Image Slider
Fevzi Topuz
Mehmet Cayirli
Durmus Ozdemir
Ahmet Aras

 ‘Bir Nağme Bin Hikâye’ adlı harika bir proje…Türkülerimiz ve Hikâyeleri…

Hepimizin hayatında çok önemli bir yeri olan türküler, Milas Kız İmam Hatip Lisesi tarafından hazırlanan ‘Bir Nağme Bin Hikâye’ adlı proje ile farklı bir anlam kazandı. Neşet Ertaş, Âşık Mahsuni Şerif, Abdurrahim Karakoç ve daha birçok ünlü halk ozanı tarafından kaleme alınan, bağlama ile hayat bulan türküler ve hikâyeleri, düzenlenen bir programla anlatıldı.

 ‘Bir Nağme Bin Hikâye’ adlı harika bir proje…Türkülerimiz ve Hikâyeleri…

Milas Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi, Gençlik Projeleri Destek Programı kapsamında Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından desteklenen "Bir Nağme Bin Hikâye" projesi, Milas Halk Eğitim Merkezi Toplantı Salonu’nda düzenlenen programla tanıtıldı.

Önceki gün sabah saat: 10.00’da ortaokul öğrencilerine, öğleden sonra saat: 14.00’te ise lise öğrencilerine ve halka tanıtılan proje tanıtım toplantısının ilk bölümüne; İlçe Milli Eğitim Şube Müdürü Coşkun Demir, Milas Gençlik Merkezi Müdürü Aşkın Binbir, Milas Sosyal Hizmetler Müdürü Mehmet Kızılca, Milas KYK Müdürü Serkan Acarsoy, ilçe merkezindeki birçok okulun müdür ve öğretmenlerinin yanı sıra öğrenciler katıldı.

Öğleden sonra saat: 14.00’te başlayan bölüme ise; Milas Kaymakamı Eren Arslan, İlçe Milli Eğitim Müdürü İsa Bal, yine birçok okulun müdür ve öğretmenleriyle, liselerde okuyan öğrenciler katıldı.

“Türküler; yüreğimizdeki sevgi kıpırtıları, gürül gürül hasrete akan sevgi pınarlarıdır”

Saygı Duruşu ve İstiklâl Marşı’nın okunmasıyla başlayan programın açılış konuşmasını yapan Okul Müdürü İsmail Aslan; “Okul Müdürü olarak benim sorumluluğumda, Matematik Öğretmenimiz Ali Rıza Baki koordinatörlüğünde yürütülen; gençlerimizi, kültürümüzün özü olan türkülerimizle ve onların hikâyeleriyle buluşturmayı hedefleyen bu projede, çeşitli yörelerden türküler seçilerek çalışmalara başlandı.

Milas Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi öğrencileri tarafından seslendirilen türküler stüdyo kaydı ile albüm haline getirildi. İlk olarak 4 Mart Pazartesi günü Kafaca Köyü Ortaokulu’nda konser veren proje ekibi, bugün de Milas Halk Eğitim Merkezi Konferans Salonunda saat 10:00' da ortaokul son sınıf, saat 14:00' da ise lise öğrencilerine yönelik konser etkinliği ile çalışmalarını taçlandırıyor. Milas Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi olarak böyle bir çalışmada yer almaktan gurur duyuyoruz” diyerek başladı ve şöyle devam etti:

“Farklı müzik türlerinin gençlerimiz arasında rağbet gördüğünü gözlemliyoruz. Savunmadan sanayiye, tarımdan teknolojiye kadar yerli ve milli olanın tercih edilip öze dönüşün arttığı günümüzde, biz de gençlerimizi özümüz, gözümüz, sözümüz, sazımız olan türkülerimizle buluşturmak istedik.

Türküler yüreğimizin dili, başımızın sevda yelidir. Anadır, bacıdır, kardeştir, gurbete gidip dönmeyen oğul, hasret çeken yavukludur. Türkülerin olmadığı yerde çiçekler açmaz, akmaz derin-dingin ırmaklar hasrete; bahçeye dikilen fidanlar yeşermez türküler olmadıkça... Çiçekler kokmaz türkülerin geçmediği yollarda...

Türküler umuttur, hasrettir, vefadır, dostluktur ve yüreğimizde kıvrım kıvrım dolanan ince bir yoldur, sılaya uzanan gurbet ellerde. Dermandır dermansız kalanlara... Yüreğin gurbetinde büyüyen, özlemleri kor kor, demet demet sunan iki damla hasret çiçeğidir türküler... Yüreğimizdeki sevgi kıpırtılarıdır, sevgi pınarlarıdır gürül gürül hasrete akan...

Yaşama sevincinden tutun da ölüm acısına kadar, vefayı, vefasızlığı, hasreti, sevgiyi, inancı, direnci, aşkı, türkülerle dile getirmiş, türkülerle seslendirmişiz. İçimizi, acımızı, sevdamızı türkülere dökmüşüz, türkülerle bölüşmüşüz!..

Bir damla su’dur hayatımızda türküler. Yüreğimizde ateşlerle dağlanan volkanlar kadar dağlayıcı, özlemler kadar sıcak ve yakıcıdır. Bahar yelleri gibi serin ve dağ başında bir pınar kadar ferahlatıcıdır türkülerimiz…

Türküler kanatsız kaldığımızda kanadımız, efkârlı olduğumuz ve yalnız kaldığımız gecelerde tesellimiz olmuştur. Sesimizin çıkmadığı yerde sesimiz, nefesimizin kesildiği yerde nefesimiz olmuştur.

Bazen toprağa düşen su damlası gibi düşüp yüreklerimizdeki ayrılık ateşini söndürmüş, bazen de yağmur olup bizi vuslatına erdirmiştir. Bizim canımız, coğrafyamız, anamız, yârimiz, gurbet ellerde tek teselli kaynağımız olmuş türküler. Memleketin başı dumanlı dağlarından, yemyeşil ovalarından, bağlarından, pınarlarından, turnalarla haber beklemiş, seher yelleriyle selam yollamışız sevdiklerimize türkü türkü…

Geceleri uzanıp kalınca gurbet yataklarına yorgun ve kimsesiz; bir türkü nağmesi gelmeyiversin kulağımıza, dumanlanır hemencecik gözlerimiz… İnce ince bir sızı sızar yüreğimize... Türküler damlayan gözyaşlarımızdır yağmurlu gecelerde, yanağımızdan süzülen pınarlardır... 

Türküleri “Neşet Ertaş” bilip, “Mahsuni” gibi uğurlarken, ardında yolladığımız gözlerimizdir kimsesiz mezarlara... Biliriz ki; türküler de, türküleri yakanlar da çoğu zaman kimsesizdir... Yine de en acılı günlerimizde bile bizi terk etmeyen en vefalı sadık dostumuzdur türküler, sevdiğimizdir ele-güne, dosta- düşmana karşı...

Türküler değil midir buram buram hasret kokan toprak gibi; emek gibi, ekmek gibi, ter gibi, bir çocuğun elindeki taze simit gibi... Türküler değil midir dünyanın en muhteşem gelini, en sabırlı anası... Türküler değil midir özümüz, sözümüz, gözümüz; yollarda yoldaş olup bizimle dağlar denizler aşan...

Anamızın gözünde bir damla yaş olup süzülen, yavuklumuzun yüzünde bir tomurcuk çiçek olup açan. Gurbette hasretimiz, sılada ayrılığımız, karımız, kızımız, oğlumuz. Tek dostumuz, avuntumuz, sırdaşımız bekâr odalarında, türküler değil midir?

Türkülerimiz acılardan damıtılmış gözyaşı, mevsimlerden bahar, vakitlerden akşam; çiçeklerden gül, figanda bülbül, kuşlardan turnadır...

Biliriz ki, türküler baharda ruhumuza işleyen pak nefesler gibidir, yeni yetme sevdalıların dilinden rüzgârlarla savrulan, pınarlarla çoşan... Biliriz ki, bülbüllerin gözyaşlarıdır güle kavuşma adına türküler... Biliriz ki, bahar yağmurlarında güle kavuşma sevinci gizlidir. Güz yağmurlarında ise bülbüllün gülden ayrılacağının hicranı...

Biliriz ki, türküler, ağlatan, güldüren, sevindiren duygu dolu gönül sesimizdir. Rüzgâr olup şahlanan, sel olup çoşan, deniz olup dalgalanan yaşama sevincimiz, vefalımız, vefasızımız, aşkımız, sevdamızdır...

Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi olarak, okulumuz tarafından hazırlanan "Bir Nağme Bin Hikâye" isimli proje, Gençlik ve Spor Bakanlığı Gençlik Projeleri Destek Programı kapsamında kabul edildi.

Bu projede, farklı bölgelerden etki ve iz bırakan türküleri, ezgileri, hatıraları ve hikâyeleri ile birlikte derleyerek, biraz amatörce stüdyo çalışması yaparak CD’ye aktardık. Proje koordinatörü Matematik Öğretmenimiz Ali Rıza Baki’ye, Teknik desteği sağlayan Türk Dili Edebiyatı öğretmenimiz Taner Ali Özdal’a, öğrencilerimiz; Zehra Denizli, Özden Çamlıburun, Nurhan Namkulu ve Songül Doğan’a emeklerinden dolayı teşekkür ediyorum.

Katılımlarınızdan dolayı okulum, öğretmenlerim ve öğrencilerim adına hepinize teşekkür ediyor iyi seyirler ve dinlemeler diliyor, saygılar sunuyorum.”

Kaymakam Arslan, programın sonunda sahneye çıkarak solist öğrencileri ve okul müdürünü tebrik ederken program, günün anısına çekilen fotoğrafla son buldu.

 

 

 

Editör: Adem KANKAYNAR
Beğendim 1 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık