5 Aralık Kadın Hakları Günü’nde Muğla Milletvekili Yelda Erol Gökcan TBMM’nde Konuştu..

AK Parti Muğla Milletvekili Yelda Erol Gökcan, TBMM'de Kadınlara seçme ve seçilme hakkının verilmesinin 84. Yıl dönümü vesilesi ile gündem dışı söz alarak konuştu. Gökcan, TBMM’de yaptığı konuşmada şunları söyledi:

5 Aralık Kadın Hakları Günü’nde  Muğla Milletvekili Yelda Erol Gökcan TBMM’nde Konuştu..

“Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK 5 Aralık 1934'te  Anayasa ve Seçim Kanunu'nda yapılan yasa değişikliği ile  kadınlara milletvekili seçme ve seçilme hakkını verdi.

Böylece, Türk  kadını  çok sayıda Avrupa ülkesinden daha önce bu demokratik hakkına kavuştu.

Bu vesile ile Gazi Meclisimizin bir kadın milletvekili olarak, Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK’ü rahmet, minnet ve saygı ile anıyorum. Kadın, en eski Türk tarihinden itibaren baş tacı edilmiş, yönetici konumunda olmuştur.Yüce dinimiz de, kadına ayrı bir kudsiyet ve önem yüklemiştir.

AK Parti olarak biz de aileye ve kadınlarımıza hak ettiği değeri  veriyoruz.Kurulduğumuz günden itibaren aileye ve kadınlarımıza  yönelik çok sayıda  yapısal reform yaptık, yasal düzenlemeleri   hayata geçirdik. Genel Başkanımız, liderimiz, Cumhurbaşkanımız Sayın  Recep Tayyip ERDOĞAN başkanlığında kadınlarımız için her türlü pozitif katkıyı  verdik ve vermeye de devam ediyoruz.

Kadınlarımızın siyasal temsilinde, bürokrasi, ticaret, iş  ve sosyal hayattaki varlığında  son 16 yılda ciddi mesafeler kaydettik.”

AK parti ve Kadınlar

AK Parti Muğla Milletvekili Yelda Erol Gökcan,  AK Parti Hükümetinde 2 kadın bakan ile Bakanlıklarda  4 kadın bakan yardımcısının görev yaptığına işaret ederek, şunları kaydetti:

“2002 yılında  kadın milletvekili sayısı 24, kadın temsil oranı 4,4 iken;  şimdi  kadın milletvekili oranı yüzde 17,3’e yükselmiştir. Bugün 53’ü partimizden olmak üzere  104 kadın milletvekili vardır.

Yerel yönetimlerden  Üniversitelere, Mülki idarelerden  Dış İşleri misyonumuza kadar her alanda kadın yönetici kendisine yer bulmaktadır.

Kadınların tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de geçmişten gelen dezavantajlı konumlarını avantaja çeviren birçok düzenlemeyi ilk kez Hükümetlerimiz döneminde gerçekleştirdik.

Anayasa’da kadınlara yönelik “pozitif ayrımcılık” ilkesini getirdik. Aile mahkemelerini kurduk.

“Ailenin korunması ve kadına yönelik şiddet”in önlenmesine dair 6284 sayılı kanunu çıkardık.

Töre cinayetleri faillerinin en yüksek ceza ile cezalandırılmasını sağladık.Kadına karşı şiddet ile mücadelede sıfır  tolerans ilkesini gözettik.Başörtüsü yasağını kaldırdık.

Türkiye’nin 2015 yılında G-20 dönem başkanlığı sırasında Kadın 20 (W 20) Platformu ile İslam İşbirliği Teşkilatı’nda “Kadın Danışma Konseyi”nin kurulmasına  öncülük ettik.

Kadınlara yönelik şiddet ve aile içi şiddetin önlemesi ve bunlarla mücadeleye ilişkin Avrupa Konseyi Sözleşmesi’ni çekincesiz imzalayan ilk ülke olduk.

Nüfusu 100 bini geçen belediyelere kadın konukevi açma zorunluluğu getirdik. Uyguladığımız  politikalarla erken yaşta ve zorla evlilikleri yarı  yarıya azalttık.

2003 yılında  yüzde 8,1 olan 16-17 yaş grubunda evlenen kız çocuklarının oranı, uyguladığımız politikalar sonucu,  2017 yılında  yüzde 4,2’ye düştü.Bütün annelerimize, “doğum yardımı” yapılması programını  hayata geçirdik.

Kadın istihdamı alanında izlediğimiz politikalar ve yürüttüğümüz projeler sayesinde; kadınlarımızın  işgücüne katılımı büyük oranda arttı.Kadınlarımız için esnek çalışma saatleri uygulamasını başlattık.

AK PARTİ olarak, burada sayamayacağım kadar çok düzenleme ve iyileştirmeye imza attık.

Tüm bu yaptıklarımız yeterli mi? Tabi ki hayır.Ünlü Fransız düşünür Montaigne’nin “Hangi limana gideceğini bilmeyen gemiye, hiçbir rüzgârdan fayda yoktur” sözlerinde anlam bulduğu üzere; bizim AK PARTİ ve ülke olarak gideceğimiz yer bellidir, hedefimiz nettir.

Bu hedef de Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK’ün isabetle belittiği muasır medeniyetler  seviyesi ve hatta üstüdür.

Bu hedefe ulaşmak ve ülkemizin aydın geleceği için kadınlarımız büyük önem taşımaktadır.

Bu çerçevede; kadınlarımız için yaptığımız düzenlemeleri ve projeleri daha ileriye taşımakta kararlıyız.

Kadınların karar alma mekanizmalarındaki etkinliğini daha da artıracağız. Kadınlarda okuryazarlık oranını yüzde 100 seviyesine yükselteceğiz.

Kadınların ekonomik hayattaki rollerinin geliştirilmesine yönelik yeni destek mekanizmaları geliştireceğiz.

Yeni Hükümet sistemiyle vizyonumuzu daha da güçlendirerek, iş kadınlarımızın küresel ölçekte söz sahibi olduğu bir ülkeye dönüştüreceğiz.

TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu üyesi  olarak biz de kadınlarımız için projeler geliştiriyor, çalışmalar yapıyoruz.

 Bu vesile ile özellikle başta Muğlalı kadınlarımız olmak üzere tüm kadınlarımıza selam ve saygılarımı iletiyorum.

Yaklaşan yerel seçimlerde de Muğlalı hemşerilerimizin teveccühü özellikle de kadınlarımızın her zamanki gibi fedakârca çalışmaları ile başarılı olacağımıza inanıyorum.Bu duygular ışığında Gazi Meclisimizi saygı ile selamlıyorum.

Editör: Adem KANKAYNAR
Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık