Akbelen İçin Dayanışma Çağrısı

İkizköy Çevre Komitesi tarafından, Milas’ta orman vasfını korumasına ve başlatılan hukuki süreçlerin tamamlanmamış olmasına rağmen, kömür madeni açmak amacıyla Akbelen Ormanı’nda dinamitlerin patlatılmasına tepki gösterildi. 9 Aralık’ta yeni nöbet alanında toplanma çağrısı yapılarak, “Akbelen'de 45 bine yakın zeytin ağacımıza rağmen madencilik faaliyetine devam ediliyor, Zeytincilik Kanunu çiğneniyor. Evlerimizde çatlayan duvarlarımıza rağmen her gün dinamitler patlatılıyor. 872 gündür çadırlı nöbetteyiz.” denildi. 9 Aralık’ta, Saat 11:00’de İkizköy nöbet alanında TÜRMOB’un Akbelen raporu okunacak ve basın açıklaması yapılacak.

Akbelen İçin Dayanışma Çağrısı
  • 07 December 2023, Thursday 14:31

İkizköy’deki Akbelen Ormanı, 24 Temmuz 2023 tarihinde jandarma ekiplerinin koruması altında kesilmiş, bölge orman vasfını korumasına rağmen 15 Kasım’dan itibaren alanın açık kömür madeni işletmesine dönüştürülmesi için dinamitler patlatılmaya başlanmıştı.

Yeniköy Kemerköy Elektrik Üretim ve Ticaret A.Ş’ye  (YK Enerji) verilen maden ruhsatına karşı açılan iki davanın istinaf mahkemesinde devam ediyor olmasına rağmen, dinamitlerin patlatılmasına karşı bölge halkı pek çok defa tepki göstermişti.

Akbelen Ormanı’nı içine alan 230 bin dönümlük alanda, YK Enerji’ye verilen maden ruhsatının tarihinin uzatılmasının iptali için Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü’ne karşı açılan davanın duruşması ve Akbelen Ormanı’nda maden işletmesine izin veren Tarım ve Orman Bakanlığı işleminin iptali için açılan davanın duruşması 11 Ekim 2023’te Muğla 1. İdare Mahkemesi’nde görülmüştü. Ret kararının ardından ise dosyalar istinafa taşınmıştı.

İkizköylüler ise “Her gün dinamitlerin patlatıldığı Akbelen yaşamak istiyor” diyerek, 9 Aralık Cumartesi günü saat 12.00’de tüm yaşam savunucularını yeni nöbet alanına davet edip, dayanışma çağrısı yapıldı.

Karadam Karacahisar Mahalleleri Doğayı Doğal Hayatı Koruma Güzelleştirme ve Dayanışma Derneği (KARDOK) Başkanı ve İkizköylü Nejla Işık, 2019 yılından bu yana termik santrale ve kömür madenine karşı mücadele ettiklerini hatırlattı.

24 Temmuz’da Abelen Ormanı’nın kesilmesi rağmen mücadeleyi sürdürdüklerini vurgulayan Işık, “Akbelen Ormanı kesilmiş olabilir ama altındaki madeni çıkartmalarına izin vermeyeceğiz. Çünkü burası giderse bizim yaşamımız gidecek dedik” dedi.

Aydın İdare Mahkemesi’nin 1996 yılında verdiği ve Muğla’daki üç termik santralin kapatılması gerektiğini söyleyen kararı hatırlatan Işık, “30 seneye yakındır bu karar uygulanmamış. Eğer o karar uygulanmış olsaydı bugün yok olan onlarca köyümüz kaybolmamış olacaktı. Ormanlık alanlarımız hala yaşıyor olacaktı. Su kanallarımız derelerimiz akıyor olacaktı. Biz mağdur edildik. Daha nice köyler yok edilecek 20’nin üzerinde” ifadelerini kullandı.

Işık, tüm yaşam savunucularına çağrıda bulunarak; “Akbelen’de 45 bine yakın zeytin ağacımıza rağmen madencilik faaliyetine devam ediliyor, Zeytincilik Kanunu çiğneniyor.. Evlerimizde çatlayan duvarlarımıza rağmen her gün dinamitler patlatılıyor. İş makineleri 7/24 çalışmaya devam ediyor. Jandarmanın ve şirketin biz köylülere baskısı durmaksızın sürüyor. Tüm bunlara karşı biz İkizköylüler topraklarımızı satmayarak, köyümüzü terk etmeyerek, fiili meşru mücadelemiz ile direnişimizi sürdürüyoruz. 872 gündür çadırlı nöbetteyiz. Akbelen'de yaşadığımız tüm haksızlıklara, hukuksuzluklara karşı buluşuyoruz. Köyümüzden, topraklarımızdan, zeytinlerimizden vazgeçmediğimizi hep birlikte göstereceğiz. Herkesi dayanışmaya çağırıyoruz!” dedi.

 

HABERE AİT RESİMLER

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık