“Bağışlanmış bir organ, gerçek bir yaşam armağanıdır”

​ÖNDER Haber -

“Bağışlanmış bir organ, gerçek bir yaşam armağanıdır”

Milas Toplum Sağlığı Başkanı Dr. Barış Akıncılar, 3-9 Kasım Organ Bağışı Haftası dolayısıyla bir açıklama yaptı. Organ nakli ile ilgili genel bilgilendirme ve organ bağışı çağrısını içeren yazılı açıklama şöyle:

Vücutta görevini yapamayacak derecede  hasar gören bir organın yerine canlı bir vericiden veya ölüden sağlam ve aynı görevi üstlenecek bir organın nakledilmesi işlemine organ nakli denir.

Ülkemizde  3-9 Kasım tarihleri “Organ Bağışı Haftası” olarak kutlanmaktadır.

 

HANGİ ORGAN ve

DOKULARIN NAKLİ

YAPILMAKTADIR?

Nakli yapılan organlar;

Böbrek, Kalp, Karaciğer,Korneo, Kalp, Kemik, Akciğer, Kemik İliği, Pankreas, İnce Bağırsak.

 

ORGAN NAKLİ

KİMLERDEN YAPILIR?

Kadavradan ve canlıdan organ nakli yapılabilir. Kadavra Donör (Verici), beyin ölümü gerçekleşmiş hastaların organları bağışlandığı takdirde bunlar kadavra donör olarak tanımlanmaktadır. Canlı donör, organ nakli gereken hastanın eşi veya yakın akrabaları doku, kan grubu vb. uyum mevcut ise organ bağışında bulunabilmektedir.

Sadece böbrek ve karaciğer nakli canlıdan yapılabilmektedir.

 

BAĞIŞLANAN

ORGANLAR KİMLERE

NAKLEDİLİR?

Organ alacak hastalar öncelikle kan grubu ve doku grubu uyumuna, yaş, boy, kilo gibi kriterlere, ayrıca tıbbi aciliyet durumuna göre belirlenmektedir.

 

BEYİN ÖLÜMÜ

- Beyin ölümü, beyin fonksiyonlarının geri dönüşümsüz kaybolmasıdır.

- Solunum ve dolaşım, solunum cihazı gibi destek makinalarına bağlanarak kısa bir süre

sürdürülebilmektedir.

- Yoğun bakım ünitelerinde verilen tüm tıbbi desteğe rağmen ortalama 24–36 saat sonra diğer organlar da fonksiyonlarını kaybederler.

- Beyin ölümünün gerçekleşmesinden sonra bu kişiler kadavra donör adayı olarak adlandırılır.

Bu donör adaylarının organları bağışlanırsa; organlar hayati fonksiyonlarını kaybetmeden en kısa sürede alınarak bekleyen hastalara nakledilir.

 

BEYİN ÖLÜMÜ İLE

BİTKİSEL HAYAT

ARASINDAKİ FARK

NEDİR?

Beyin ölümü ile bitkisel hayat kavramları birbirinden farklıdır. En önemli fark, bitkisel hayattaki hastaların solunumlarının devam etmesidir. Bu hastalar ayrıca aylarca ya da yıllarca yaşamaya devam etmekte ve bazı durumlarda iyileşerek normale dönebilmektedir. Beyin ölümünde ise geriye dönüş mümkün değildir. Tıbbi ölüm halidir.

 

ORGAN BAĞIŞI NEDİR?

Kişinin hayatta iken, serbest iradesi ile tıbben yaşamı sona erdikten sonra doku ve organlarının başka hastaların tedavisi için kullanılmasına izin vermesidir. Organ bağışı yapıldıktan sonra sadece bir yoğun bakım ünitesinde beyin ölümü kararı alınması halinde organları kullanılmaktadır. Diğer ölüm halinde organları alınmaz.

 

KİMLER ORGAN

BAĞIŞINDA

BULUNABİLİR?

18 Yaş veya üstünde olup akli dengesi yerinde olan herkes Sağlık Müdürlüklerine, hastanelere organ nakliyle ilgili dernek, vakıf ve kuruluşlara başvurarak, doku ve organ bağışı belgesi alabilir.

Organ bağışı yaptığınızı mutlaka yakınlarınıza da bildirin. Çünkü bir kişide beyin  ölümü gerçekleştiğinde akrabalarının organ bağışı konusunda karar vermeleri istenmektedir. Sonradan fikrinizi değiştirirseniz, bağış kartınızı yırtıp atmanız ve bu karar değişikliğinizi ailenize bildirmeniz yeterlidir. Bu konuda özgürsünüz.

Herkes organ bağışında bulunmalı, yakınlarını bu konuda bilinçlendirmeli ve ancak bu sayede ihtiyacı olduğunda organ bulabileceğini bilmelidir. Birçok hasta, bağışlanmış bir organ için beklerken ölmektedir. Bağışlanmış bir organ, başarılı bir nakilden sonra, gerçek bir yaşam armağanıdır.

Ne yazık ki insanlar organ alıcısı durumuna gelince organ bağışının önemini fark edebilmektedir.

Halkımızın organ bağışı konusunda hassasiyetlerinin artması, ancak bu sayede, bizlerin de ihtiyacımız olduğunda organ bulunabileceği açıktır.

Ne yazık ki bizler ancak alıcı durumuna gelince bağışın önemini fark edebiliyoruz.

3-9 Kasım Organ Bağışı Haftası önderliğinde tüm halkımızın organ bağışına katılımlarını gönülden desteklemekteyiz. 

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık