Balavca’nın sinekleri!

A.Kemal KAŞKAR -

Balavca’nın sinekleri!

Balavca Deremize epeydir yer vermedik haber gündemlerimizde … Bu durum, Balavca’da işlerin iyi gittiği anlamına gelmiyor elbette. Aksine, hemşehrilerimizden gelen şikayetler -özellikle son günlerde- bir hayli artmış ve dolayısıyla birikmiş durunda.

Geçenlerde bir yurttaşımız, “Balavca’nın sorumlusu Milas Belediyesi’yken de şikayetçi olurduk ama şimdi o günleri arar olduk. Milas Belediyesi olaydı, şimdiye kadar çoktan dere yatağı temizliği yapılmış olurdu” dedi.

Ancak Balavca’nın sorunu, dere yatağında büyüyen bitkilerden ibaret değil.

Şikayetlerin esasını, dere yatağının belli yerlerinde göllenen ve sinek üremesi için ‘ideal ortam’ olan durgun su birikmeleri oluşturuyor.

Dereye zaman zaman ötelendiği çıplak gözle bile görülen ‘atık sular’ ise ayrı bir sorun.

MUSKİ ekiplerinin, dere yatağında göllenen suların akıp gitmesi için ürettiği geçici çözümler ise, haberimizin giriş bölümünde çizmeye çalıştığımız tablodan da rahatlıkla anlaşılabileceği gibi zaman içinde etkisiz kalmış durumda …

 

At gitsin!

Bu arada, Balavca’yı bir tür ‘atık alanı’ olarak gören kimi hemşehrilerimizin yaptıklarına da değinmeden geçmemeliyiz.

İşte bunlara ‘yeni bir örnek’ daha:

Atık kemikler!

Bu kemiklerin, özellikle karasineklenmeye yol açıyor olduğunu belirtmemize gerek var mı!?

Balavca’daki bu kemik yığınına neden olan kişi ya da kişilerin, yarın birgün Balavca’nın durumundan şikayetçi olmaları ihtimalinin oldukça yüksek olduğu bir toplumsal bünyeye ve bireysel vicdan düzeyine sahip olduğumuz ise kesin …

Dolayısıyla, haberimizin sonuna doğru şu anımsatmayı yapmakta, sorumluluk duygularıyla beslenen farkındalıklar oluşması bakımından yarar var:

İlçemizdeki haşere üremesinin tek nedeni Balavca Deresi’ndeki su birikintileri ve bu derenin kurumsal sorumlusu olan Muğla Büyükşehir Belediyesi değil.

Milaslılar olarak hepimiz, özellikle sivri ve karasinek oluşumuna neden olacak sorumsuz, dikkatsiz, özensiz tavırlardan ve vurdumduymazlıklardan uzaklaşmalıyız.

Bahçelerimizde, hatta balkonlarımızda bile en ufak bir su birikintisinden uçkun haşerelerin üreyebileceği bilgisinden hareketle bakmalıyız çevremize … Titizlenmeliyiz …

Gerektiğinde, başta MUSKİ olmak üzere ilgili kurumlardan destek, yardım istemeli, sorumlu kent gönüllüleri olarak uyarı görevimizi yapmalıyız.

Elbette, konuyla ilgili-görevli kurumların da üzerlerine düşen görevleri layığıyla yapmaları şartıyla, ilçemizde günlük yaşam kalitemizi çok daha yükseltebilmemiz mümkün …

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık