bu kapsamda 29 Aralık 2013 Pazar günü il merkezi ve tüm ilçelerimizde ‘Sevdiklerimizle Sağlığa Yürüyoruz’ temalı yürüyüş etkinliği düzenlenecektir. Muğla merkezde 29 Aralık Pazar günü saat 11’de Cumhuriyet Meydanından başlayacaktır. Tüm halkımızı etkinliğimize davet ediyoruz" dedi.
Milas İlçe Sağlık
Müdürlüğü: "Fiziksel
aktivitenizi arıtırın,
sağlıklı kalın!"
Milas İlçe Sağlık Müdürlüğü tarafından, sağlıklı yaşam ve fiziksel aktivitelere dikkat çekmek amacıyla çalışma yapıldı… Yapılan çalışma kapsamında Atapark’ta vatandaşlara broşür dağıtımı yapıldı…
Milas İlçe Sağlık Müdürlüğü tarafından dün Atapark’ta vatandaşlara broşür dağıtıldı. Fiziksel aktivite ve sağlık bilgilerinin yer aldığı broşür ve çalışmaları hakkında bilgi aktaran İlçe Sağlık Müdürü Dr. Duygu Sarı, "Sağlığın korunması ve geliştirilmesinde yeterli ve dengeli beslenme ile birlikte düzenli fiziksel aktivite de çok önemlidir. Fiziksel aktivite: vücudun düzenli çalışmasını sağlayarak bireylerin, besinlerden en iyi şekilde yararlanmasını sağlar. Fiziksel hareket azlığı ve hareketsiz bir yaşam şekli, ağırlık artışına neden olarak kalp-damar hastalıkları, hipertansiyon, diyabet gibi birçok kronik hastalığın oluşma riskini arttırmaktadır" dedi.
Düzenli fiziksel aktivitenin
yararları
Fiziksel aktivitenin yararları hakkında da bilgiler aktaran Dr. Sarı, "fiziksel aktivite zevklidir, yaşam süresini ve kalitesini arttırır. Mental yeteneği geliştirir, hayata bakış açısını olumlu yönde etkiler. Enerji harcamasına neden olduğu için vücut ağırlığının dengede tutulmasına yardım eder. Yağ dokusunu azaltır, yağsız doku oranını ve kemik yoğunluğunu artırır. Kalp damar hastalıkları riskini azaltır. Çocuklarda büyüme ve gelişme faktörlerini arttır. Böylece büyüme ve gelişme hızlanır. Yaşlılarda günlük aktiviteleri sürdürebilme yeteneğini geliştirir" dedi.
Öneriler
Fiziksel aktivite yapmak isteyen vatandaşlara uyarılarda da bulunan Dr. Sarı, "Uzun süre hareketsiz kalmış bireyler egzersize başlamadan önce sağlık kontrolünden geçmelidir. Aktivite düzeyi yavaş yavaş arttırılmalı ve kısa sürede çok yoğun aktivite yapılmamalıdır. Her gün en az 30 dakika egzersiz veya haftada en az 3-5 kez 30-60 dakika süren orta şiddetli egzersizler en uygun olanıdır. Ancak bu konuda uzman sağlık personelinden yardım alınmalıdır. Bütün egzersizlerin düzenli olarak yapılmasına dikkat edilmelidir. Sağlıklı yaşam için fiziksel aktivite beslenme ve uyku kadar önemlidir. Düzenli egzersiz ile yeterli ve dengeli bir beslenme, sağlıklı yaşamın vazgeçilmez unsurlarındandır" dedi.