CHP ve İYİ Parti, ittifak protokolünü imzaladı…

Millet İttifakı çerçevesinde geçtiğimiz yılın Kasım ayından bu yana devam eden ve geçtiğimiz hafta anlaşmaya varılarak, Muhammet Tokat başkanlığında ortak meclis listesi çıkaran CHP ve İYİ parti temsilcileri, ittifaka ait protokolü, düzenledikleri bir basın toplantısıyla imzaladılar.

CHP ve İYİ Parti, ittifak protokolünü imzaladı…

Bugün saat: 12.00’de açılışı yapılacak olan seçim koordinasyon merkezi’nde düzenlenen basın toplantısına, rahatsızlığı nedeniyle CHP İlçe Başkanı İlgin Göktepe katılamazken yerine, ilçe sekreteri Anıl Zeybekoğlu, İYİ Parti adına ise eski ilçe başkanı ve 31 Mart’ta yapılacak olan seçimde belediye meclis üyesi adayı Mehmet Çayırlı ve Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat katıldı.

Basın toplantısının açılış konuşmasını, CHP Milas İlçe Sekreteri Anıl Zeybekoğlu yaparken, sözlerinin başında tüm katılımcılara ‘hoş geldiniz’ dedi ve şöyle devam etti:

“Bildiğiniz gibi, kamuoyunun da uzun zamandır takip ettiği gibi partimiz ile İYİ Parti arasında ittifak görüşmeleri söz konusuydu. Bu ittifak Milas’ta gerçekleşti. Her iki partinin Muğla’da yaptığı ittifak gibi biz de kendi ilçemizde bu ittifakı oluşturduk. Her şeyden önce bu ittifak, bir demokrasi mücadelesidir. Bir parti veya kişi meselesi değildir. Milas’ta cumhuriyetimizin demokrasi ile taçlandırılması için yapılan bir ittifaktır. Bu nedenle her iki partinin yöneticileri olarak bir protokol hazırladık ve sizlerin huzurunda imzalayacağız. Mart’ın sonu bahardır diyerek yola çıktık, inanıyoruz ki Mart’ın sonu daha iyi olacak.”

Çayırlı’dan ittifak gerekçesi…

CHP Milas İlçe Sekreteri Anıl Zeybekoğlu’nun ardından söz alan İYİ Parti adına ise eski ilçe başkanı ve 31 Mart’ta yapılacak olan seçimde belediye meclis üyesi adayı Mehmet Çayırlı, kendi açılarından neden ittifak yaptıklarını anlattı.

“Bulunduğum konum gereği ve partim açısından sanırım en zor süreci yaşadık. Bildiğiniz gibi AKP ve CHP, adaylarını açıklamış olmaları nedeniyle avantajlı bir durumdaydılar. Geçtiğimiz yıl Ekim-Kasım ayı gibi başlayan süreçte de çalışmalara doğal olarak da erken başlamış oldular. Genel merkezimizin Muğla’da almış olduğu karar doğrultusunda bir belirsizlik yaşadık.

Süreç içerisinde sanırım 4 veya 5 Aralık 2018 tarihinde Muğla Büyükşehir için anlaşma yapılırken, ilçelerde ise belirsizlik devam etti. 45 gün gibi uzun bir süreçte bu belirsizlik devam ederken, her iki partinin yöneticileri belirli aralıklarla bir araya geldi. Genel merkezimizin bu konuda görev ve yetkiyi bize bırakmasıyla süreç hızlandı. Bu arada İYİ parti olarak kendi tabanımıza yönelik bir anket yaptık. Ankette, yüzde 68 oranında ittifak olsun kararı çıkarken, yüzde 32 ise aday çıksın görüşü ortaya çıktı. Bu anket sonucunu da göz önünde bulundurarak, bizler önce işin altyapısını hazırladık, görüşmelere katıldık ve sonuçta bu ittifak sağlandı.

Birileri bu ittifak görüşmelerinin uzamasını, ‘Mehmet Çayırlı başkan yardımcılığı istiyor. Bu nedenle görüşmeler uzadı’ diye konuştu. Her şeyden önce beni yakından tanıyanlar bilir. Ben oldukça duygusal bir insanım ve hiçbir zaman bir makam veya koltuk sevdasında olmadım. Eğer olsaydım, AKP’nin adayı Sayın Barış Saylak bana hem başkan yardımcılığını, hem de meclis üyesi anlamında partimize daha fazla sayı teklif etti. Bu teklifi kabul ederdim veya İYİ Parti aday olarak ortaya çıkardım. Kazanırdım, kazanamazdım ama sonuçta kendime bir etiket oluştururdum. Dolayısıyla böyle bir şey asla söz konusu değildir. Hiçbir menfaat için asla değerlerimden vazgeçmem, kendimi satmam…

Biz, cumhuriyet değerleri, Atatürk’e olan bağlılığımız ve parlamenter sisteme yeniden dönme adına bu yerel seçimi bir fırsat olarak gördük ve bu çerçevede her iki partinin de aynı düşüncede olması nedeniyle bu ittifak oluştu.

Bu süreçte; Belediye Başkanımız ve Başkan Adayımız Sayın Muhammet Tokat’a, CHP İlçe Başkanı Sayın İlgin Göktepe ve tüm arkadaşlarına, gösterdikleri sabır-anlayış ve sıcak ilgi nedeniyle teşekkür ediyoruz.

Kimi zaman aynı görüşte buluştuk, kimi zaman da ters düştük fakat ortak gayemiz cumhuriyet değerleri olunca, anlaşmazlıkları bir kenara bıraktık. Ben de şahsım ve tüm teşkilatım adına bu ittifakın hayırlı olmasını diliyorum” diyen Çayırlı’nın ardından Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat söz alarak şunları söyledi:

“Bireysel kaygılardan uzak, her iki parti tabanının içine sinen bir ittifak oldu”

“Öncelikle her iki partinin ilçe teşkilatlarına, bana ve Büyükşehir Belediye Başkanım Sayın Dr. Osman Gürün’e göstermiş oldukları güven ve destekten dolayı teşekkür ediyorum. Temel buluşma noktamız Milas’tır, Atatürk ve Cumhuriyet değerlerine bağlılık ve yurtseverliktir. Millet ittifakının oluşması tamamen ülkenin gidişatından kaygı duyan ve bizden sonra gelecek olan nesillerin yaşam şartlarından kaygı duyan insanların bir alternatif yaratma çabasıdır. Bu anlamda önemsenmesi ve desteklenmesi gereken bir ittifaktır.

Bu ittifak, genel merkezlerimizin kararı dışında tamamen iki ilçe teşkilatının gayretleriyle oluşmuştur. Bildiğiniz gibi genel merkezlerimizin aldığı karara göre iki parti sadece Muğla Büyükşehir için ittifak yapmıştı. İlçelerde ise her parti kendi adayını çıkarması şeklindeydi. Ancak Muğla genelinde bazı ilçelerde, ilçe teşkilatlarına bırakılan inisiyatif çerçevesinde Millet İttifakı’nın da ilçelerde kurulmasına ilişkin anlaşmalar yapıldı. Milas da bu ilçelerden birisidir.

Ben, süreç içerisinde her iki partinin başkan ve yöneticilerinin gayretlerine, samimiyetlerine, özverilerine ve birlikte hareket etme ruhlarına teşekkür ediyorum. Bu ittifak veya bu protokol yapılmış olmak için yapılmış değildir. Her iki partinin tabanlarını rahatsız etmeyecek şekilde ve gerçekten temsili adaletli bir şekilde sağlama adına oluşturulmuş, bireysel kaygılardan uzak, Milas’ın menfaatleri doğrultusunda ve önümüzdeki süreçte ülkenin menfaati doğrultusunda herkesin içine sinerek yaptığı bir protokoldür” diyen Başkan Tokat, sözlerinin sonunda ittifakın tüm taraflara hayırlı olmasını temenni etti.

HDP bu sürecin hiçbir noktasında sözkonusu olmadı”

Toplantının sonunda, “Cumhurbaşkanı Erdoğan ve MHP Genel Başkanı Sayın Devlet Bahçeli, HDP’nin Millet İttifakı’nın ortağı olduğunu ileri sürüyor. Bu iddia doğru mudur?” şeklinde yönelttiğimiz bir soruya Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat; “HDP, bu sürecin hiçbir noktasında konuşulmadı. Asla HDP ile bir araya gelinmedi. Zaten bildiğim kadarıyla onlar da kendi adaylarını çıkarıyorlar” diye yanıt verirken, İYİ Parti eski Milas İlçe Başkanı Mehmet Çayırlı da; “Bizim olmazsa olmazlarımızdan birisi de HDP’nin bu sürece dahil olmamasıydı. Bizim Kürt kökenli vatandaşlarımızla bir sorunumuz yok ancak, terör örgütü PKK’nın meclisteki siyasi kanadı olduğu artık herkesin malumu olan bir parti ile yan yana gelmemiz mümkün değildir” diye cevap verdi.

Yapılan konuşmaların ardından her iki partinin temsilcileri, hazırlanan protokolü imzaladılar.

Editör: Adem KANKAYNAR
Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık