26 Kasım Dünya Zeytin Ağacı Günü’nde İkizköylüler: KÖMÜRE KARŞI YAŞASIN ZEYTİN AĞACI!

26 Kasım Dünya Zeytin Ağacı Günü’nde İkizköylüler, “Kömüre Karşı Yaşasın Zeytin Ağacı!” başlıklı bir açıklama yayınladılar.

26 Kasım Dünya Zeytin Ağacı Günü’nde İkizköylüler: KÖMÜRE KARŞI YAŞASIN ZEYTİN AĞACI!
  • 27 November 2021, Saturday 9:41

Açıklama şöyle: “Bugün 26 Kasım Dünya Zeytin Ağacı Günü. Ölmez ağaç zeytinin anavatanı Akdeniz’den, İkizköy’den sesleniyoruz.

Ta 1979’dan beri yani on yıllardır Muğla'da kömür madeni için belki yüz binlerce zeytin ağacı yok edilmiş. Bizim bildiğimiz, sadece İkizköy’ün Işıkdere mahallesinde 20 bin ağacımız kömüre kurban edildi. 2017'de İkizköy Işıkdere kamulaştırılırken yasal haklarımızı ve Zeytincilik Kanununu bilmediğimizden bu kadar çok zeytin ağacımızı kaybettik.

2019 yılından beri de, bölgemizdeki iki termik santralin ve onbinlerce dönüm kömür madeninin işletmecisi Yeniköy Kemerköy Elektrik Üretim ve Dağıtım AŞ (YK Enerji), 780 dönümlük Akbelen Ormanı’nın yanı sıra; 1600 dönüm tarım arazimizi, 1400 dönüm zeytinliğimizi elimizden almak istiyor. 35 bin zeytin ağacımız eski ve kirli kömür enerjisi için yok edilmek isteniyor.

Ama zeytin ağacı yaşam demektir. Barış demektir. En çok da emek demektir.

Necati Amca, Celal Abi, Mustafa Abi, sırtlarında taşıdıkları kovalarla suladılar zeytin fidanlarını. Biz İkizköylüler ailecek, çocuklarımızı büyütür gibi büyüttük hepsini. Havana Abla, Aytaç Abla, Fatma Abla da bebeğin saçını tarar gibi topluyorlar şimdi zeytini. Özenle, gerekirse tek tek. Bir tanesini bile heba etmemek için titizlikle.

Bu emekle, ölmez ağaç serpiliyor, meyve veriyor, kuşaklar boyunca doyuruyor köyümüzü, Milas'ı. Hatta siz şehirdeki dostları.

Artık biz İkizköylüler olarak Zeytincilik Kanunu gereği zeytinliklerin kamulaştırılamayacağını, zeytin ağaçlarının hiçbir gerekçeyle kesilemeyeceğini biliyoruz. Kamulaştırma tehdidi ile yüz yüze kalsak bile, yasal olarak haklarımız olduğunu; böylesi haksız bir “kamu yararı” ve kamulaştırma kararını mahkemeye taşıyabileceğimizin farkındayız.

Şirketin tüm baskısına, noterden gönderdiği tehditkar ihbarnamelere, kamulaştırma tehdidine rağmen üç yıldır bir dönüm zeytinliğimizi bile satmadık. Bundan sonra da satmayacağız! Akbelen Ormanı için olduğu gibi, zeytinlerimiz için de mücadele edeceğiz!

#AkbelenOrmanı'nı da zeytinliklerimizi de kömüre vermeyeceğiz!

Kömüre Karşı Yaşasın Zeytin Ağacı!”

 

 

 

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık