‘Boğaziçi Mahalle Meclisi’ oluşturuldu

A.Kemal KAŞKAR -

‘Boğaziçi Mahalle Meclisi’ oluşturuldu

Milas Kent Konseyi Boğaziçi Mahalle Meclisi kuruluş toplantısı 12 Haziran Pazar günü yapıldı.

Toplantıya Milas Kent Konseyi’ni temsilen Konsey Başkanı Yrd. Doç. Dr. Mehmet Günlük, Yürütme Kurulu Üyeleri Boğaziçi Muhtarı İbrahim Köksal, Muharip Gaziler Derneği Milas Şubesi Başkanı Mehmet Sarban, Meliha Tekin ve Kemal Kaşkar katıldılar.

Saat 12’de başlayan toplantının açılış konuşmasını Milas Kent Konseyi Yürütme Kurulu Üyesi ve Boğaziçi Muhtarı İbrahim Köksal yaptı.

 

Kurucu Yürütme Kurulu

Katılımcılara teşekkür ederek başladığı konuşmasında daha sonra, Milas Kent Konseyi Genel Kurulu’nda alınan karar gereğince, Yürütme Kurulu’nca mahalle meclislerinin oluşturulması çalışmalarının sürdürüldüğüne dikkat çeken Köksal, bu çerçevede daha önce Güllük Mahalle Meclisi bünyesinde yeralan Boğaziçi’nde de Mahalle Meclisi oluşturulması yönünde ilk adımın atılacağını ve ‘kurucu bir kurul’un oluşturulacağını belirtti.

 

Bugün burada bir

mahalle meclisi

oluşturacağız

Daha sonra söz alan Milas Kent Konseyi Başkanı Mehmet Günlük, sözlerine “İbrahim Köksal gibi bir muhtarınız olduğu için çok şanslısınız” diyerek başladı ve daha sonra özetle şunları söyledi:

“Hemşehrilik bilincinin, aidiyet duygusunun geliştirilmesi ve bir tür ‘yönetime katılma’ pratiği oluşturulması anlamındaki kent konseyleri ve bağlı olarak kadın, gençlik, çocuk, engelliler ve mahalle meclislerinin görev ve sorumlulukları; sorun ve taleplerin belirlenerek öneriler eşliğinde başta belediyeler olmak üzere ilgili kurumlara iletilip çözüm–gerçekleşme sürecinin izlenmesidir. Milas Kent Konseyi’nin mevcut Yürütme Kurulu olarak 24 Şubat 2015 tarihinde seçildik. O tarihten bir süre sonra yine burada yapılan ve Büyükşehir ve Milas Belediyesi yetkililerinin de katıldıkları bir toplantıya biz de katılmıştık. O toplantıda dile getirilen bazı sorunların çözüldüğünü ya da çözümü yolunda büyük mesafeler alındığını memnuniyetle izliyoruz. İlk Mahalle Meclisimiz olarak kurulan ve bugüne kadar başarıyla çalışmalarını sürdüren Güllük Mahalle Meclisi bünyesinde yeralan Boğaziçi’nden hemşehrilerimizle bugün burada bir mahalle meclisi oluşturacağız. Bu adımı, daha güzel, sürdürülebilir, çevre problemlerini en aza indirmiş bir Boğaziçi için sesimizi üst makamlara duyurmak için atıyoruz. Bu oluşuma katkı vermenizi, gönüllülük esasına göre sorunlarımızın çözümüne yardımcı olmanızı istiyoruz, bekliyoruz.”

 

Güçlü bir Mahalle Meclisi

Büyükşehir yasasının ilimizde de uygulanmaya başlanmasıyla köy tüzel kişiliklerinin kaldırılmasının, muhtarlıkların güç kaybı yaşamasına neden olduğuna dikkat çekerek sözlerini sürdüren Günlük, “Bu kaybımızı, güçlü bir mahalle meclisiyle telafi etmemiz, hatta gücümüzü daha da artırmamız gerekiyor” dedi ve Milas Kent Konseyi’nin gerçekleştirdiği çalışmalardan bazı örnekler vererek sözlerini tamamladı.

 

Gönülllük ve Demokrasi

Bazı katılımcıların Boğaziçi’nin sorunlarını dile getirmeye başlamaları üzerine toplantının, bu sorunların görüşüleceği bir ‘kurucu kurul’un oluşturulması amacıyla düzenlendiği anımsatılarak, Konsey yapılanmaları ile ilgili görüşlerin paylaşılması çağrısı üzerine söz alan Yürütme Kurulu Üyesi Kemal Kaşkar, ‘gönüllülük’ ile ‘demokrasi’ ilişkisine dikkat çekip “Bir toplumda gönüllü çabalara katkı ve katılım ne denli çoksa, çoğalıyorsa demokrasi de o ölçüde yerleşip kökleniyordur. Ülkemizin bu bakımdan karnesi çok kötüdür. Gönüllü çalışmalara katılım–katkı oranı ne yazık ki yüzde birler seviyesindedir. Ancak Boğaziçi, bu oranın çok çok yüksek olduğu bir kıyı köyümüzdür. Bugün burada olmamız bu nedenledir ve toplantıya gösterilen ilgi de bu durumun kanıtıdır” dedi.

 

‘Güllük Mahalle Meclisi’

deneyimi

Daha sonra Ahmet Ulukut, Güllük Mahalle Meclisi deneyimini; Güllük’te çok yüksek fiyatlı içme–kullanma suyu, Deniz kirliliği, Bir süredir kullanılmayan Atık alanından ve çalışmayan Atıksu arıtma tesisinden kaynaklanan sorunlar çerçevesinde bazı örneklerle anlattı.

Toplantının son bölümünde, Boğaziçi Mahalle Meclisi’nin Kurucu Yürütme Kurulu için gönüllü olarak başvurular alındı.

 

20 kişilik bir ‘Kurul’

oluşturuldu

Yapılan başvurulara göre; Selçuk Yörük, Nurettin Kınış, Filiz Miral, Hamza Kınış, Fatih Özalp, İdris Şahin, Kürşad Özer, Erol Kılıç, Nermin Büyükurvaylı, Erdoğan Özer, Ümit Kuş, Canan Çelik, Yavuz Kaya Yılmaz, Ahmet Ulukut, İlhan Karaçal, Aydın Pervane, Melek Seçer, Tahsin Çiloğlu, Firdevs Özgür ve Sevinç Özön adlı yurttaşlar, katılımcıların oybirliğiyle Milas Kent Konseyi Boğaziçi Mahalle Meclisi’nin Kurucu Yürütme Kurulu Üyesi seçildiler.

 

Boğaziçi Plajı

Toplantının ardından Boğaziçi’nde; muhtarlığının, bazı sitelerin ve işletme sahiplerinin katkılarıyla iyileştirilmeye çalışılan plajda incelemelerde bulunuldu. Bu sırada plaj bölgesi için ‘acil ihtiyaç’ olarak konteynır talebi dile getirildi...

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık