Image Slider
Fevzi Topuz
Mehmet Cayirli
Durmus Ozdemir
Ahmet Aras

Acil serviste olağanüstü yoğunluk

75. Yıl Milas Devlet Hastanesi Acil Servisi’nde yaşanan yoğunlukla ilgili açıklama yapan Başhekim Tarık Çubukcuoğlu, Türkiye genelinde bir yoğunluk söz konusu olduğunu ve acil servise yapılan müracaatların günde 2 katına ulaştığını söyledi.

Acil serviste olağanüstü yoğunluk
  • 15 January 2020, Wednesday 17:32

75. Yıl Milas Devlet Hastanesi’nde bir süredir yaşanan yoğunlukla ilgili gazetecilerin sorularını yanıtlayan Başhekim Uz. Dr. Tarık Çubukcuoğlu, acil servise yapılan başvuruların Aralık-Nisan ayları arasında sıkça görülen viral üst solunum yolu enfeksiyonlarından kaynaklandığını söyledi. Yaşanan yoğunluğun Türkiye genelinde görüldüğünü kaydeden Çubukcuoğlu, günde 250 hastanın müracaat ettiği Milas Devlet Hastanesi Acil Servisi’nde bu sayının 500’lere ulaştığını ifade etti.
Türkiye’deki tüm hastane acil servislerine yoğun müracaatın söz konusu olduğunu belirten Çubukcuoğlu, “Örneğin, normalde 24 saatte acil servisimize ortalama 250 hasta müracaat ederken, bu dönemlerde bu sayı 500’lere çıkmış durumda. Neredeyse 2 katına. Bu sadece bizim hastanemize özgü bir artış değil. Bazı hastanelerde bu oran daha büyük, daha büyük çapta hasta sayısı müracaatları var.” dedi.
Kamuoyunun bazı konularda bilgilenmesi gerektiği kaydeden Çubukcuoğlu, “Sağlık Bakanlığımız geçtiğimiz günlerde bu konuya dikkat çekmek için duyuru da yaptı. Aslında üst solunum yolu enfeksiyonları çok sık görülen ancak acil müracaatlarını artıran bir durum. Milas için konuşuyorum. 40 tane aile hekimimiz mevcut. Üst solunum yolu enfeksiyonlarında buralara müracaat edilirse, acil servisler de sağlık hizmet sunumu içerisinde tanımını daha iyi yapabilirler.” şeklinde konuştu.
Olağanüstü görülen ateşli hastalıklar da, aile hekimlikleri tarafından çok rahat tedavisi ve takibi yapılabilecek hastalıklar. Burada önemli olan, bizim hastalara sevk ve idareyi anlatmamız lazım. Acil servise bu nedenle müracaat eden hastalarımızın şunu da bilmesi gerekiyor. Hastalarımızın acil serviste kendisinden önce triyaja göre hasta alımını kabul etmesi lazım. Ondan önce biz hasta alabiliriz. Çünkü dünyanın hiçbir yerinde böyle bir insan gücü yok. Biz acil servisimize 40 tane hekime nöbet tutturamayız. Tekrar ifade ediyorum: Üst solunum yolu enfeksiyonları yaşayan vatandaşlarımız aile hekimine başvurması lazım.” ifadelerini kullandı.
Tıp dünyasındaki acil tanımıyla, kamuoyundaki acil tanımının tamamen örtüşmediğini belirten Başhekim Çubukcuoğlu, “Bizim için acil; saatler, dakikalar içerisinde müdahale edilmediği takdirde organ kaybı, uzuv kaybı ya da can kaybı yaşanacak durumlar. Örneklemek gerekirse acil; kalp krizi, trafik kazası, beyin kanaması gibi konular.” diye konuştu.
 

HABERE AİT RESİMLER

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık
siteacilis