Image Slider
Fevzi Topuz
Mehmet Cayirli
Durmus Ozdemir
Ahmet Aras

“2020 taklit ve tağşişle mücadeleyle geçecek”

Muğla İl Tarım ve Orman Müdürü Barış Saylak, gerçekleştirdiği basın toplantısında Muğla’nın büyük bir nimetten faydalandığını belirterek tarım potansiyeli hakkında bilgi verdi. Saylak ayrıca, son dönemde sıkça gündeme gelen taklit ve tağşişli ürünler hakkında açıklamalarda bulundu.

“2020 taklit ve tağşişle mücadeleyle geçecek”
  • 15 January 2020, Wednesday 17:40

Tarım ve Orman İl Müdürü Barış Saylak, Muğla’da görev yapan gazetecilerle bir araya geldi. Tamamı Muğla’da üretilen ürünlerden oluşturulan ikramın ardından açıklamalarda bulunan Müdür Saylak, “Yüce Allah, ne varsa Muğla’ya vermiş. Bu müthiş bir nimet.  Bin 480 kilometrelik sahil şeridi, denizleri, güneşi, kumu, tarihi eserleri, geçmiş uygarlıkların kalıntıları, iklimi, müthiş bir turizm kenti. Ama aynı zamanda Muğla çok önemli bir tarım kenti. Göreve başladığım günden bu yana hep bunu anlatmaya çalışıyorum. Turizm ve tarım nedense ülkemizde hep karşı karşıya konulmaya çalışan bir anlayış var. Oysaki dün küçümsediğimiz, ötelediğimiz, son 50 yıldan bu yana göz ardı edilen tarım, artık günümüzde Bakan Pakdemirli ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın destekleriyle yapılan Tarım Şurası’yla hak ettiği yeri almıştır. ‘Tarım, milli savunma kadar, ulusal savunma kadar önemli stratejik bir üründür’ ifadesi kayda geçirilmiştir.” dedi.
Sözlerine “Evet, sorunlarımız var.” diyerek devam eden Saylak, “Ülkenin yaşadığı darbe girişimden sonra içten ve dıştan ekonomik saldırılar, tarımdaki girdi maliyetlerini son derece yükseltmiştir. Bu bir gerçektir. Ancak 4 yıldır yaşanan tüm sıkıntılara rağmen tarımsal desteklemelerde en ufak bir gerileme olmamıştır. 2019’da yüzde 22,6 olan destekleme, 2020 bütçesi için yüzde 36,7’ye çıkarılmıştır. Tarım Bakanlığımızın bütçesinin yüzde 50,2’si tarımsal desteklemelere ayrılmıştır.” şeklinde konuştu.
Türkiye’deki çam balı üretiminin yüzde 90’ının Muğla’da yapıldığını belirten Saylak, “Bir gerçeklik var. Küresel ısınma diye bir derdimiz var. Artık biz 30 yıl, 50 yıl sonrasını; hep birlikte, Muğla’yı yönetenler, bürokratlar olarak değerlendirmek zorundayız. 50 yıl sonra ne üretilecek? Çam balını alabilecek miyiz? Tropik bir iklime doğru gidiyoruz. Buna göre bir projevizyon yapmak zorundayız. Bunun için Orman Bölge Müdürlüğü ile işbirliği içinde arı ve bal ormanları kuracağız. Çalışmalarımıza başladık.” ifadelerini kullandı.

Bakanlık tarafından geçtiğimiz günlerde paylaşılan taklit ve tağşişli ürün listesi hakkında da açıklama yapan Saylak, “3 tane Fethiye’de domuz eti, 1 tane de Menteşe’de su ürünleri firmasında tağşişli ürün tespit edildi. Altını çizerek söylüyorum. Daha fazla var. Sayın Valimiz ile durumu paylaştım. ‘Gereğini yapın’ dediler. Buradan sizin aracılığınızla da herkese sesleniyorum. 2020 yılı, Muğla İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ekiplerince, Muğla Valiliği’nce, İl Jandarma ve Emniyet Müdürlüğü personelinin desteğiyle ‘taklit ve tağşişle mücadeleyle’ geçecek. Açık söylüyorum, net. Şimdiden o yol kenarlarında ‘yöresel ürün’ sattığını iddia edenler, kendilerine çeki düzen versinler. Onları zaten en kısa sürede toparlayacağız. İşin garip tarafı; bahçesi yok, narenciye, yağ üretmiyor. Almış kendisi zeytinyağını, karıştırmış kanola yağını. Koymuş, Muğla zeytinyağı diye. Alıp gidiyor vatandaş. Örneğin, bal yerine glikoz şurubu içiyor.” diyerek taklit ve tağşişle mücadelede kapsamında denetimlerin artırılacağını söyledi.
 

HABERE AİT RESİMLER

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık
siteacilis