Başkan Topuz’dan Borçlar Konusunda Bilgilendirme..

*Belediye’yi 590 milyon lira borçla aldığını belirten başkan, şirketlerin borçlarıyla bunun 1 milyara yakın olduğunu söyledi. *31 Mart öncesi Ağaoğlu projesine verilen 99 yapı ruhsatının 96’sını, aykırılık nedeniyle iptal ettiğini duyurdu. *Özellikle Gıda şirketinin zarar ettiğini ve usulsüzlükler tespit ettiklerini söyledi..

Başkan Topuz’dan Borçlar Konusunda Bilgilendirme..

​​​​​​Milas Belediye Başkanı Fevzi Topuz, basın mensupları ve vatandaşların katılımıyla yaptığı bilgilendirme toplantısında gündeme dair neredeyse her şey hakkında ayrıntılı bilgiler aktardı.

Milas Belediyesi Toplantı ve Düğün Salonu’nda gerçekleşen toplantıya Belediye Birim Müdürleri’nin yanı sıra basın mensupları ve vatandaşlar da katıldı. Konuşmasının başında, yönetime geldikleri andan bu yana yaptıklarının bir özetini veren Belediye Başkanı Topuz, “Eksik ve yanlış gördüğüm işleri durdurma noktasında müdahale ederek; sorunsuz olan işleri de aynı şekilde devam ettiriyoruz. Temizlik ekibine, park bahçeler ve bayındırlık birimlerinde çalışan arkadaşlarımız başta olmak üzere bütün arkadaşlarımıza çalışmalarımıza verdikleri katkıdan dolayı teşekkür ediyoruz.” Dedi.

ATATÜRK BULVARI IŞIKLANDIRILIYOR

“Göreve geldiğimden itibaren, belediye olarak Milas’ın her mahallesine dokunduk. Tamamlanamayan hizmetlerin de yapımına devam ediyoruz” diyen Topuz, devam eden yatırım çalışmaları hakkında bilgiler aktardı.

Başkan Topuz, “Atatürk Bulvarı’nda yaşanan aydınlatma sorunu ile ilgili olarak Büyükşehir Belediyesi ve Aydem ile görüştük. Bu görüşmeler neticesinde buranın daha aydınlık bir cadde olması için önümüzdeki haftalarda çalışmalar başlayacak. Kısa süre içerisinde de bitirmeyi hedefliyoruz. “ dedi.

ÖREN SAHİLİ SEZONA HAZIR

“Muğla Büyükşehir Belediyesi tarafından Ören’deki sahil yolunda yapılan kanalizasyon çalışmasının da en kısa sürede tamamlanması için Milas Belediyesi olarak gerekli alımları yaparak, yaz sezonuna yetiştireceğiz. Buradan da Ören’deki esnaflarımıza bu müjdeyi vermiş olalım.” diyen Topuz, “Ayrıca sezon öncesi Milas Belediyesi’ne ait Bozbük’ten başlayarak plajlarda bankların, dinlenme teraslarının ve plaj şemsiyelerinin tedariklerini ve boyama işlemleri bitirmek üzereyiz. Bu hazırlıklarımızı 15 Haziran’dan itibaren tamamlanmış şekilde vatandaşlarımızın hizmetine sunacağız.” Dedi.

96 RUHSATI USULE AYKIRI OLDUĞUNU DÜŞÜNDÜĞÜMÜZ İÇİN İPTAL ETTİK

Milas merkezdeki küçük süs havuzlarının boyanması ile temizliklerini yaz sezonu boyunca tamlamış olacağız” diyen Başkan Topuz, önümüzdeki dönem Şehircilik ve İmar Müdürlüğü’nü de iki ayrı müdürlük haline getirmek istediğini belirterek, “Şehir ve İmarcılık Müdürlüğü olarak kaçak yapıların tespiti konusuna hız verdik. Bu kapsamda 111 tane kaçak inşaatı mühürledik.  185 adet yapı ruhsatı kesilmiş. 60 adet de iskan ruhsatı kesildi.

