Çevreciler Kutsal Dağın Korunması İçin Dava Açtı

Latmos Platformu üyeleri ve beraberindeki dernekler, bölgedeki madencilik faaliyetlerine karşı hukuk savaşı başlattı. Latmos Platformu, yürütmenin durdurulması için idare mahkemesine başvurdu.

Çevreciler Kutsal Dağın Korunması İçin Dava Açtı

Aydın’ın Söke ilçesi sınırları ile bir bölümü Milas sınırları içerisinde yer alan ve kültürel yapısıyla, tarihin en önemli hazinelerinden biri olan Latmos’ta, madencilik faaliyetlerinin başlaması nedeniyle tepkiler çığ gibi büyüdü.

Latmos Platformu üyeleri, AYÇEP Başkanı Mehmet Vergili ve Muğla Yeşil Yaşam Derneği Başkanı Kazım Erol ve beraberindeki üyeler tarafından Aydın Adliyesi önünde basın açıklaması gerçekleştirildi.

Yapılan açıklamada, Latmos’ta devam eden madencilik faaliyetlerine ilişkin hukuki süreç başlatmak için bir araya gelindiği açıklandı.

HUKUKİ SÜREÇ BAŞLATIYORUZ

Latmos’ta yer alan kültürel mirasın gelecek nesillere aktarılabilmesi için mücadeleyi sürdüreceklerini belirten Kazım Erol, süreci hukuki boyuta taşımak için toplandıklarının altını çizdi.

Erol, “1 milyar 200 milyon yıllık eşsiz gynas kayaları, tanrıların evi, manastırları, 8 bin yıllık kaya resimleri, mitolojik mitleri, eşsiz flora ve faunayı barındıran kültürel hazinemiz, insanlığın hafızası olan Latmos gezegeni diyebileceğimiz Beşparmak Dağları’ndaki vahşi sermayenin sömürge madenciliğine karşı durmak ve gelecek nesillere burayı aktarmak için vicdanlı dava arkadaşlarımızla mücadele yollarımızdan hukuki yolu harekete geçirmek için toplandık. Hukuk biz işletirsek vardır.” dedi.

Aydın 2. Bölge İdare Mahkemesi’nde idari dava sürecini başlattıklarını aktaran Erol, “Aydın Koçarlı Bağarcık Mahallesi Çörlen Yaylası Mevkiinde, Egamin Madencilik Şirketi şirketi tarafından 2007 yılında Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’ndan alınmış ancak bugüne kadar alanda bir kazma bile vurulmamış ve 2024 yılında hukuken iptal edilmesi gereken ÇED sürecinden hareketle ilk adımda 230 dekar alanda geri döndürülmesi imkansız bir madencilik faaliyeti başlatılmıştır.

Latmos‘taki vahşi madenciliğe karşı mücadele etmek kültürel mirasımızın gelecek kuşaklara aktarılması için oluşturduğumuz Latmos platformu gönüllü hukukçumuz Mehmet Çilsal’ın hazırladığı hukuk dosyamızla Egamin madenciliğin bu hukuksuz projesine idari davamızı açıyoruz” ifadelerini kullandı.

 

haberin görüntüsünü aşağıdaki linkten izleyebilirsiniz

https://www.instagram.com/p/C7n-SxOJCwG/

HABERE AİT RESİMLER

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık