Büyük Ata’ya saygı ve özlemle…

Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk, ebediyete intikalinin 81’inci yılında Milas’ta düzenlenen tören ve etkinliklerle sevgiyle, minnetle ve özlemle anıldı.  

Büyük Ata’ya saygı ve özlemle…

Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk, ebediyete intikalinin 81. yılında Milas Atapark’ta ve ardından Milas Belediyesi Toplantı ve Düğün Salonu’nda gerçekleştirilen programla anıldı. Milas Belediyesi ayrıca belediye hoparlörlerinden Mustafa Kemal Atatürk’ün sesini verdi, Atatürk’ün sevdiği şarkıları dinletti. Atamızın sesi ve sevdiği şarkılar, Milas halkına duygu dolu anlar yaşattı. Törenin ardından Milas Belediyesi tarafından belediye hoparlörlerinden Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün Cumhuriyet'in 10'uncu yıl kutlamalarında yaptığı konuşmasından bir kısım yayınlandı.
Hoparlörlerden Atatürk'ün şu sözlerine yer verildi;
"Yurttaşlarım! Az zamanda çok ve büyük işler yaptık. Bu işlerin en büyüğü, temeli Türk kahramanlığı ve yüksek Türk kültürü olan Türkiye Cumhuriyeti'dir. Yurdumuzu dünyanın en mâmur ve en medenî memleketleri seviyesine çıkaracağız. Milletimizi en geniş refah vasıta ve kaynaklarına sahip kılacağız. Millî kültürümüzü muasır medeniyet seviyesinin üstüne çıkaracağız. Geçen zamana nispetle, daha çok çalışacağız. Daha az zamanda, daha büyük işler başaracağız. Bunda da muvaffak olacağımıza şüphem yoktur. Çünkü, Türk milletinin karakteri yüksektir. Türk milleti çalışkandır. Türk milleti zekidir. Ne mutlu Türküm diyene!"
Milas Kaymakamlığı, Garnizon Komutanlığı ve Milas Belediyesi adına Atatürk Anıtı’na çelenk sunumuyla başlayan törene; Milas Kaymakamı Eren Arslan, AK Parti Muğla Milletvekili M. Yavuz Demir, CHP Muğla Milletvekili Suat Özcan, Garnizon Komutanı Albay Emel Demiryakan, Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat, Cumhuriyet Başsavcısı Adem Efe, STK temsilcileri, siyasi parti temsilcileri, daire amirleri, muhtarlar, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.
ATAMIZ İÇİN 2 DAKİKALIĞINA HAYAT DURDU
Saat 9.05’te çalmaya başlayan siren sesiyle 2 dakikalık saygı duruşu gerçekleştirildi ve hayat 2 dakikalığına Atamız için durdu. Daha sonra İstiklal Marşımızın okunmasıyla göndere çekilen Türk bayrakları, marşın ikinci kıtasında yarıya indirildi. Ardından anma programının ikinci bölümü için Milas Belediyesi Toplantı ve Düğün Salonu’na geçildi.
Bu sırada CHP İlçe Başkanlığı, Cumhuriyet Kadınları Derneği ile Tazelenme Üniversitesi Muğla Milas Kampüsü üyeleri tarafından Atatürk Anıtı’na çelenk sundu ve saygı duruşunda bulunarak İstiklal Marşımızı okudu.
Atatürk Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Edebiyat Öğretmeni Ahmet Yakarca ve Tarih Öğretmeni Pınar Meriç’in sunuculuğunu yaptığı program burada da saygı duruşu ve İstiklal Marşımızın okunmasıyla başladı.
Günün anlam ve önemine ilişkin bir konuşma yapan Milas Milli Eğitim Müdürü İsa Bal,  Atatürk’ün sözlerinden alıntılar aktararak, “Atatürk, insanlığın sevgisini kazanan tarihte ender rastlanan üstün bir kişilik, büyük bir komutan ve devlet adamıdır. Atatürk, ‘Beni görmek demek, mutlaka yüzümü görmek değildir. Benim fikirlerimi, benim duygularımı anlıyorsanız ve hissediyorsanız bu kâfidir’ ve ‘Ben ölürsem soylu milletimizin beraber yürüdüğümüz yoldan asla ayrılmayacağına eminim, bununla gönlüm rahat!’ sözleri ile Türk milletine olan güvenini göstermiştir. Türk milleti de her geçen gün değerini daha çok anladığı Atatürk’ü O’nun büyüklüğüne yaraşır şekilde anmıştır ve anmaya devam etmektedir. Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü, vefatının 81. yılında yâd etmek için toplandığımız bu özel günde, sizleri saygıyla selamlıyorum.” dedi.
Atatürk’ün o dönemin şartlarında milletle gerçekleştirdiği başarılara ve geride bıraktığı eserlere işaret eden Müdür Bal, “Vatanın kutsal toprakları bir bir çiğnenir olmuştu. Ordular dağıtılmış. Silahlar toplanmış, kutsal sancağımız bir köşeye atılmıştı. Düşman, dev toplarını  Fatih’in emaneti İstanbul’a çevirerek canavarlar misali zafer kutluyordu. Bütün bu karanlık ve korkunç vaziyette boğaza demirlenmiş düşman gemilerine bakan Mustafa Kemal bir milletin kükreyişini dile getiriyordu adeta. Geldikleri gibi giderler. Bayrak inmez, ezan dinmez, Türk esir edilemezdi. Vatan için can vermeye and içmiş bir millet, önderinin arkasında cephe cephe dizilmiş, tarih, bir kez daha iman dolu bir göğsün, yenilmez sanılan ordulara üstün geldiğine tanıklık etmişti. Kumandan Mustafa Kemali unutulmaz kılan bir özelliği de mücadelesinin bitmeyişiydi. O mağrur bir asker olmak yerine, Milletinin önderi tarihin büyük devlet adamı, Atatürk olmayı tercih etmişi. etrafındakilere asıl mücadelenin şimdi başladığını söylüyor. Ülkesini ve milletini bir sanatçı misali yeniden şekillendiriyordu.” dedi.
Bal, Atatürk’ün mütevazi kişiliğinden de bahsederek şunları kaydetti:
“Sizlere Atatürk’ün öğüdü ile seslenmek istiyorum:
‘Biz her şeyi gençliğe bırakacağız… Geleceğin ümidi, ışıklı çiçekleri onlardır. Bütün ümidim gençliktedir. Sizin gibi gençlere sahip oldukça bu vatan ve milletin, şimdiye kadar elde etmeği başardığı zaferlerin üstüne çok daha büyük zaferler koyabileceğine şüphe etmiyorum. Türkiye Cumhuriyetinin, özellikle bugünkü gençliğine ve yetişmekte olan çocuklarına hitap ediyorum: Batı senden, Türk’ten çok geriydi. Manada, fikirde, tarihte bu böyleydi. Eğer bugün batı teknikte bir üstünlük gösteriyorsa, ey Türk Çocuğu, o kabahat da senin değil, senden öncekilerin affedilmez ihmalinin bir sonucudur. Şunu da söyleyeyim ki, çok zekisin! .. Bu belli. Fakat zekânı unut! .. Daima çalışkan ol…’ çok çalışmalıyız.
Atatürk’ün idealleri hedefleri uğrunda hiç yılmadan çalışan bir lider olduğunu düşünürsek bizim ona layık olmamız için sözde değil özde olarak çok çalışarak ülkemizi milletimizi dünyanın en büyük en ileri toplumu haline getirmeliyiz. Bu da ilim ile fen ile yeni icatlar ve üretmek ile olacaktır. Atatürk demek her şeyin en iyisi olmak ve hep zirvede olmak demektir.
Milli eserlerinin, kutlu mirasının sonsuza kadar yaşatılacağını, bu konuda en büyük güvencenin Türk milleti olduğuna içtenlikle inanıyorum.
Dünü konuşurken bugünü düşünmeli ve yarını hayâl etmeliyiz. Yarını planlamak, yarına hazırlanmak için dünü çok iyi bilmeliyiz. Aziz Atatürk umut olmuş milleti kavramış, ufuk olmuş geleceği kurgulamış, güç olmuş vatanı kurtarmış, ülkü olmuş Cumhuriyeti kurmuştur. Atatürk meşalesi sonsuza dek yanacak ve Cumhuriyet çınarı halkımızın ellerinde, omuzlarında ve gönüllerinde sonsuza dek gelişerek yaşayacaktır. Atatürk'ün milletine son buyruğu: ‘Benim Türk milletine, Türk cumhuriyetine ve Türklüğün istikbaline ait görevlerim bitmemiştir, sizler onları tamamlayacaksınız. Siz de, sizden sonrakilere benim sözümü tekrarlayınız.” Ulu önderin her sözünü hatırlayarak ve son sözünü de hep tekrarlayarak, başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, bu toprakları bize vatan kılan tüm şehitlerimizi ve bugün hayatta olmayan gazilerimizi rahmet, minnet, saygı, şükranla ve her geçen gün artan özlemle anıyoruz.”  
Konuşmanın ardından 10 Kasım Atatürk’ü Anma ve Atatürk Haftası’nda düzenlenen şiir, kompozisyon, resim ve spor dallarındaki yarışmalarda derece alan öğrenciler protokol üyeleri tarafından ödüllendirildi. Atatürk temalı belgesel ve video gösterimlerinin yapıldığı anma programı; Atatürk Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencilerinin hazırladığı “Atamızın İzindeyiz” ve “Dış Basında Atatürk” isimli sunum ve koro, solo gösterileri ile Atatürk’ün sevdiği şarkıların seslendirilmsi ve Atatürk temalı resim sergisiyle sona erdi.

HABERE AİT RESİMLER

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık