Image Slider
Fevzi Topuz
Mehmet Cayirli
Durmus Ozdemir
Ahmet Aras

31 MART’A DOĞRU..

31 MART’A DOĞRU..

31 Mart yerel seçimleri için süreç devam ediyor. Gerek büyükşehir, gerekse ilçe belediyeleri noktasında adaylar da belli olmaya başladı. Muğla’da ilk belirlenen adaylar CHP’nin adayları.

Geçtiğimiz gün CHP Genel Merkezi’nden yapılan açıklamada, dört aday adayının olduğu Muğla Büyükşehir Belediye Başkanlığı için mevcut başkan Osman Güdrün CHP’nin büyükşehir adayı olarak açıklanırken, 6 ilçenin daha Belediye Başkan adayları netleşti.

Muhammet Tokat Milas’ın adayı olarak kesinleşirken, Menteşe, Ula, Datça, Ortaca, Seydikemer ve Kavaklıdere’nin CHP’li adayları da belli oldu. Önümüzdeki günlerde, Bodrum, Fethiye, Marmaris, Yatağan, Köyceğiz adaylarının da açıklanması bekleniyor.

CHP’de adayların belirlenmesi sürecinin sancı yarattığı biliniyor. Adayların önseçim yapılmadan merkezce belirlenmesi, CHP tabanını rahatsız ediyor. Her ne kadar, örneğin Milas’ta belediye meclis üyesi adayları için sandık konacağı söylenmiş olsa da, hatta Belediye Başkanı Muhammet Tokat, merkezden aday gösterilmiş olmasına karşın, belediye başkan aday adayı olarak kendilerinin de sandığa gireceğini söylemiş olmasına karşın, rahatsızlık var. Muhammet Tokat, “sandıktan ben çıkmazsam, istifa ederim” de diyor, ama, adayların belirlenmesi sürecinin sıkıntılı olduğu da gerçek.

İtiraz edenler, haklı olarak, “aday belirlemesinin nasıl olacağı, aday müracaat süresi öncesinde ilan edilmeliydi, sandık konulacağı bilinse, belki daha başka kişiler de adaylıklarını koyarlardı” diyorlar.

CHP’deki aday belirleme sürecine ilişkin itiraz ve kızgınlıklara karşı, “ama diğer partiler de merkezden belirliyor” cevabı, doğal olarak tatmin edici değil. Çünkü, CHP’nin ‘demokrasi’ açısından farklı olması gerektiği açık. Bu konudaki net olmama tavrı, doğal olarak mevcut parti yönetimlerine karşı açık bir tepkiye dönüşüyor. Bunların bir kısmı da, oldukça sert niteleme ve suçlamalara kadar gidiyor.

Ancak, özellikle kendi partisi içindeki, bir kısmı haklı gerekçelerle de olsa itirazlara karşın, Büyükşehir adayının Osman Gürün olması doğru bir seçim. Çünkü Osman Gürün, daha da once de bir yazımızda belirttiğimiz gibi, kesinlikle teknik olarak başarısız bir Büyükşehir Belediye Başkanı değil. Bütün eksiklerine, hatalarına karşın, başarılı bir isim.

DİĞER PARTİLERDE DURUM NE?

CHP’de durum bu. Peki diğer partiler ne yapıyor?

AKP’nin aday başvuru süresi 5 Aralık’ta sona erdi. Ancak, haber yapmak için o akşam parti yetkililerini aradığımızda, “sistemin henüz açık olduğu, aday adayları kayıtlarının devam ettiği” yanıtını aldık. Mevcut isimleri istediğimizde ise, “sistem kapanınca, hepsini birlikte paylaşacağız” dendi. Ancak bu güne değin bir açıklama yapılmadı. Biz de sosyal medya paylaşımlarından derlediğimiz şekliyle 27 ismi, AKP Milas Belediye Meclis aday adayı olarak paylaştık.

Şimdilik bunun dışında bir bilgi yok.

AKP’nin büyükşehir belediye başkanlığı için de henüz açıklanmış ya da doğrulanmış isim ya da isimler de yok. İl Sağlık Müdürü İskender Gencer’in adı geçerken ve memurların istifa etmesi gereken son tarih olan 1 Aralık tarihi itibariyle istifa da etmedi.

Fakat AKP-MHP Genel Merkez kulislerinden gelen bilgiler, Cumhur ittifakının yeniden kurulmakta olduğundan ve AKP’nin, özellikle İstanbul, Ankara, İzmir gibi büyükşehirlerde MHP’nin aday göstermeyip AKP’yi desteklemesi karşılığında, Muğla’nın da içinde olduğu 6 ilin MHP’ye bırakıldığı yönünde. Eğer bu gerçeklik kazanırsa, MHP’nin adayının kim olacağı merak konusu.

Yani, eğer AKP Muğla Büyükşehir’de aday çıkarmazsa, MHP’nin adayını destekleyecekler. Ama ilçelerde herkes kendi partisinin adayına verecek, ya da Muğla için konuşacak olursak, parti genel merkezlerinin belirleyeceği bazı ilçelerde de MHP’liler AKP’nin adayını destekleyebilecekler. Bu konuda henüz herhangi bir netlik yok.

Böyle olursa, Milas’ta AKP’nin adayı Barış Saylak, AKP+MHP oylarının adayı da olabilir.

Bu durumun, hem AKP’li taban, hem de MHP’li tabanda nasıl bir etkisi olacağı, tepki oy kaçmaları yaşanma ihtimali de askıda duran sorular..

Kuşkusuz, bu ‘Cumhur İttifakı’, aslında beklenen bir şeydi. Ama Muğla’nın da MHP’ye bırakılacağı pek düşünülmüyordu. Ama, özellikle MHP kanadı, şimdiye kadar hem Muğla hem de Milas’ta bir aday ismi telaffuz etmediklerinden, bu ittifakla ilgili süreci bekliyorlar diye düşünülüyordu.

Tabi şimdi durum böyle gerçekleşince, MHP’den büyükşehir için gösterilecek ‘Cumhur İttifakı’nın adayı kim olacak sorusu daha da önem kazandı. Fikir yürütenler çok.. Mesela, Büyükşehir’e aday adaylığını açıklarken, artık Bodrum’a dönmeyi düşünmediğini açıklayan Mehmet Kocadon’un ismi de telaffuz ediliyor. CHP’nin adayının Osman Gürün olarak açıklanması sonrasında, Oral Karakaya, sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, Genel Merkez’in kararına saygılı olduğunu belirterek, Osman Gürün’e başarılar diledi. Nurettin Demir’in de benzer bir durumda olduğu söylenebilir. Adı, daha once, “CHP’den aday gösterilmezse AKP’nin adayı olabilir” söylentileri çıkan Mehmet Kocadon’un Cumhur İttifakı’nın MHP’den gösterilecek adayı olacağı söylentileri yaygınlaşırken, kimileri, MHP Genel Merkezi’nin Kocadon’la temas sağladığını ve görüşmelerin sürdüğünü söylediği de biliniyor.

Kocadon böyle bir şeyi kabul eder mi bilinmez, ama yola çıkarken, “ben artık Bodrum’u düşünmüyorum, Büyükşehir’I yönetmeye talibim” açıklaması nedeniyle, CHP Genel Merkezine başından rest çektiği yönünde bir kanı var. Ancak, hiç belli olmaz, Kocadon belki de Bodrum Belediye Başkanlığı’na da ‘ikna edilebilir’. CHP Muğla adaylarını açıkladığı sıralarda Kocadon, İzmir’deki Travel Turkey fuarındaki Muğla standındaydı ve Bodrumlu gazeteci arkadaşımız Fatih Bozoğlu’nun bu konuyla ilgili sorusuna, “Hiç kimse bir paniğe kapılmasın. Paniğe gerek yok. Muğla bizim. Önemli olan en iyi hizmeti kimin yapacağını düşünerek oy kullanmaktır. Tabii insanlarımız bizim kendine yakın, dokunabileceği ve güvendiği insanı ister. Osman başkanım da bir tecrübesi var. Tecrübesini bu seçimlerde ortaya koyacağına inanıyorum. Hiç kimsenin panic yapmasına gerek yok” diye cevap vermiş. Bir de “amam nedense her gün bizi bir yerlere transfer ediyorlar; bir yerlere geçiriyorlar. Şu anda öyle bir düşüncem yok” demiş.

İYİ PARTİ CEPHESİ

Öte yandan, İYİ Parti cephesinde ise ses yok. Aday adaylarının başvurusu süresi 15 Aralık’ta sona erecek. Şu anda, onlar da beklemede görünüyor. Muhtemelen, mevcut gelişmelere göre bir politika belirleyecekler. Bir yandan da, genel merkez düzleminde İYİ Parti – CHP görüşmelerinin devam ettiği biliniyor. Bunun Muğla ve ilçelerine dönük yanı nasıl olacak, bilinmiyor. Ama bu gelişmeler ışığında bir tavır alacakları, buna göre adaylarını belirleyecekleri ya da bazı yerlerde CHP’li adayları destekleyebilecekleri ve bazı yerlerde de kendi adaylarının desteklenmesini isteyebilecekleri söylenebilir.

TOLGA ÇANDAR’DAN AÇIKLAMA

Bu arada, eski CHP’li Barış Saylak’ın Milas Belediye Başkanlığı için AKP’nin adayı olması sonrasında, sosyal medyada, birçoğu tevatür düzeyinde pek çok yakıştırma ve söylenti de yaygın şekilde sürüyor.

Bu satırların kaleme alındığı sırada Tolga Çandar aradı ve sosyal medyada kendisinin de Barış Saylak’ı desteklediği şeklinde paylaşamlar gördüğünü belirterek, “ben bunları bir şaka olarak görüyorum, ama hiç de gülünüp geçilecek cinsten değil” diyerek, şunları ekledi: “Ben anti emperyalist, gericiliğe karşı bir CHP’li olarak, AKP’nin adayı kim olursa olsun asla desteklemem. Böyle bir şey mevzubahis bile edilemez. Sosyal medyadan tek tek bunlara cevap yazmak da yetmez, bir fırsatını bulup da belirtirsen sevinirim. Ben CHP’liyim ve partimin adaylarının kazanması için mücadele ediyorum ve edeceğim. Muğla, aydınlığın kalesidir ve öyle kalması için mücadele etmek herkesin, hepimizin ve benim görevimdir.”

Tam da yeri geldiği için Tolga’nın bu mesajını da iletmiş olayım.

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık
siteacilis