Bir tek noktada bir usulsüzlük vardı. Biz göreve gelmeden bir iki hafta önce 99 tane ruhsat kısa sürede imzalanmış. İmar komisyonundaki arkadaşlarımız incelemiş ve hatalı bulmuşlar. 99 tane ruhsatın 3 tanesini onayladık, 96 tanesini ise usule aykırı olduğunu düşündüğümüz için iptal ettik. Kimsenin bizim yanımızda bir toleransı yoktur” dedi.

“Belediye olarak bu yıl 31 Mart 2024 yılı öncesine göre ruhsat ve iskân ruhsatı verilerini açıklayacağım. Ocak ayında 55 tane ruhsat kesilmiş. Şubat ayında 56 adet, Mart ayında ise 292 tane kesilmiş. İskan ruhsatı olarak ise Ocak 29, Şubat 68, Mart 103 tane kesilmiş” dedi.

Daha sonra gazetecilerin sorduğu soru üzerine, iptal edilen 96 yapı ruhsatının Ağaoğlu projesi olarak bilinen, “Boğaziçi’ndeki Ağaoğlu Sürdürülebilir Enerji ve Teknoloji Yatırımları A.Ş.” ye ait olduğunu belirtti.

İMZADAN SONRA RAKAM DEĞİŞTİRİLMEZ

Göreve geldiği zaman içinde karşılaştığı garip bir olaya da değinen Başkan Topuz, “İmar konusunda incelemeler yaptıktan sonra en son imzayı belediye başkanı olarak benim atmam lazım. Şahsım olarak imzayı attıktan sonra bilgisayar elektronik olduğu için oradaki projenin rakamları değiştirilmiş. Niye değiştirdin diye sorduğumda: ‘rakamların toplaması yanlış yapılmış’ dendi. İmzadan sonra rakam değiştirilmez. Hata varsa gelip söyleyeceksin. Bu kasıtlı yapılırsa çok büyük bir suç.  Bu hatanın tekrarı halinde belediyede yaşaması mümkün değil” dedi.

GÖREV DEĞİŞİKLİKLERİ YAPTIK

Daha sonra, “Göreve geldikten itibaren yaptığı müdür değişikliklerinden bahseden Başkan Topuz, “Daha önce Park Bahçe Müdürlüğü’nü kurarak, başına Alican Koban’ı müdürü vekili olarak atadık. İmar ve Şehircilik Müdürlüğü’nü işinin ağır olması nedeniyle kendi kendini kontrol eden bir mekanizma haline getirmek için iki müdürlük haline getireceğiz. Buradaki işleri kolaylaştırmak ve hızlandırmak adına böyle bir karar aldık. Bu konuyu netleştirdiğimizde sizlere bilgi vereceğiz” dedi.

Açıklamalarına İller Bankası'ndan gelen paraların yetersiz olduğuna da değinen Başkan Topuz,  “2024 Ocak ayından itibaren İller Bankası’ndan Belediyeye aktarılan paraların rakamlarını da açıkladı. Başkan Fevzi Topuz, “Milas’ta yaşayan nüfusa göre payımıza düşen paraları alamıyoruz. Bunun da nedeni ise yazın yaşayan nüfusun fazla olması, bu nüfusun ikametgâhlarının burada olmaması nedeniyle gerçek payımız düşük. İller Bankası’ndan gelen rakamlar bizim personel maaşımızın yarısını bile karşılamıyor. Yaklaşık SGK’ları ile birlikte aylık 60 Milyon civarında personel maaş giderimiz var iken, bize gelen paraya ortalama olarak baktığımız zaman 25 Milyon civarında geliyor. Bunları anlatma sebebim, işimizin kolay olmadığını ifade etmek için” şeklinde konuştu.

KİMSENİN EKMEĞİ İLE OYNAMAM AMA ÇALIŞMADAN DA EKMEK YOK

Göreve geldiğinde 1247 kişinin çalıştığını açıklayan Başkan Topuz, “Belediyenin bünyesinde şu anda 1136 kişi çalışıyor. Bunun 139 kişisi memur, 100 kişisi kadrolu işçi, 898 kişi de belediye ait şirket olan emek personeli. Gıda şirketinde ise 110 personelimiz vardı.” Dedi.

Başka birimlerde görev yapan personelleri bayındırlık, temizlik ve park bahçede görevlendirmek istediğine de değinen Başkan Fevzi Topuz, “Ama bazı arkadaşlarımızın hepsinin ortak bir amacı var. Çalışmadan para kazanmak. Bu arkadaşlara saydığım birimlerde görev vermek istediğimde ise platinim var, bel fıtığım var gibi bahaneler sunuyorlar. Çık diyorsun çıkmıyorlar, çalış diyorsun çalışmıyorlar. Kimse kimseye hazır para vermez. Çalışmayan olursa gerekli tasarruf tedbirleri içerisinde yerini alacaktır. 5 kişiden verim alabiliyorsam 20 kişi çalıştırmama gerek yok. Kimsenin ekmeği ile oynamam ama çalışmadan da ekmek yok.” diyerek, işten çıkarmalar olacağının altını çizdi.

BELEDİYE’NİN 1 MİLYAR LİRA BORCU GÖRÜLÜYOR

“Belediyenin borcu toplam 590.451.151 TL.  Resmi kurumlara olan borçlar 59.700.294 TL, şirketlere olan borçlar 190. 080.071 TL, bankalara olan borçlar 96.984.450 TL, personele olan borçlar, 43.900.000 TL, müteahhitlere olan borçlar, 113.474.319 TL, esnaflara olan borçlar, 47.614.073 TL, diğer borçlar 39.411.016 TL,. Bunlara ilave olarak geçen ay ödeyemediğimiz maaşlar da var. 15 Nisan’a göre olan borçlarımız 680 Milyon civarında olduğunu söyleyebiliriz” diyen Başkan Topuz,  “Emek A.Ş’ye 60 Milyon çalışana, sendikaya 10 milyon, SGK’ya olan borç 201 Milyon, vergi dairesine olan borcumuz 66 milyon, diğer borçlar da 4.794.900 TL. Bunlar da Emek AŞ’nin borçları. Gıda Limited Şirketi’nin, piyasaya 14.787.315 TL, vergi dairesine borcu 484.273 TL, SGK’ya 9.770.987 TL., personele olan borcu da 7.170.485 TL. Labranda Su’yun belediye olarak toplam borçları 29.942.334 TL. Esnaflara olan borçlar, 9.263.982 TL. Emek Personel A.Ş’ye 20.678.178 TL (Labranda’nın esnafa borcu olarak görünen, yaz dönemine girerken topluca alınan hammadeden kaynaklanıyor).

Belediye kendi arasında da faturalar kestiği için zaman zaman bu borçlarda değişiklikler olabiliyor” dedi.

Buna göre, Belediye’nin şirketleriyle birlikte borcunun 1 milyar lirayı geçtiği görülüyor.

LABRANDA SU A.Ş. KAR EDİYOR

“Labranda Su AŞ’nin Milasspor’a 2023 yılında verdiği para 8 milyon. Diğer spor kulüplerine 400 bin, ayrıca Milas Belediyesi’ne de 3 milyon 650 Bin TL para aktarılmıştır. Spor kulüpleri ve belediyeye toplam 12 milyon 50 bin TL aktarılmış. 2024 yılının son üç ayında aktarılan para ise Belediyespor 3 Milyon, Milas Belediyesi’ne ise yine 3 milyon 400 Bin TL para aktarılmış.  Bu da toplamda 6 Milyon 400 bin TL para aktarımı yapılmış oluyor. Bu da gösteriyor ki Labranda Su AŞ’nin kar yaptığı anlamına geliyor.” Diyen Başkan Topuz, diğer şirketler konusunda da şu bilgileri verdi:

