ÇAMOVALI YANGINI KONUSUNDA ÇAMOVALI BİR EMEKLİ ÖĞRETMENİN SORULARI..

Çamovalı’da çıkan orman yangınının çıktığı sıralarda Çamovalı’da olan emekli öğretmen ve MUÇEP Milas Meclisi üyesi Fikret Çoban, yangına geç müdahale edildiğini belirterek, yetkililerin cevaplaması için bir dizi soru soran bir yazı iletti. Yetkililerin dikkate alması ümidiyle Fikret Çoban’ın yazısını paylaşıyoruz.

ÇAMOVALI YANGINI KONUSUNDA  ÇAMOVALI BİR EMEKLİ ÖĞRETMENİN SORULARI..
  • 21 August 2024, Wednesday 12:58

“15 Ağustos Cuma günü saat 17:40 suları  Beçin-Çamovalıda , halk arasında Kızılyer- Tepesarnıç olarak bilinen bölgede başlayan orman yangını  hakkında yetkililerin cevaplamasını, kamuoyunun da bilmesini isteğim sorularımdır.

Uzman kişilere göre orman yangınlarının bilimsel 3 temel aşaması vardır.

Bir : yangının çıktığı, görüldüğü an. Örtü aşaması.

İki: yangının alevlenmesi , büyümeye başlaması:  Gövde aşaması.

Üç: yangının gövdeden dallara, tepelere sıçraması. Tepe aşaması.

Yangına ilk aşamada müdahale edilirse başarı şansı % 80' dir. İlk aşama 20 ile 40 dakika arası bir süreyi kapsar .

Yangının çıktığı bölgede; Beçin yangın deposu, yangın söndürme birlikleri  ve Yangın söndürmede kullanılan Denizcik Golü mevcuttur.

Soru 1 : Neden yangına ilk aşamada müdahale edilememiştir. Üstelik yangın yol kenarında başlamış, her tür ulaşıma müsait durumda !!!

Soru 2:  Yangının Gövde aşaması dediğimiz ikinci aşamada bir helikopterle müdahale edilmiş, helikopter Denizcik Golü'nden İki kez su almış yangın alanına boşaltmış ve sonra bir saat görülmemiştir  !!

Soru 3 :  yangın Gövde aşamasından tepe aşamasına geçtiği sularda bu Helikopter tekrar görünmüş, fakat suyu Denizcik Golü'nden değil Çamovali sınırları içindeki kayabaşı bölgesindeki suni yangın göletinden  su aldığı görülmüştür. Bu gölet kuruydu. Bir saat gelen tankerlerle göletin dolduruldugu ve ordan suyun alındığı görülmüştür.

1 Haziranda başlayan orman yangınlarına karşı valilik kararları, yasakları, uyulması gereken sorumlu ve yetkililer için görev toplum için kurallar varken bu gölet neden dolu değildi?

Valilik kararları uyulmak, uygulanmak için mi yoksa formaliteden mı ibarettir?

Soru 4 : Niçin Köy Muhtar heyeti ile istişare edilip yangın bölgesine hemen müdahale edilmedi?

Soru 5 : Valilik kararlarına göre Belediye işbirliği ile orman alanları içinde insan faaliyetlerinin çok olduğu bölgelerde bulundurulması gereken su tankerleri neredeydi?

Soru 6 :  Yangının çıktığı bölgede orman aralama çalışmaları vardı, orman içinde kesim için çalışan insanlar vardı, bunların tedbiri alınmış mıydı, orman içinde nasıl çalışma yapacaklarının eğitimi verilmiş miydi? 

Soru 7 : Yangın 3.aşamaya yani tepe aşamasına geçip tüm bölgeye yayıldıktan sonra alana yetkililer gelmeye başlamış, bunun da trafik aksamasına, sıkışıklığına yol açtığı görülmüştür.

Ormanlarımız ve oradaki canlı yaşamı için bir saniye bile önemliyken, bu durum etik midir? Yangın yerlerinden basın ve sosyal medya paylaşımları hangi ahlaki ve vicdanı kapsam içindedir?

Sonuç olarak yangının örtü evresi dediğimiz ilk aşamasında 'ki bu da 20 ile 40 dakika arasıdır', söndürülmesi gereken bir yangın söndürülememiş, ortaya böyle büyük bir ekolojik yıkım ve telafisi kısa sürede mümkün olmayan kamu zararı bırakmıştır.

Doğaya, ortak yaşam alanlarına sahip çıkmak kamu tüzel kişiliği ile birlikte vatandaşların ortak görevidir.

Ormanlar canlı yaşam alanıdır, hepimizin ortak geleceğidir. Korunması ve yangının söndürülmesi sırasında canla başla çalışan orman işçilerine ve duyarlı herkese de teşekkür ediyorum.

Saygılarımla.

Fikret Çoban

Çamovalı nüfusuna kayıtlı emekli öğretmen

Muçep Milas Meclisi Üyesi 

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık