Bu sese kulak verin!
Türkiye Görme Engelliler Derneği Muğla Şubesi yönetim kurulu üyeleri, Milas basını ile kahvaltılı toplantıda bir araya geldi. Toplantıda engelli bireylerin toplumsal hayatta karşılaştıkları zorluklar hakkında bilgilendirme yapıldı.
Türkiye Görme Engelliler Derneği Muğla Şubesi yönetim kurulu üyeleri, Milas basını ile kahvaltılı toplantıda bir araya geldi. Toplantıda engelli bireylerin toplumsal hayatta karşılaştıkları zorluklar hakkında bilgilendirme yapıldı.
Milas Belediyesi Park Restoran ve Kafeterya’da bugün düzenlenen kahvaltılı toplantıya, Türkiye Görme Engelliler Derneği Muğla Şubesi Başkanı Metin Polat, genel sekreter Mehmet Özdemir, yönetim kurulu üyeleri, Zafer Partisi Muğla Milletvekili adayları Ünal Yiğit, Mehmet Özdemir ile Milas basını temsilcileri katıldı.
Toplantıda bir konuşma yapan Türkiye Görme Engelliler Derneği Muğla Şubesi yönetim kurulu üyeleri, engelli bireylerin toplumsal hayatta karşılaştıkları zorluklara dikkat çekerek, “Engelli insanlarımız hakir görülüyor, onlarla dalga geçiliyor ve onlar rencide ediliyor. Biz önyargıların ortadan kalktığı bir yaşam istiyoruz. Muğla genelinde 1500 civarında görme engelli vatandaş yaşıyor. Bunların 400 kadarı Milas’ta. Sokakta bu engellileri görebiliyor musunuz? Ya da kaç tanesini görüyorsunuz? Göremezsiniz! Çünkü evde bakım ücretleri kesilmesin diye sokağa çıkamıyorlar!” dediler.
TOPLU TAŞIMADA ZORLUKLAR YAŞIYORUZ
Ücretsiz seyahat hakkının kullanımına ilişkin yaşadıkları mağduriyetlere de değinen dernek üyeleri, “Bazı özel halk otobüslerinin şoförleri ve görevlileri tarafından yaşlı ve engelli tüketicilere hakaret edilerek otobüsten indirildiklerine ilişkin Derneğimize sözlü şikâyetler gelmektedir. Yaşlı ve engelli tüketiciler, otobüs şoförlerinin ya da işletmecilerinin para kazanma odaklı keyfi uygulamalarına bırakılamaz, terk edilemez. Özel halk otobüsleri taşıma saatleri süresince herkesi taşımak zorundadır.
Belediyelerce görevlendirilen özel görevliler aracılığı ile özel halk otobüslerindeki şoför ve görevlilerinin engellilere ve yaşlılara karşı tutum ve tavırları incelenmeli ve gözlemlenmelidir. Özel halk otobüsleri şoförlerinin ve görevlilerinin, yaşlı ve engellilere hakaret etmeleri ve otobüsten indirmeye kalkmaları, duraklarda yaşlıları ve engellileri görüp almamaları konusundaki tutum ve tavırları cezasız ve yaptırımsız kalmamalıdır.
Görme engeli olan bireyler dış dünyada bedensel olarak da çok fazla zarar görürüyorlar. Düşme, çarpma, yaralanma riskleri çok fazla. Bunun en önemli nedeni ulaşım alanlarının, kaldırımların onların rahatça kullanacağı şekilde dizayn edilmemesidir. Trafik akışı içerisinde karşıdan karşıya geçmek için kullanacakları ışıkların renklerine uygun sinyal sesi veren sistemler sadece büyük şehirlerde ve çok az olduğu için, sürücülerin geçiş üstünlüğünü engelli bireylere göstermediği noktalarda kaza oranları artmaktadır.
Engelli bireylerin yaşadığı bir diğer sorun da cinsiyetçi yaklaşımdır. Kadın bireylerin dışarı yalnız çıkması büyük oranda kısıtlanmaktadır. Aynı zamanda engelli kadınlara fiziksel, duygusal, ekonomik ve cinsel yönden de şiddet uygulanmaktadır.”