ÖNDER Haber / A. Kemal KAŞKAR -
Muğla Kent Konseyleri Birliği’nin, Milas Kent Konseyi ile birlikte ilçemizde gerçekleştirdikleri köy toplantılarının ikincisi, önceki gün Ekinambarı köyünde yapıldı. Aralarında ilimiz Muğla’nın da bulunduğu Büyük/Bütünşehirlerde, köylerin ‘mahalle’ olmasıyla ilgili farkındalık ve örgütlülük yaratmak amacıyla 9 Eylül’de Fethiye’de başlatılan köy toplantıları; Ortaca, Köyceğiz, Marmaris, Datça, Ula, Muğla Merkez, Kavaklıdere ve Yatağan’ın ardından ilçemizdeki köy toplantılarının ilki 22 Eylül Pazar günü Karacahisar’da ve 23 Eylül Pazartesi günü de Ekinambarı Köyümüzde yapıldı.
İlçemizdeki köy toplantıları, dün, gazetemizin yayın hazırlıklarının tamamlanmak üzere olduğu saatlerde Derince’de sürüyordu.
Ekinambarı-
İlçemizdeki ikinci köy toplantısı, 23 Eylül Pazartesi günü saat 16:15’te Ekinambarı köy meydanında başladı. Toplantıya; Kent Konseylerini temsilen, Muğla Kent Konseyleri Birliği ve Bodrum Kent Konseyi Başkanı Hamdi Topçuoğlu ve Eşi Feride Topçuoğlu, Milas Kent Konseyi Genel Sekreteri Kemal Kaşkar, Milas Kent Konseyi Yürütme Kurulu Üyesi Gülden Sökelioğlu, Milas Kent Konseyi Sosyal Araştırmalar ve Yardım Çalışma Grubu’ndan Kent Konseyi Gönüllüsü Ayşegül Kaşkar ve Kadın Meclisi’nden Söyler Şahintürk ile Belgin Ustaoğlu’ndan oluşan bir grup katıldı. Toplantıda, aralarında Köy Muhtarı Halil Aydın ve TARİŞ Milas 152 No’lu Pamuk Tarım Satış Kooperatifi eski başkanlarından Mehmet Tanış’ın da bulunduğu 40’a yakın yurttaş hazır bulundu.
Toplantının açılış konuşmasını Milas Kent Konseyi Genel Sekreteri Kemal Kaşkar yaptı ve sözü ‘köyler mahalle olunca neler olacak-iyi mi olacak kötü mü’ soruları eşliğinde Hamdi Topçuoğlu’na verdi.
Genel olarak, Pazar günü Karacahisar Köyümüzdeki sunumu ekseninde bir bilgilendirme yapan Topçuoğlu, sözlerine Kent Konseyleri hakkında kısa bir bilgilendirme yaparak başladı ve "Çalışmaları, bünyesinde kurulu olduğu belediyelerin hizmet alanlarıyla sınırlı olan konseyler, büyükşehir yasasıyla birlikte köyler de belediyelerin hizmet alanı içine dahil olunca köyleri de kapsamıştır" dedi ve bağlı olarak, yaşadığımız süreçte karşılaşılacak sorunların çözüm ortaklarından biri olarak kent konseylerinin köylerde meclisler şeklinde örgütlenmesi önerisini dile getirdi.
Topçuoğlu, bunun için, muhtarın yanısıra biri kadın biri erkek en az iki temsilcinin daha seçilerek, oluşturulacak Köyler Meclisi’ne Ekinambarı Köyünü temsilen katılmaları çağrısını yineledi.
Köylerde, yurttaşların ürettiklerini satamama, satabilseler de maliyetlerini kurtaramama gibi sorunlar yaşandığına, bu durumun, uzunca süredir özellikle genç kuşakları köyün dışında arayışlara yönelttiğine, dolayısıyla köylerde geleneksel tarımsal üretimin çok yönlü olarak darbe aldığına dikkat çeken ve yeni yasal düzenlemelerle sürecin köyün ve köylünün yokoluşuna doğru hızla taşındığını belirten Topçuoğlu, "Şimdi, zaten şehirli gibi kazanamayan sizlere şehirlilere ödetilen faturalar ödettirilecek ve böylece hepimiz ‘şeherli’ olacağız" dedi ve "Olur mu?" diye sorarak konuşmasını şöyle tamamladı: "Siz üretemez hale getirildikten sonra bu arazileri tarımsal üretim ya da başkaca amaçlarla almak isteyen çok. Bunun farkına varmalıyız, birlik olmak, birlikler, kooperatifler oluşturmak zorundayız. Çare için bir araya gelmemiz şart. Bu nedenle, ‘Şimdi birlikte olma zamanı’ çağrısıyla başlattık bu çalışmamızı."
Daha sonra, toplantıya katılan köylü yurttaşların söz alıp katkıda bulunmaları ve sorulan sorularla süren toplantıda bir yurttaş, "Vergi vermeden karnını doyuramayan vatandaş, vergi vererek nasıl doyuracak karnını?" diye sordu. Elbette bu bir soru değil, içinde bulunduğumuz durumun çok iyi bir özeti olarak kayda geçti..
Bir yurttaşımız, bu sürece TARİŞ Pamuk ve Zeytin kooperatifleri ile Süt Üreticileri Birliği’nin de dahil edilmesi önerisinde bulunurken, bir başka yurttaşımızın, "Soluduğumuz hava için de sayaç takacaklar mı?" sorusu gülümsetti..
Daha sonra söz alan, TARİŞ Milas 152 No’lu Pamuk Tarım Satış Kooperatifi eski başkanlarından Mehmet Tanış, ilçemizde tarımsal üretimin pamuk üretimi cephesinde nasıl bitirildiğini anımsatıp, bu süreçte pamuk ithal edilip kooperatiflerin düşürüldüğü batağı anlattı ve sözlerini şöyle tamamladı, "Zaten düşen kazançlarımızın yarısını akaryakıta, yarısını da gübre ve ilaca öder olduk. Fakir adamın uçağı, gemisi olur mu? Sen zengin adama mazotu bir buçuk liraya verip fakir adama dört buçuk liraya satarsan bu doğru bir tarım politikası olur mu?"
Sonuncu toplantı
Derince’de yapıldı..
İlçemizdeki köy toplantılarının sonuncusu, dün, gazetemizin yayın hazırlıklarının tamamlanmak üzere olduğu saatlerde Derince Köyünde sürüyordu.
Muğla Kent Konseyleri Birliği’nin köy toplantıları programı, Bodrum Kale altında bugün saat 11’de başlatılacak olan ve il genelinden bazı köylerin satış ya da sergi amaçlı stantlar da açacakları bir sonuç etkinliğiyle tamamlanacak.