GIDA ŞİRKETİ KURULDUĞU GÜNDEN İTİBAREN ZARAR ETMİŞ

Fevzi Tokat, "Üzerinde hassasiyetli durduğumuz,  geldiğim günden bu yana benim çalışma saatimin neredeyse yüzde 50’den fazlasını meşgul eden bir şirketimiz var. Bu da Gıda şirketi. Bu şirketimizin bünyesinde birkaç tane işletme var. Bunlardan biri olan Ticaret Odası’nın üzerindeki işletmemizin Ocak-Şubat-Mart aylarında cirosu 514 bin 793 TL. Masrafı ise 2 Milyon 171 Bin 493 TL. Buranın zararı 1 Milyon 656 bin 699 TL. Bir işletmede 3 aylık zararımız 1 Milyon 656 bin lira. Aynı şekilde Çöllüoğlu Hanı, Ören Köy Gazinosu, Esentepe ve diğer, şirkete ait yerlerin hepsi aynı şekilde zarar ediyor. Geçen sene Gıda AŞ’ye ait bu işletmelerin hepsinden toplamda 14 Milyon zarar beyan etmişiz. Bu gidişle bu yıl 30 Milyon’u bulur. Eleştirilerimiz yanlış anlaşılabilir ama göreve geldiğimiz günden itibaren de durum pek parlak değil. Çalışan işçilerin sigortasını ödeyecek durumda değil” dedi.

GIDA ŞİRKETİ KAPATILIYOR MU?

Bazı vatandaşların kendisine gelip ‘benim çocuğumu işten atmışsın’ dediklerini de söyleyen Başkan Topuz, “Zarar eden bir işletmeye bir noktada neşter vurmak gerekiyor. Aksi taktirde böyle devam edersek bizim hizmete ayıracağımız ödeneklerin hepsini oradaki çalışan işçilerin maşlarına, sigortaya ve diğer giderlere harcarız. Gıda işletmemizin bugüne kadar belediyeye hiçbir faydası olmamış. Bu işletmeyi biz belediyeye katkı sağlasın diye kurduk.” Dedi.

2018 yılında itibaren yıllara göre kar ve zarar oranlarını açıklayan Başkan Topuz, “Şirketin kurulduğu günden bugüne kadar hiç kar yaptığı gözükmüyor. Geleni gideni yedirmişiz. Üzerine bir de para vermişiz çalışanlara. Şimdi o çalışanlar da sürekli olarak kar, zarar hesabı yapmadan niye kapatılıyor diye soruyorlar. Zaman zaman da bu sorular evimize, belediye meclisi üyelerine hatta çalışanlara kadar intikal ediyor. Başlamış olan bir süreç var. Bu süreci belirli bir süre daha götürmeyi düşünüyoruz. Bu şirketin zarar etmemesi için neler yapabilirizin formülünü arıyoruz.  Eğer aynı şekilde zarar ederse Belediye Meclis bünyesinden çıkarıp, kiraya verme yoluna gideceğiz.” diyerek, işleyişi ve çalışacak insanlar sayında detaylı bilgiler aktardı.

Gıda Şirketi hakkındaki konuşmalarına devam eden Başkan Fevzi Topuz, buralardan spor kulüplerine sponsorluk görevi yapıldığını ve aktarılan paraları rakamları ile paylaştı.  Ayrıca maddi sponsorluğun yanında gelen sporculara yemek ve içecek giderlerinin de karşılandığını söyledi.

İşten çıkarmalar olacağı konusunda da sinyaller veren Başkan Topuz, “Vatandaşlarımdan ricamız burada çalışan personellerimizden eksiltmeler yaptığımızda hoşgörü ile karşılayacaklarına inanıyorum. Zararına hiçbir iş yapılmaz” dedi.

MÜFETTİŞLER BELEDİYE YASASINDA BELEDİYEYE AİT GAYRİ MENKULLERİN AYNİ SERMEYE OLARAK GÖSTERİLMESİ HUKUKA AYKIRI UYARISI YAPTI..

 Ayrıca şirketlere, belediye olarak da para ve gayri menkul aktarıldığını söyleyen Başkan Topuz, “35 Milyon civarında sermeye katkısında bulunmuşuz. Ayrıca oradaki bazı işlemlerin yürütülmesi ile ilgili belediyenin gayri menkullerini yine ayni sermeye olarak aktarmışız. Bunların içerisinden 4 tane tapu var. Bunlardan bir tanesi de Çöllüoğlu Hanı olarak kamulaştırıp, sosyal amaçlı kullanmayı düşündüğümüz bu alan Milas Belediyesi Gıda Limited Şirketi’ne ayni sermaye olarak aktarılmış. Burada hukuki sorunlar çıkacaktır. Çünkü belediye yasasında bu şekilde belediyeye ait gayri menkulleri, ayni sermeye olarak göstermenin hukuka aykırı olduğunu gelen müfettişler dile getirmiştir.  Aynı şekilde Gıda Şirketine ayni sermeye olarak tapu devri yapılan yerler şu şekilde; Ören’de denize sıfır hazineden bize devredilen Yat Çekek Yeri, Güllük’teki Çamlık olarak bilinen alan, Kaymak Kavağı’ndaki belediyenin mesire alanı olarak kullandığı yer. Ayrıca Güllük’teki çamlık alanda başka hukuki sorunlar da var. Burada bize ait alana otel havuz yapmış. Önümüzdeki günlerde birimlerimizde bu sorunun çözümü için de çalışmalar yapacağız” dedi.

TAPULAR TEKRAR BELEDİYENİN ÜZERİNE DEVREDİLECEK

Bu tapularla ilgili başka sorunların da olabileceğine dikkat çeken Başkan Topuz, “Bu şirketin yönetiminin şahıslarda olması nedeniyle yarın bu şahıslara kendilerine ait borçları nedeniyle haciz gelebilir. Bu borçlarda nedeniyle de tapular haciz edilebilir. Bu tapuların belediyeye geri dönmesi için gerekli çalışmalara başlıyoruz” dedikten sonra, salonda bulunan vatandaşlar bu kararı destekleyerek, alkışladılar.

BAŞKAN TOPUZ DUYGUSAL ANLAR YAŞADI

"Ayrıca bazı faturalarda da tespitler yaptık. Buna bir örnek verecek olursak; 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde Kültür Müdürlüğümüz tarafından çiçek alınmış. Fiyatları görünce irkildim tabi. Bir tane kırmızı gülü 150 TL’den satın almışlar. Biz ise geçen hafta Anneler Günü ile ilgili teklif aldığımızda teklifin 30 TL olduğunu gördük. Bu iki özel gün arasından 2 ay geçmiş gülün tanesinin artması gerekirken azaldığını gördük. Bu tür işlemlerin Milas Belediyesi’nde yapılmasını hazmedemiyorum. Bunun af edilir bir tarafı yok.” diyen Başkan Fevzi Topuz’un, daha sonra kendi mal varlığı ile ilgili bilgileri paylaşırken “gönlüm ve vicdanım rahat” diyerek gözlerinin dolduğu ve duygulandığı gözlemlendi.

ELİ UZUN OLANIN ELİ KESİLİR

Başkan Fevzi Topuz konuşmasının son bölümünde ise “Eğer hukuki yönden bir eksiklik ve hata varsa onun da çözüm yolları bizler değiliz. Tespitten sonra diğer müesseseler bu konu ile ilgili gerekli çalışmaları yapacaktır. Arkadaşlarımız da bu konu ile ilgili prosedürü yerine getirmeye çalışıyorlar. Hizmet için geldiğimiz bu yolda önümüze engel çıkarsa hep birlikte aşacağız. Benim döneminde kimse belediye yasaları dışında bir işleme tevessül etmesin. Bir atasözü vardır; ‘Eli uzun olanın eli kesilir’” şeklinde konuştu.

Toplantı basın mensupları ile salonda bulunan vatandaşların sorularının cevaplandırılmasının ardından tamamlanırken, bu toplantıların 3 ayda bir devam edeceği belirtildi. 

HABERE AİT RESİMLER

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık